Το πιλοτικό πρόγραμμα τηλε-ιατρικής Smart Health- Βοήθεια στο σπίτι παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Δήμου Στροβόλου, παρουσία των δημάρχων Στροβόλου και Αλεξανδρούπολης Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους και Γιάννη Ζαμπούκη, της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου, εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου.
Ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε ότι ο Δήμος Στροβόλου έχει θέσει σε προτεραιότητα αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την κοινωνική πρόνοια. Απηύθυνε ευχαριστίες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το DT&S της Cisco και τους φορείς που υποστηρίζουν το πρόγραμμα στην Κύπρο, το Αρεταίειο νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τη CYTA, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα αποτελεί την αρχή μίας νέας ψηφιακής εποχής για τον Δήμο.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης ανέφερε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμπράττει αφενός με το κορυφαίο στον κλάδο του και πρωτοπόρο, Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και αφετέρου με τον Δήμο Στροβόλου επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για εξωστρέφεια και ανάπτυξη συνεργασιών διεθνούς εμβέλειας. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Αλεξανδρούπολης εδώ και 17 χρόνια, ενώ μετεξελίσσεται και εμπλουτίζεται τώρα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου τόνισε ότι η συνεργασία του Υφυπουργείου με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση του οράματος και της αποστολής του, με σκοπό την υποστήριξη στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Συνεχάρη όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και εξέφρασε την υποστήριξη του Υφυπουργείου στο πιλοτικό πρόγραμμα τηλε-ιατρικής Smart Health-Βοήθεια στο σπίτι, το οποίο, όπως ανέφερε, λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα προγράμματα του Υφυπουργείου, όπως το «κόκκινο κουμπί» και το πιλοτικό πρόγραμμα «κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς».
Ο Client Executive Δημόσιου Τομέα και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος παρουσίασε το πρόγραμμα, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του και τις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους εξυπηρετούμενους. Παράλληλα, είπε ότι το πρόγραμμα ξεχωρίζει χάρη στο πρωτοποριακό χαρακτηριστικό, ότι τα δεδομένα που καταγράφονται στις κατοικίες των εξυπηρετούμενων μέσω του έξυπνου εξοπλισμού, είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο στο υπεύθυνο ιατρικό προσωπικό.
Ο γενικός διευθυντής του Αρεταίειου νοσοκομείου, Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συνεργασίες που ανέπτυξε το νοσοκομείο και την εμπειρία του σε κοινωνικά προγράμματα και προγράμματα με εφαρμογές τηλε-ιατρικής, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν τις καρδιές τους και να υποστηρίξουν όσους το έχουν ανάγκη. Εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η δρ Άντρη Βρυώνη αναφέρθηκε στον στόχο του Πανεπιστημίου να βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία και τη βιομηχανία, αναπτύσσοντας συνέργειες και επιλύοντας μείζονα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών. Σημείωσε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο και τα διάφορα ερευντηικά κέντρα του διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία στον τομέα της τηλε-ιατρικής.