Στο σεμινάριο θα αναλυθούν όλα τα σημαντικά σημεία από τον ελαιώνα μέχρι την παραγωγή του ελαιολάδου, τα οποία επιδρούν στην ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής και θα δοθούν πρακτικές οδηγίες μέσα από την πολυετή μας εμπειρία και την εφαρμογή αυτών ειδικότερα στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, αλλά και γενικότερα όπου και όταν χρειάζεται, με παραδείγματα από πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Μέσα από τις ανοιχτές ερωτήσεις θα λυθούν και θα αποσαφηνιστούν ενδεχόμενες απορίες των συμμετεχόντων.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι θα πει ποικιλία, πώς αναγνωρίζουμε μια ποικιλία, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών. Γνωριμία με γνωστές και άγνωστες ποικιλίες. Πώς καλλιεργούνται; Ποιά είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους; Ποιά είναι η εξάπλωσή τους. Αρχαίες ποικιλίες, μνημειακά ελαιόδεντρα, παραδοσιακοί ελαιώνες και η σημερινή κατάστασή τους.
- Φυτοπροστασία -΄Λίπανση- Καλλιεργητικές φροντίδες ( 4 ώρες )
Ποιά είναι τα σημαντικά έντομα – εχθροί της ελιάς, ποιοί είναι οι μύκητες – ασθένειες της, ποιά είναι τα ζιζάνια της ελιάς. Ποιά είναι η επίδρασή τους στην ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου. Ποιός είναι ο χρόνος και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Βιολογικοί τρόποι. Πρακτικές οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Πως προσδιορίζουμε την ανάγκη σε θρεπτικά στοιχεία της ελιάς ποιά είναι αυτά, σε ποιά ποσότητα απαιτούνται, τρόποι και χρόνος εφαρμογής των. Αναλύσεις εδάφους, ερμηνεία τους. Τι είναι η φυλλοδιαγνωστική, ερμηνεία της. Καλλιεργητικές φροντίδες και φυτοπροστασία. Πρακτικές οδηγίες για μηχανικές εργασίες. Η σπουδαιότητα του κλαδέματος. Πρακτικές οδηγίες για το κλάδεμα.
- Συγκομιδή – Ελαιοτριβείο ( 2 ώρες )
Ποιός είναι ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος συγκομιδής της ελιάς, η σημασία και η επίδρασή τους στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου. Πρακτικές οδηγίες για την ορθή συγκομιδή, τα βήματα της ποιότητας στον ελαιώνα και στο ελαιοτριβείο. Πρακτικές οδηγίες για το ελαιοτριβείο, ποιά είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Ποιό είναι το αγουρόλαδο, ποιά είναι η ψυχρή έκθλιψη. Ποιές είναι οι ρυθμίσεις στην αλυσίδα της ελαιοτρίβησης. Πρακτικές οδηγίες για την συντήρηση του ελαιολάδου. Ποιό είναι και από τι ορίζεται το ποιοτικό ελαιόλαδο. Ερμηνεία χημικών αναλύσεων. Τι είναι το πάνελ γευσιγνωσίας, τι είναι το αραχνόγραμμα, τι είναι ο ισχυρισμός υγείας και ποιά η σημασία του για ανάπτυξη της αγοράς του ελαιολάδου.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε όλους όσους συμμετέχουν στην ”αλυσίδα αξίας” του ελαιολάδου:
- Παραγωγούς ελαιολάδου και μελλοντικούς ελαιοκαλλιεργητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες)
- Ελαιοτριβείς και τυποποιητές
- Γεωπόνους
- Φυτωριούχους
- Καταναλωτές ελαιολάδου πχ. εστιατόρια, και άλλες γαστρονομικές επιχειρήσεις
- Γευσιγνώστες
- Δημοσιογράφους γαστρονομίας
- Φίλους της ελιάς
- Φιλοπεριβαλλοντικούς οργανισμούς και φορείς
- Ειδικά περιοδικά και έντυπα
ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 10 ΩΡΩΝ: 99 Ευρώ
Ειδική Έκπτωση για Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Ελαιοπαραγωγών και τα μέλη τους, Ιερές Μονές, Πολυτέκνους, Φοιτητές, ΑμεΑ, Ανέργους (15%): Για να εγγραφείτε κάνοντας χρήση της έκπτωσης είναι απαραίτητο να αποστείλετε στο μειλ της γραμματείας βεβαίωση μέλους από τον Συνεταιρισμό (για Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Ελαιοπαραγωγών και τα μέλη τους), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πολυτεκνική κάρτα (πολύτεκνοι), βεβαίωση σπουδών και φοιτητική κάρτα (φοιτητές) ,βεβαίωση/πιστοποίηση ΑμεΑ από το ΚΕΠΑ (ΑμεΑ), βεβαίωση/κάρτα ανεργίας (άνεργοι). Αφού ληφθούν τα πιστοποιητικά θα λάβετε τον σύνδεσμο/link με την ανάλογη έκπτωση. Επικοινωνήστε με την γραμματεία για οποιαδήποτε διευκρίνηση: secretariat@voulgarisacademy.com
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ζωντανό σεμινάριο μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο Χατζόπουλος Ιωάννης είναι Γεωπόνος με μεγάλη εμπειρία τόσο στη βιομηχανία τροφίμων όσο και την αγροτική παραγωγή και στην εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στον αγροτικό τομέα και είναι πιστοποιημένος στα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Έχει επίσης πτυχίο περιβαλλοντολόγου τάξης Α του Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε.
Σύμβουλος στην Εταιρεία Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Πανεπιστημιακός ελαιώνας – Μονή Πάου Αργαλαστής Πηλίου).
Σύμβουλος σε γεωπονικά θέματα της Μονής Βατοπεδίου (ελαιώνες και βότανα)- πολυβραβευμένο βιολογικό ελαιόλαδο Ελαιώνες Βατοπεδίου.
Η αγροτική εμπειρία του περιλαμβάνει την αμπελουργία , την οινοποιία από το 2011 σε ιδιόκτητο οινοποιείο, τα φαρμακευτικά φυτά και τα αμύγδαλα. Ακόμη,τη διεξαγωγή μελετών σχεδίων βελτίωσης για αγρότες και νέους γεωργούς, προγράμματα μείωσης της νιτρορύπανσης, προώθηση της πυκνής φύτευσης της ελιάς στη Θεσσαλία και εγκατάσταση νέων ποικιλιών ακτινιδίου στη Λάρισα.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας και αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας και σε ειδικά γεωπονικά περιοδικά πάνω σε γεωπονικά θέματα ενώ συμμετέχει σε αγροτικές εκπομπές τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.
Είναι συντονιστής στο έργο VITVIN (2018), σύμφωνα με το οποίο θα παραχθεί φάρμακο από υπολείμματα οινοποιίας καθώς και εξωτερικός συνεργάτης στο έργο HOLEA (2018), με το οποίο θα δημιουργηθεί σύστημα για τη νοθεία του ελαιολάδου, στα πλαίσια του Α’ κύκλου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.
Συντονιστής στο έργο PRUNROBO για τη δημιουργία ρομπότ κλαδέματος με την εταιρεία Τσάνταλη στο πρόγραμμα Καινοτομία στη γεωργική παραγωγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Innovation Broker σε προγράμματα Καινοτομίας του ΠΑΑ στο Μέτρο 16 καθώς επίσης partner στο Έργο Ρομποτική Ζιζανιοκτονία σε γραμμικές καλλιέργειες .
Σύμβουλος στο Εργαστήριο Δικτύων και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα Γεωργίας Ακριβείας και σε πλήθος προτάσεων που αφορούν την καινοτομία στην γεωργία .
Σύμβουλος στην εταιρεία Κλάδος Ελαίας με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης στην καινοτομία στις γεωπονικές επιστήμες.
Στην εταιρεία ανήκει και η συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα e-pasxalitsa.gr η οποία δίνει στους αγρότες όλο το ”οπλοστασίο” των γεωργικών φαρμάκων με τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ασθένειες , εχθρούς , ζιζάνια σε όλες τις καλλιέργειες της χώρας μας.
Πρόσφατα έχει εκδώσει το βιβλίο ” Στους όμορφους δρόμους και τόπους της ελιάς”, στο οποίο περιγράφει τις ελληνικές ποικιλίες της ελιάς.
ΓΛΩΣΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Ελληνική
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
1. ΤΕΤ 3 ΜΑΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 18:00-20:00
2. ΤΕΤ 10 ΜΑΙΟΥ 2023 ΩΡΑ18:00-20:00
3. ΤΕΤ 17 ΜΑΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 18:00-20:00
4. ΤΕΤ 24 ΜΑΙΟΥ 2023 ΩΡΑ18:00-20:00
5. ΤΕΤ 31 ΜΑΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 18:00-20:00 |