Αρχή σταδιακής προσπάθειας με ορίζοντα τουρκικές εκλογές

Ως αρχή μιας σταδιακής προσπάθειας, με ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές, περιέγραψε τον μαραθώνιο των επαφών του στη Συνόδο Κορυφής, στο πλαίσιο προώθησης της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Εξέφρασε εκ νέου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα ότι «δεν επαναπαυόμαστε από τα όσα ακούσαμε», αλλά θα συνεχιστούν οι επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συμφωνία, που υπήρξε με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, όπως και με αρχηγούς κρατών της ΕΕ, όπως αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, ούτως ώστε να ωριμάσει η πρόταση και να εκδηλωθεί μετά τις εκλογές.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τα επόμενα βήματα, που αναμένεται να αναληφθούν μέχρι τις τουρκικές εκλογές,  ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για παρασκηνιακές επαφές και κινήσεις προς την πλευρά της Άγκυρας από ηγέτες χωρών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και αντικρίζουν θετικά την πρόταση της Λευκωσίας και οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως άτυποι διαμεσολαβητές, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο υπόβαθρο, πριν την εκδήλωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες οι οποίες διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και οι οποίες παρουσιάζονται θετικές στο να συμβάλουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ισπανού Προέδρου, μιας χώρας η οποία αναλαμβάνει στη συνέχεια την προεδρία της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ικανοποίηση από πλευράς Λευκωσίας εκφράζεται τόσο για την αποδοχή της ΔΔΟ ως βάση λύσης για το Κυπριακό, όσο και για τη θετική προσέγγιση της πρόθεσης της Λευκωσίας για δημιουργία θετικής ατζέντας, για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο άτυπο non paper, που αποτελεί ουσιαστικά τον οδηγό χάρτη ενεργειών, που θεωρεί η Λευκωσία ότι θα οδηγήσουν στο ξεκλείδωμα της διαδικασίας, μέσω της δημιουργίας θετικής ατζέντας, διευκρινίζοντας ότι παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των επαφών του, αλλά δεν δόθηκε σε κανέναν αξιωματούχο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκουμε αντικατάσταση των Ηνωμένων Εθνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εκείνο που επιδιώκουμε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών». Υποστήριξε  ότι το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών διασφαλίζει μια ασφαλιστική δικλείδα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο της ΔΔΟ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά, μέσω της εργαλειοθήκης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του αδιεξόδου. Εξήγησε ότι αυτή είναι η πολιτική διάσταση της εμπλοκής, που επιδιώκουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως η τεχνοκρατική στήριξη, όταν εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, κάτι που το είδαμε και στο Κραν Μοντανά.

Τόνισε ακόμη ότι δεν αναιρούνται τα προηγούμενα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχρονικά, τα οποία αναφέρονται στην ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στο σπάσιμο του αδιεξόδου, μέσα από μια πολιτική προσωπικότητα από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλαμβάνεται και το Κυπριακό αλλά και τα Ευρωτουρκικά. Όσον αφορά στο προφίλ του εκπροσώπου της ΕΕ, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίος ο διορισμός πολιτικής προσωπικότητας, η οποία να προέρχεται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία να μην έχει μόνο πρώτη επαφή με το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά.

Όσον αφορά στη διαδικαστική προσέγγιση για υλοποίηση της πρότασής του, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο από πλευράς του Συμβουλίου, αλλά και από πλευράς της Επιτροπής για το πώς μπορεί να γίνει, να υλοποιηθεί και να θεσμοθετηθεί αυτή η απόφαση. Σημείωσε ότι μπορεί να ενσωματωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και μέσω άλλων οδών. «Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα προηγούμενο, που δεν σχετίζεται με το Κυπριακό, αλλά στη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit υπήρξε διορισμός από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν και άλλα προηγούμενα παραδείγματα, τα οποία έγιναν από πλευράς της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η πρότασή του συνδέεται και με τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε «ότι είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία συνδέεται και με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και με πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι η πρόοδος στη διαπραγμάτευση συνδέεται με την ανάπτυξη και άλλων θετικών εξελίξεων σε άλλα θέματα, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει και με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται σε αυτό εδώ το πλαίσιο».

Όσον αφορά στη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «ήταν απόλυτα ενήμερος της πρότασής μας και ο ίδιος επιθυμεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Το χρονικό ορόσημο, το οποίο ο ίδιος μου ανέφερε και δεν έχω κανένα ενδοιασμό να το αναφέρω, γιατί ήταν κάτι που προέκυψε από όλες τις συζητήσεις, είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αναμένεται να εκδηλωθεί συγκεκριμένα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΓΓ βλέπει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα θετικό δεδομένο στην προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο, αλλά και για να προχωρήσουμε να πετύχουμε τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αναμένει ότι θα αποσταλεί αξιωματούχος των ΗΕ στην Κύπρο πριν τις εκλογές στην Τουρκία.

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο και ποιες οι θέσεις της Λευκωσίας

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη στάση της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αναγκη για ενεργότερη συμμετοχή της Λευκωσίας στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση στα αποτελέσματα, στα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε μια συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΟΗΕ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στη Λευκωσία να αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και στα θέματα Κυπριακού, κάτι το οποίο συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το δεύτερο θέμα, που απασχόλησε ήταν η Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για παραβίαση της κυριαρχίας, της ακεραιότητας, της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Εστιάσαμε στο γεγονός ότι πρέπει να εφαρμόζονται κυρώσεις από όλες τις τρίτες χώρες και ήταν κάτι που ανέφερε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμμετείχε στην αρχή της συζήτησής μας με τηλεδιάσκεψη για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των κυρώσεων», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «το τρίτο θέμα στη συζήτηση ήταν τα θέματα της ενιαίας αγοράς. Επισημάναμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αφού υφίστανται ακόμα αρκετά εμπόδια σε σχέση με την ενιαία αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίσαμε την απόφαση που υπάρχει για μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική στον τομέα των υπηρεσιών».

Ακολούθως σημείωσε ότι συζητήθηκε το θέμα του εμπορίου. «Η δική μας παρέμβαση στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης και προώθησης του δικτύου των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, αλλά να αξιοποιήσουμε επισταμένως το διεθνές πλαίσιο το οποίο είναι μέσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», ανέφερε ο Προέδρος.

Το πέμπτο θέμα συζήτησης, όπως επεσήμανε ακολούθως ο Πρόεδρος, ήταν τα θέματα της ενέργειας. «Εστιάσαμε στη σημασία της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων. Είναι ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο για να πετύχουμε το βασικό ζητούμενο, που είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μέσα από την ανάπτυξη και των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των συνεργειών των κρατών συνεργειών, που υπάρχουν στην περιοχή για ανάπτυξη μεγάλων έργων, είτε για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και του διαδρόμου του περίφημου διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος απασχόλησε και το Μεταναστευτικό Ζήτημα, στο οποίο η Λευκωσία ζήτησε να έχει επαφή με την Κομισιόν πριν την ανάγκη παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης. Καταληκτικά αναφέρθηκε και στη συζήτηση με το Γιούρογκρουπ και την ανάγκη προώθησης της Τραπεζικής Ένωσης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ