Άγχος: 5 βήματα για την αντιμετώπιση του κατά την διάρκεια των εξετάσεων

1. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα 

Το πρώτο βήμα σε κάθε ταξίδι αναθεώρησης των εξετάσεων είναι να κάνετε ένα σχέδιο για το πώς θα το αντιμετωπίσετε.
Υπολογίστε πόσο χρόνο έχετε μέχρι κάθε εξέταση και πόσο από αυτόν μπορείτε να αφιερώσετε σε κάθε μάθημα. Αναλύστε το όσο μπορείτε, θέμα προς θέμα.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πολλή δουλειά, αξίζει τον κόπο. Ένα από τα πιο συντριπτικά πράγματα σχετικά με την αναθεώρηση για τις εξετάσεις είναι αυτή η αίσθηση του να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου ή ένα σωρό βιβλία και να μην έχεις ιδέα από πού να ξεκινήσεις ή αν έχεις ακόμη χρόνο να τα κάνεις όλα.
Ένα σαφές πλάνο για το πότε θα καλύψετε κάθε μάθημα – πλήρες με σημεία check-in για πρακτικές εξετάσεις – μπορεί να σας βοηθήσει να το αποφύγετε και να σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης.

2. Βρείτε χρόνο για πραγματικά διαλείμματα

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να συνυπολογίσετε στο σχέδιο αναθεώρησής σας είναι οι διακοπές.

Μελέτες δείχνουν ότι τα σκόπιμα διαλείμματα μεταξύ 5 και 60 λεπτών μπορούν να βελτιώσουν την ενέργειά σας, την παραγωγικότητα και την ικανότητά σας να εστιάζετε.

Δεν εννοούμε επίσης ένα διάλειμμα για κύλιση στο τηλέφωνό σας. Σύμφωνα με έρευνες, όταν ζητήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών να λύσουν ένα σύνολο απαιτητικών παζλ λέξεων, διαπίστωσαν ότι όταν τους επέτρεψαν να κάνουν διαλείμματα για να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους, η αποτελεσματικότητά τους έπεσε!

Είτε διακόψετε τη δουλειά μετά από μια συγκεκριμένη ώρα για να παρακολουθήσετε κάτι στο Netflix, είτε προγραμματίζοντας ήρεμους περιπάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να ανανεώσετε το μυαλό σας θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία όσο πλησιάζετε στις εξετάσεις.

Να θυμάστε: οι στιγμές που νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα διάλειμμα είναι συχνά αυτές που το χρειάζεστε περισσότερο. Ακόμη και μια 10λεπτη βόλτα στον καθαρό αέρα μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το κεφάλι σας.

3. Δημιουργήστε μια ομάδα μελέτης 

Η περίοδος των εξετάσεων είναι πολύ λιγότερο δύσκολη όταν έχετε μια ομάδα ανθρώπων γύρω σας για υποστήριξη.

Όχι μόνο μια ομάδα μελέτης μπορεί να σας κρατήσει παρακινημένους, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε διαλείμματα όταν το χρειάζεστε, να σας ηρεμήσει όταν αισθάνεστε άγχος και να είναι εκεί για να σας πει εάν πιστεύει ότι δεν φροντίζετε τον εαυτό σας.

4. Προστατέψτε τη νοοτροπία σας πριν και μετά από κάθε εξέταση

Ήμασταν όλοι εκεί – στέκεστε έξω από την αίθουσα των εξετάσεων, ανακατεύετε τις σημειώσεις σας και κάποιος το ίδιο αγχωμένος με εσάς σας κάνει συχνές ερωτήσεις και σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη πιο πανικόβλητος.

Τα τελευταία λεπτά πριν ξεκινήσετε μια εξέταση μπορεί να είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά, είναι καλύτερο ωστόσο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και να ετοιμαστείτε ψυχολογικά. Αν κάποιος κοντά σας, σας αγχώνει, απομακρυνθείτε από αυτόν ή ενημερώστε τον ότι σας αγχώνει.

Το ίδιο ισχύει και για μετά τις εξετάσεις. Μόλις φύγετε από την αίθουσα εξετάσεων, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα περισσότερο, επομένως μην αφιερώνετε χρόνο αναλύοντας κάθε απάντηση με τους συμμαθητές σας. Αντί γι’ αυτό, ξεκουραστείτε με χρήματα.

5. Εάν τα νεύρα σας ξεφύγουν από τον έλεγχο, ζητήστε βοήθεια

Τέλος, μεγάλο μέρος του άγχους που θα νιώσετε γύρω από την ώρα των εξετάσεων είναι απολύτως φυσιολογικό και λογικό.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας κάθε τόσο για να ρωτάτε εάν οι ανησυχίες σας ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Εάν δεν κάνετε πράγματα που θα κάνατε συνήθως για να φροντίσετε τον εαυτό σας, όπως να τρώτε, να κοιμάστε ή να βλέπετε φίλους ή εάν αισθάνεστε πανικόβλητοι, επικοινωνήστε με κάποιον για να σας υποστηρίξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ