Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ηγείται της χώρας για την επόμενη πενταετία, μέχρι και το 2028.
Η Α’ Κυριακή των Κυπριακών εκλογών τον ανέδειξε πρώτο με ποσοστό 32,04 % και πέρασε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος αποτέλεσε την έκπληξη, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις αφού έλαβε 29.59%.
Στον δεύτερο γύρο που πραγματοποιήθηκε χθες (12 Φεβρουαρίου), ο κ. Χροστοδουλίδης αναδείχτηκε νικητής, με ποσοστό 51.92% έναντι 48.08% του κ. Μαυρογιάννη.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκλέγεται χωρίς την επίσημη υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, διεκδικώντας ψήφους από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων. Η τελική του νίκη την δεύτερη Κυριακή πρέπει μάλλον να αποδοθεί στις καθοριστικές ψήφους των εκλογέων που ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο.
Από το σύνολο των εκλογέων που ψήφισαν ΔΗΣΥ στις εκλογές του 2021, φαίνεται πως
στον β’ γύρο των Προεδρικών του 2023 ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη, περίπου το 75%.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη Άνοιξη, τον έδειχναν να προηγείται έναντι των αντιπάλων του. Και ενώ το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει αυτές τις προβλέψεις, εντούτοις τα τελικά ποσοστά, η διαφορά του με τον δεύτερο, καθώς και η υπεραπόδοση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έδειξαν ότι οι διαφορές ήταν τελικώς σαφώς μικρότερες απ’ αυτές που έβγαζαν οι δημοσκοπήσεις.
Σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κύπρου, είναι η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του.
Πρόκειται για μοναδική στα Κυπριακά χρονικά περίπτωση υποψηφίου, που κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά απ’ όλα τα παραδοσιακά και νεότερα κόμματα, από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μέχρι τους Κυνηγούς και το κόμμα για τα ζώα!
Είναι επίσης ο δεύτερος νεότερος Πρόεδρος στην μετά Μακάριο εποχή, αφού αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας στα 49 του χρόνια, τέσσερα περισσότερα από τον Σπύρο Κυπριανού που έγινε Πρόεδρος το 1977 στα 45 του χρόνια. Κυβερνητικό Προφίλ Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα τόνισε πως θα επιδιώξει την επίτευξη λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινωτικής Ομοσπονδίας.
Πρόθεσή του είναι η ενεργέστερη εμπλοκή της ΕΕ πιθανότατα μέσω του διορισμού κάποιου αντιπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντίστοιχου με τους ειδικούς αντιπροσώπους του ΟΗΕ.
Ως «κόκκινες γραμμές» ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου προτάσσει την πλήρη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά την σύνθεση της κυβέρνησής του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να προκρίνει την υπουργοποίηση νέων πολιτικών, τεχνοκρατών, που δεν προέρχονται απαραίτητα από κομματικούς πηρύνες.
Βιογραφικό
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Γεροσκήπου της Πάφου. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών
Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το
1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της
Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.
Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.
Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του
Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου.
Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι
Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές
Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021). Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.