της Έλενας Χελβατζόγλου
Εξορμήσεις των Κινητών Μονάδων για εμβολιασμό πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου –κατά τις απογευματινές ώρες– αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών καθώς και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε εισηγηθεί πριν από έναν μήνα τη χορήγηση της τρίτης δόσης κατά προτεραιότητα για περίπου 285.000 ασθενείς, ανοσοκατασταλμένους – σύμφωνα με τις μελέτες καταγράφεται σημαντική μείωση στα επίπεδα αντισωμάτων τους έναντι του κορωνοϊού έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων και όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής, για όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια, για καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή, για ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια κα, από τις 14 Σεπτεμβρίου. Μέχρι και χθες είχαν εμβολιαστεί περισσότερα από 90.000 άτομα.
Πλέον την ίδια διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν σταδιακά περίπου 5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων καθώς και ασθενείς με νοσήματα αυξημένου κινδύνου όπως τα έχει προσδιορίσει εξαρχής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, σοβαρή ψυχική νόσο, σοβαρή αναπηρία, όσοι φροντίζουν άτομα με αναπηρία κα. Η συμπλήρωση εξαμήνου από τη δεύτερη δόση εμβολίου (pfizer, moderna, astrazeneca) θα τους δίνει το «ελευθέρας» για να προγραμματίσουν το ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την επιδημία ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της «Ελευθερίας», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους γύρω στα 100.000 άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις, ηλικιακές, ιατρικού ιστορικού, συμπλήρωσης εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Επίσης, διευκρίνισε πως η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση και σε άλλες ομάδες πληθυσμού μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή να γίνει η σχετική σύσταση και στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους. «Είναι αρκετά πιθανό, η Επιτροπή βλέπει τα δεδομένα και ανοίγει τις συστάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι αρκετά πιθανό στην πορεία και εδώ είμαστε να σας το ανακοινώσουμε» είπε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.
Επιχείρηση «Ελευθερία» με κινητές μονάδες στη βόρεια Ελλάδα για την πρώτη δόση
Η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης για την ισχνή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι έκδηλη, καθώς συνδέεται ευθέως με αυξημένες μολύνσεις και νοσηλείες που αφορούν κατά κύριο λόγο ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα.
Έως και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 60 χρόνων και άνω συγκριτικά με τους εμβολιασμένους της ίδιας ηλικιακής ομάδας εάν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικιακές ομάδες κινδύνου που, ενώ βρέθηκαν ψηλά στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν επέλεξαν την προστασία τους από τον φονικό ιό.
Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, υπογράμμισε η ειδικός, παρά το ότι είναι γνωστό πως ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης είναι 20πλάσιος συγκριτικά με το νεότερο πληθυσμό. Αντίθετα, χώρες που λύγισαν από την πανδημία όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καταγράφουν πλέον εντυπωσιακά ποσοστά για την κάλυψη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που αγγίζουν το 100%, ενώ στη γειτονική Ιταλία είναι εμβολιασμένο το 97% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 χρόνων.
Η Βόρεια Ελλάδα, πυρήνας της πανδημίας στην επικράτεια, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας με Κινητές Μονάδες από υγειονομικούς σχηματισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών και από το Χαμόγελο του Παιδιού.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς όπου, με εξαίρεση την τελευταία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά ή βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 51%.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 12 Οκτωβρίου οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμών θα βρεθούν σε Πιερία (εμβολιαστική κάλυψη 42,36%), Κιλκίς (41,71%) και Ξάνθη (46,97%), στις 13 σε Πέλλα (46,73%) και Δράμα (43,32%) και στις 14 του μήνα σε Φλώρινα (47,56%) και Σέρρες (46,45%).
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.