του Χάρη Φωκά
Όλοι βλέπουμε τελευταία μια προσπάθεια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Με πιθανές παραινέσεις και προς τις δύο χώρες απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ενδεχομένως μια ύφεση της Τουρκικής επιθετικότητας λόγω του τεράστιου ανθρωπιστικού και οικονομικού πλήγματος που επέφερε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία.
Θεμιτό θα έλεγε κάποιος γνωρίζοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Με μια προϋπόθεση θα προσθέσω:
Ότι η Ελληνοτουρκική προσέγγιση θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ότι θα υπάρχει συναντίληψη και ειλικρινείς προθέσεις.
Γεγονότα όμως του πρόσφατου παρελθόντος μας δημιουργούν τεράστιες αμφιβολίες.
Τι άλλαξε άραγε και το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” και “ο νέος πύραυλος μας μπορεί να κτυπήσει την Αθήνα” έδωσαν την θέση τους σε αμοιβαίες αβρότητες;
Δικαιούμαστε λοιπόν να αμφιβάλλουμε αλλά και να ανησυχούμε.
Και αυτό γιατί η Τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιλεκτικά και κατά περίπτωση.
Δεν μπορούμε στην Κύπρο να καταπιανόμαστε με τις εσωτερικές πτυχές της λύσης, να συζητάμε πχ για χωριά που θα επιστραφούν και συνταγματικές διευθετήσεις και την ίδια στιγμή η Τουρκία να αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας, να υποθάλπτει μειονοτικά ζητήματα στην Θράκη και να μην αναγνωρίζει διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ελλάδας.
Αλλά αυτό ισχύει και αμφίδρομα:
Δεν νοείται εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με Τουρκική κατοχή της Βορείας Κύπρου, απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο η στην ακριτική Δένια και αμφισβητήση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για όσους ακόμη δεν το έχουν κατανοήσει, πέρα απο τους διαχρονικούς εθνικούς δεσμούς, είναι η λογική διαπίστωση ότι η κουλτούρα επιθετικότητας της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά που οδήγησε στην υιοθέτηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.
Ας εκληφθεί αυτό λοιπόν ως προειδοποίηση προς τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου αλλά και προς διάφορους αιθεροβάμονες γιατί τέτοιου είδους “προσεγγίσεις” είχαμε ζήσει και στο παρελθόν.
Δυστυχώς την κατάρρευση των οποίων ψευδαισθήσεων και την υποτροπή της επιθετικότητας την πληρώνει πάντα ο πιο βολικός στόχος.