της Φανούλας Αργυρού
H μεγαλύτερη αποκάλυψη στο «7 Προεδρικά Πορτραίτα» είναι ότι κανένας από τους 7 τελικά δεν ενδιαφέρθηκε να διαβάσει τις εκθέσεις του Δρος Νιχάτ Ερίμ του 1956, για «επανάκτηση της Κύπρου»…
Το νέο βιβλίο του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», σε συνέχεια του προηγούμενου, «6 Προεδρικά Πορτραίτα», περιλαμβάνεικαι τον 7ον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Το βιβλίο ο συγγραφέας το αφιερώνει στον «πολυαγαπημένο και αλησμόνητο γιο του, Άντη Χατζηκωστή».
Στην παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου του κ. Χατζηκωστή, «6 ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ – Μια ιστορική παρακαταθήκη», 29.11.2015, είχα γράψει:
«Η καταγραφή των βιωμάτων του συγγραφέα είναι πλέον μια ιστορική παρακαταθήκη για τον Ελληνισμό και την Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τις υπηρεσίες των έξι αυτών Προέδρων, που ο λαός εξέλεξε να κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο με τόσα τραγικά αποτελέσματα. Ξεκινώντας και συνεχίζοντας διαχρονικά μια νεοσύστατη Δημοκρατία με απειρία, αλαζονεία, ανευθυνότητα, άγνοια ιστορίας, εγωισμό, εγωκεντρισμό και τριτοκοσμική νοοτροπία τού εγώ ξέρω τι κάνω!.
»Χαρακτηριστικά έγραψε ο συγγραφέας: ‘‘Αφήνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να προβληματιστεί και να ερμηνεύσει το πλέον εξουθενωτικό και καταθλιπτικό γεγονός της νεότερης κυπριακής Ιστορίας.Πώς με 300 χρόνια τουρκικής κατοχής (1571-1878) η Κύπρος βγήκε ελληνική και με πενήντα χρόνια ελεύθερης πολιτειακής ζωής, με Έλληνες ηγέτες, πορεύεται προς την τουρκοποίηση!..’’.
»Οι ίντριγκες και τα πάθη μιας ομάδας ανθρώπων, που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν ‘‘πολιτικοί ηγέτες’’, οι απειρίες, οι ερασιτεχνισμοί κάποιων που έπαιξαν με τη μοίρα μιας πατρίδας και ενός λαού με πειραματισμούς, δίχως να διδαχθούν οτιδήποτε στο διάβα…». Θα το βρείτε εδώ:
https://simerini.sigmalive.com/article/2015/11/29/proedrika-portraita-mia-istorike-parakatatheke/
Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι τα δύο αυτά βιβλία δεν είναι «η ιστορία» καθαυτή του Κυπριακού. Aλλά πώς είδε και τους 7 Προέδρους ο συγγραφέας. Οι εμπειρίες του και τι συζήτησε μαζί τους, που προβάλλουν δυστυχώς πόσο επιπόλαια, αδιάβαστα κυβέρνησαν χωρίς να εμβαθύνουν, να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα μέσα από πραγματικά πρωτογενή έγγραφα, και τον ρόλο των μέχρι σήμερα πρωταγωνιστών (Βρετανών) της μοίρας αυτού του τόπου και λαού…
Δρ Νιχάτ Ερίμ
Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη αποκάλυψη στο «7 Προεδρικά Πορτραίτα» είναι ότι κανένας από τους 7 τελικά δεν ενδιαφέρθηκε να διαβάσει τις εκθέσεις του Δρος Νιχάτ Ερίμ του 1956, για «επανάκτηση της Κύπρου»…
Ν. Αναστασιάδης: «Δεν την γνωρίζω, δεν την έχω διαβάσει»!
Κ. Χατζηκωστής: «Πρόεδρε, να την διαβάζεις τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Να την μελετάς, όχι μόνο να την διαβάζεις». Και του εξήγησε ότι η τουρκοποίηση της Κύπρου ήταν και είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας από το 1956, βάσει της έκθεσης Ερίμ. Τον οποίο στόχο «εμείς (του είπε) τον βαφτίσαμε τουρκική αδιαλλαξία…».
Τα αδιέξοδα στην Ελβετία – Συνομοσπονδία – δύο κράτη
Από τις 10 μέρες στο Κραν Μοντανά, μόνο 9 ώρες αναλώθηκαν για πραγματική διαπραγμάτευση, είπε ο Ν.Α. στον συγγραφέα, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, να φλερτάρει με τους Τούρκους και στο θέμα των εγγυήσεων να μιλά ως ναι μεν αλλά, και να υπονοεί ένα νέο μοντέλο εγγύησης κ.λπ. Η δε Τουρκία ουδέποτε κατέθεσε γραπτώς οτιδήποτε, ούτε αναφέρθηκε σε αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, ούτε κατάργηση επεμβατικών εγγυητικών δικαιωμάτων…
Ο συγγραφέας καταγράφει πώς δέχθηκε η κυπριακή πλευρά και σύρθηκε από ξένους σε συνομιλίες. Πώς σύρθηκαν σε μια τουρκικής προδιαγραφής και απαίτησης Πενταμερή γι’ ακόμα μια φορά, δίχως την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Πόσο φιλότουρκοι είναι οι Βρετανοί, κατ’ ιδίαν επιβεβαίωση από τον 7ο Πρόεδρο της ΚΔ…
(Σημ.: Φ.Α. Οι Βρετανοί ήταν οι κηδεμόνες των συναντήσεων στην Ελβετία, Μον Πελεράν και Κραν Μοντανά και οι «μαστόροι» του άσπονδου ΓΓ του ΟΗΕ. Αποκαλύψεις ακολούθησαν στο βιβλίο του Βρετανού τότε Υφυπουργού Ευρώπης, Σερ Άλαν Ντάνκαν, επικεφαλής της 30μελούς συν-ομάδας του εκεί, και πόσο εκνευρισμένο ήταν το Φόρεϊν Όφις με την άρνηση του Ν.Α. να δεχθεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις των ιδίων και των Τούρκων. Οι Βρετανοί πήγαν εκεί με υποσχέσεις που είχαν πάρει, σύμφωνα με τον Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία, ότι θα έκλειναν εκεί το Κυπριακό. Ο Ν.Α., όμως, δεν δέχθηκε. Στο βιβλίο ο Σερ Ντάνκαν αναφέρεται ονομαστικώς σε πολιτικούς ΚΔ και Αθήνας. Βλέπε άρθρο 19.4.2021, Φ.Α. «Αποκαλύψεις Ντάνκαν στο νέο του βιβλίο για Κραν Μοντανά, Αναστασιάδη & Τουρκία» εδώ: https://www.sigmalive.com/news/kypriako/770780/apokalypseis-ntankan-sto-neo-tou-vivlio-gia-kran-montana-anastasiadi-amp-tourkia).
Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία
Ο Ν.Α. στην απελπισία των αδιεξόδων του στη συνάντησή τους, 7 Σεπτεμβρίου 2017, ομολόγησε ότι σκεφτόταν να προτείνει «επιστροφή περισσοτέρων εδαφών και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, να λύσει το ταμείο των αποζημιώσεων, να δημιουργήσει και μια κοινή εταιρεία για πετρέλαιο και αέριο, και εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ. Αν η Τουρκία θέλει να εγγυηθεί τους Τ/κ, ας εγγυηθεί το τ/κ κρατίδιο». Στη δε συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2019 πρόσθεσε: «Η ΔΔΟ τελείωσε, οι Τούρκοι δεν υποχωρούν, θέλουν και άλλα… εγώ δεν υπογράφω λύση που δεν θα λειτουργήσει…». Και αναφέρθηκε στη σκέψη του για χαλαρή Συνομοσπονδία με κοινή π.χ. εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες με δύο κράτη… Και ότι «οι Αβέρωφ, Αλέκος Μαρκίδης και Κασουλίδης κ.λπ με πιέζουν προκλητικά και ακατανόητα υπονομεύουν τις προσπάθειές μου…», υπονοώντας ότι τον πίεζαν για αναγνώριση δύο κρατών…
(Σημ. Φ.Α.: Η ΔΔΟ είναι ψευδαίσθηση να λέγεται ότι εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους ή τους Βρετανούς πατέρες της από το 1956, γιατί είναι η ραχοκοκκαλιά όλων των διαιρετικών και διχοτομικών σχεδίων. Με τη μειοδοτική αποδοχή της από τον Γ. Βασιλείου το 1990, που έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί ερήμην του λαού).
Κ. Μητσοτάκης από «Εστία»
Ο συγγραφέας καταγράφει και τι του ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης σε τρεις διαφορετικές συζητήσεις για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και που έγινε μεγάλο θέμα σε Αθήνα και Λευκωσία, με τις αποκαλύψεις στην εφημερίδα «Εστία» των Αθηνών, στις 25/3/2023, από το βιβλίο του κ. Κ. Χατζηκωστή.
Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, πρώτος αναφέρθηκε σ’ αυτές ο αγαπητός μας συνάδελφος στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, Μάριος Πούλλαδος, «Σημερινή» έντυπη, 26/2/2023 και ηλεκτρονική, 27/2/2023, με τίτλο «Οι σειρήνες της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο επανήλθαν».
- Σελ. 333. Συνάντηση Σεπτέμβριος 2019 – Ν.Α.: O Μητσοτάκης δεν είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού, πιστεύει λανθασμένα όπως και ίδιος (N.A.) στο παρελθόν ότι οι συνομιλίες είναι αποτελεσματικός τρόπος κατευνασμού της Τουρκίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε ως Μητέρα Πατρίδα, ούτε ως εγγυήτρια δύναμη να βοηθήσει την Κύπρο, εκτός του να ελπίζει ότι σε κάποια πολύ κρίσιμη ώρα θα έχει τη διπλωματική της υποστήριξη.
- Σελ. 338. Συνάντηση 13/2/2020 – Ν.Α.: «Η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής… Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της ‘‘το πρόβλημα της Κύπρου’’. O Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε, εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου χάριν της επανέναρξης του διαλόγου…». Παρόλα ταύτα πρόσθεσε «έχω άριστη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και με τον Δένδια…».
- Σελ. 348. Συνάντηση στο Τρόοδος, 19/8/2021. Ο συγγραφέας έγραψε: «Ο Μητσοτάκης μού ανέφερε ότι μια από τις εισηγήσεις του για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ήταν και η παράκαμψη της Κύπρου από κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και η κατεύθυνσή του προς την Τουρκία και από εκεί προς Ελλάδα και Ευρώπη». Και ενοχλημένος (Ν.Α.) πρόσθεσε: «Του έδειξα στον χάρτη ότι σε τέτοια περίπτωση γιατί να μην παρακάμψει και την Ελλάδα, πέραν δε τούτου, εφόσον θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τότε η ΚΔ δικαιούται να ζητήσει ενοίκιο – αποζημιώσεις για τη χρήση του δικού της θαλάσσιου χώρου. Είναι συγκλονιστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας κινείται ο Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία… Οι περίεργοι σύμβουλοί του, του υποβάλλουν ότι πρέπει να απομονώσει την Κύπρο… σε ό,τι πράττει η Τουρκία, η επίσημη Αθήνα να είναι κατευναστική… Δεν θέλω να πω περισσότερα».
Σημ. Φ.Α.: Όλα αυτά σχετίζονται με τον χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν. Διαβάστε εδώ: «Ο αγωγός φυσικού αερίου που θέλουν οι Τούρκοι, ο χάρτης Μπάιντεν και οι αποκαλύψεις Αναστασιάδη για τον Μητσοτάκη!» (https://i-epikaira.blogspot.com/2023/03/blog-post_587.html).
Οι συνεργάτες του
Πικραμένος ο Ν.Α. τού αποκάλυψε ότι απέτυχε στους συνεργάτες του, π.χ. ονόμασε τον Χρ. Στυλιανίδη, πως «υπήρξε και είναι αγνώμων, ζήμιωσε σημαντικά την υπόθεση της Κύπρου υπηρετώντας μόνο τα προσωπικά σχέδια και συμφέροντά του. Ας μη σχολιάσω (είπε) τις μεγάλες απολαβές που είχε ως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ». Το ίδιο ισχύει και για τον Μ. Δρουσιώτη…
Και ανακεφαλαιώνει ο συγγραφέας, αφού κάνει και αυτοκριτική: «Δυστυχώς (οι) ανιστόρητοι πολιτικοί ηγέτες του Κυπριακού Ελληνισμού δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο ερώτημα (τι σήμαινε η επάνοδος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης και ως στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου 1959). Αδιαφόρησαν, το απλούστευαν και βολεύτηκαν. Έπαιξαν επιπόλαια με την Ιστορία… και τους εκδικήθηκε… Θα συνεχίσει την εκδίκησή της για όσον χρόνο οι ηγέτες θα εμπαίζουν τον λαό και θα τον εξαπατούν προάγοντας και προαγόμενοι από τη μοιραία διαφθορά».
Και ενόσω συνεχίζεται (ολοκληρώνω εγώ) η ανοχή και υπακοή στις βρετανικές καθοδηγήσεις, σχέδια και υποδείξεις για… θαρραλέες απλοχεριές προς τους Τούρκους δίχως δικό μας σχέδιο και απαίτηση για γνήσια ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και ενιαίο κράτος δικαίου…
Η έκθεση Δρος Νιχάτ Ερίμ Νοεμβρίου 1956 και η ομιλία του Αρχ. Μακαρίου στον ΟΗΕ, 19.7.1974, βρίσκονται και σ’ αυτό το βιβλίο, στο Παράρτημα. Αμφότερα ιστορικά κείμενα, ευαγγέλιο για όσους αναζητούν αφενός ευθύνες και αφετέρου προπατορικά αμαρτήματα για την τραγωδία της μικρής μας πατρίδας…
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.