Δρ.Παναγιώτης Μαυρίδης “Υπάρχει μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές, γιατί είναι ο καιρός των λοιμώξεων”

Παιδίατρος Νεογνολόγος IBCLC, MscPhD IBCLC

Ο Παιδίατρος Νεογνολόγος Παναγιώτης Μαυρίδης μιλάει στο SPEAKNEWS και την Κατερίνα Μπιτλόγλου για την αύξηση των ιώσεων που παρατηρείται σε παιδιά και νήπια τους τελευταίους μήνες, και εξηγεί τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η έξαρση. Ακόμη σχολιάζει την πίεση που παρατηρείται στις παιδιατρικές κλινικές, την έλειψη φαρμάκων και δίνει οδηγίες στους γονείς για την αντιμετώπιση των ιώσεων χωρίς πανικό.

Συνέντευξη: Κατερίνα Μπιτλόγλου


Εδώ και κάποιους μήνες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ιώσεων, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δυο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν. Η γνώμη σας είναι ότι είναι αυτή η αιτία για τη μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται;

Πιθανολογείται ότι όντως ότι η χρήση των περιοριστικών μέτρων στο σύνολό τους, στέρησαν την ευκαιρία από τα παιδιά, ιδίως από τα μικρά παιδιά, να έρθουν σε επαφή με τις λοιμώξεις που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και έχουν τις εξάρσεις και τις υφέσεις τους και έτσι χωρίς να έχει το ανοσοποιητικό τους κάποια άλλη επαφή ήρθαν σε επαφή φέτος για πρώτη φορά με πολλά νέα παθογόνα και για αυτό έχουν πολλές μικρές λοιμώξεις αλλεπάλληλες. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι  δεν καταδικάζουμε τα μέτρα. Τόσο ο κοινωνικός αποκλεισμός, όσο και η χρήση της μάσκας, ήταν απαραίτητα. Αυτό γνωρίζαμε τότε ότι έπρεπε να κάνουμε για να φυλαχτούμε από τον Covid και αυτό πράξαμε.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουν οι γονείς και πότε επιβάλλεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο;

Αρχικά οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν μεν τον πυρετό, αλλά και τη γενική κατάσταση του παιδιού. Ξεκινώντας από τον πυρετό, οπωσδήποτε επικοινωνούμε από το πρώτο 24ωρο αν είναι μικρότερα του έτους. Στα μεγαλύτερα παιδιά περιμένουμε δύο με τρία εικοσιτετράωρα και επικοινωνούν στη συνέχεια με τον παιδίατρο. Και αυτά βέβαια έχουν σαν προϋπόθεση ότι η γενική κατάσταση των παιδιών είναι καλή, ότι ενυδατώνονται επαρκώς, ότι βελτιώνεται η εικόνα τους στο μεσοδιάστημα των πυρετικών κυμάτων και ότι καταφέρνουμε με απλά μέσα, είτε πρακτικά, είτε φαρμακευτικά να ρίξουμε τον πυρετό. Αν για κάποιο λόγο όμως το παιδί έχει κάποια έντονη δυσκολία στην αναπνοή, κάποια αλλαγή στο χρώμα του, είναι πολύ ελαττωμένη η δραστηριότητα του, ακόμα και όταν πέφτει ο πυρετός, ή αν δεν πέφτει καθόλου ο πυρετός, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο.

Μιλάμε για υποτροπές των ιώσεων σε κάποιες περιπτώσεις ή μπορεί να είναι και διαφορετικές;

Αν είναι πολύ σύντομα μετά την υποχώρηση του πυρετού και δούμε ξανά ότι μετά από ένα ή δύο εικοσιτετράωρα τα παιδιά επανεμφανίζουν πυρετό, θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό από την ύπαρξη κάποιων ιώσεων κυρίως που εκδηλώνονται με τρόπο διφασικό. Υποχωρεί ο πυρετός δηλαδή και ξανακάνουν πυρετό λίγες ημέρες μετά. Αν μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα, που σημαίνει δηλαδή εβδομάδα ή περισσότερο, τότε το πιο πιθανό είναι να μιλάμε για μία καινούργια λοίμωξη που μεταδόθηκε επειδή το παιδί ξαναήρθε σε επαφή με κάποιον ασθενή.

Εδώ να προσθέσουμε κάτι, αν η υποτροπή είναι πολύ σύντομα, μπορεί να είναι διφασικές οι λοιμώξεις, ωστόσο επικοινωνούμε με τον παιδίατρο γιατί μπορεί να είναι ουσιαστικά μια πνευμονία ή μια ωτίτιδα μετά από μια απλή ίωση, που μπορεί να θέλει αντιβίωση.

Μιλώντας για αντιβίωση, θα ήθελα να ρωτήσω, αν η έλλειψη φαρμάκων και αντιβιώσεων δυσχεραίνει του έργο των γιατρών, ως προς τη συνταγογράφησή τους για την αντιμετώπιση κάποιας ίωσης.

Σαφέστατα είναι μια πρόκληση για τους γιατρούς γιατί πολλές φορές δεν θα βρουν τα φάρμακα, όταν είναι περισσότερα του ενός, στο ίδιο φαρμακείο, οπότε υπάρχει μια ταλαιπωρία σε αυτό, για τους ασθενείς. Παρόλα αυτά είναι ένα πρόβλημα, που με λίγη προσπάθεια επί της παρούσης, λύνεται. Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δείξουν πανικό και να σπεύσουν να προμηθευτούν φάρμακα για τα οποία δεν έχουν πάρει κατευθυντήρια γραμμή από το παιδίατρο τους. Δεν χρειάζεται να προμηθευτούν προληπτικά βρογχοδιασταλτικά ή αντιβιοτικά παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Ακούμε τελευταία στις ειδήσεις, ότι στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί η εισαγωγή παιδιών. Πότε κρίνετε ότι πρέπει κάποιο παιδί να κάνει εισαγωγή;

Καταρχήν όντως υπάρχει κορεσμός αυτή τη στιγμή στις παιδιατρικές κλινικές όπως πληροφορούμαστε από πολλές διαφορετικές πηγές, σίγουρα υπάρχει μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές, γιατί είναι ο καιρός των λοιμώξεων. Την απόφαση για την παραπομπή την κάνει φυσικά ο παιδίατρος ιδιώτης, που έχει εξετάσει το παιδί. Την απόφαση για την εισαγωγή την παίρνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, που υποδέχονται το παιδί, ανάλογα δηλαδή με το πως κρίνουν τη κατάσταση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ