Την επόμενη μέρα της πανδημίας η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο, που θα σηκώσει τη χώρα ψηλά

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ , Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη , Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Γιώργο Καρατάσιο* για το πώς η Αυτοδιοίκηση στάθηκε ασπίδα για πολίτη στα χρόνια της κρίσης, και πως θα είναι αυτή που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη που αναμένεται μετά την πανδημία.

Κύριε Καϊτεζίδη, Είστε Δήμαρχος στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ενός από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς Δήμους. Πόσο δύσκολο είναι να διοικείτε ένα τόσο μεγάλο δήμο;

Δεν είναι δυσκολία είναι πρόκληση, ένα ηθικό στοίχημα απέναντι στον τόπο μας και τους συμπολίτες μας. Η αντίληψη που έχω ως δήμαρχος για τη διοίκηση δεν είναι προσωποκεντρική, αλλά αμιγώς δημοκρατική: ακούω τους συμπολίτες μου και εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου. Εν προκειμένω, βασική προϋπόθεση για μια χρηστή διοίκηση είναι η ολοκληρωτική αφοσίωση στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αγαπάς τον τόπο σου, να θέλεις να προκόψει, να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί, σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε καινοτομίες. Αυτό είναι το δικό μου, το προσωπικό κίνητρο, αυτό είναι το συναίσθημα που τόσο ως δήμαρχος, όσο και σε ένα μεγαλύτερο πεδίο ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας νιώθω την υποχρέωση να το μοιραστώ με τους συναδέλφους μου και στους συνεργάτες μου, να το μετατρέψω σε μία κοινή προσπάθεια προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών μας κοινωνιών.

Εκλέγεστε δήμαρχος επί σειρά ετών κι έχετε μια τεράστια εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Πείτε μας ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες που έχετε θέσει για τον δήμο σας, κι αν είστε ευχαριστημένος με την πορεία τους;

Σε μία δημοκρατία, νομίζω, τους στόχους και τις προτεραιότητες των κοινοτήτων μας δεν τους ιεραρχούν και δεν πρέπει να τους ιεραρχούν, ούτε να τους καθορίζουν οι επικεφαλής, όσο άξιοι κι αν είναι. Η ίδια η κοινωνία θέτει τα προβλήματα και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να τα επιλύσουν με τον ταχύτερο και καλύτερα δυνατό τρόπο. Αυτό το μοντέλο διοίκησης, εφαρμόζουμε στον δήμο μας. Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες καθιερώσαμε μια σειρά ζωντανών διαλόγων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με τους πολίτες, μια εκκλησία του δήμου -με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου- που λειτουργεί σε όλες τις περιοχές και τις δημοτικές ενότητες του δήμου. Δεν γνωρίζω να συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Ενημερωνόμαστε για τα τοπικά προβλήματα και για τις ανάγκες του δήμου μας από τους ίδιους τους δημότες μας και προχωράμε στον σχεδιασμό μας λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη μας τα αιτήματα, τις προτάσεις και τις απόψεις τους.

Το τρίπτυχο της δράσης μας είναι απλό και διαχρονικό:

1.Υπηρέτηση με σύγχρονο τρόπο της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και το νοικοκύρεμα της πόλης.

2.Οι σύγχρονες υποδομές και τα δίκτυα με την αξιοποίηση ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών και περιφερειακών χρημάτων.

3.Η «κοινωνική αγκαλιά», ιδιαίτερα για τους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας που αξίζει να νοιώθουν τη φροντίδα του δήμου ώστε ολόκληρη η κοινωνία να έχει κοινό βηματισμό δίχως αποκλεισμούς .

Έγνοια μας και βασική προτεραιότητα μας ήταν και είναι ακόμη ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία. Ως εκ τούτου έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και στις smart εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες μας να επικοινωνούν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους με τις υπηρεσίες μας. Χτίζουμε έτσι μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δήμου – δημότη, μένουμε on- line και μένουμε ασφαλείς.

Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, την γραφειοκρατία, το κεντρικό κράτος, πως ενεργείτε; Πως αντιδράτε;

Είναι αλήθεια ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι πολλά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η χώρα μας βγαίνοντας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης, έπεσε στο τέλμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Δυστυχώς τα περισσότερα εμπόδια προέρχονται από την αναγκαστική εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος: η γραφειοκρατία στο θέμα των αποφάσεων, ο συγκεντρωτισμός, η οικονομική στενότητα είναι μερικά μόνο από τα χρόνια συμπτώματα αυτής της κατάστασης. Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη διεύρυνση των προγραμμάτων χρηματοδότησης μέσω του νέου πλαισίου «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και των εκλογικών όρων, αν και υπολείπονται πάρα πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Σημειώστε πάντως ότι όλα αυτά για κάποιον άνθρωπο που έχει όραμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν δικαιολογίες. Παλεύουμε για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μέχρι να γίνουν έτσι, αυτή είναι η κατάσταση, την ξέρουμε και με αυτούς τους όρους πρέπει να παλέψουμε για να την αλλάξουμε.

Η κατάσταση του Παιδιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που θα γίνει στο Φίλυρο, που βρίσκεται;

Σε πάρα πολύ καλό δρόμο! To έργο κατασκευάζεται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής θα τηρηθεί πιστά χωρίς καμία παρέκκλιση, ώστε το 2025 το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο κοινό. Ευχάριστη έκπληξη, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι του ΙΣΝ, η επέκταση της δωρεάς κατά άλλα 30 εκ ευρώ, τα οποία θα δοθούν για να δημιουργηθούν νέα νοσοκομειακά τμήματα και νέες, επιπλέον υποδομές. Στο μεταξύ οι παράλληλες εργασίες, που είναι υποστηρικτικές του μεγάλου αυτού έργου, έχουν ήδη δρομολογηθεί: με την αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη, δρομολογούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μελέτες για τη διερεύνηση νέας οδικής πρόσβασης, που θα ενώνει την εξωτερική περιφερειακή οδό απευθείας με το Φίλυρο και το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο/ΙΣΝ. Την ίδια στιγμή παράλληλα με τις υποδομές για την υδροδότηση και αποχέτευση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιείται το μεγάλο έργο υδροδότησης της περιοχής και του νοσοκομείου, με την αξιοποίηση της ολοκληρωμένης μελέτης του δήμου μας ύψους 8.5 εκ. ευρώ που με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» με απόφαση του υπουργού Στέλιου Πέτσα.

H μελέτη για το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας και η κατασκευή μαρίνας σκαφών στο Θερμαϊκό βρίσκονται σε καλό δρόμο; Ξεπεράστηκαν οι σχετικές δυσκολίες;

Το έργο της Μαρίνας προχωράει και το παρακολουθούμε στενά, καθώς και με πλήθος από άλλες δράσεις, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούμε, ενισχύουμε μεταξύ άλλων και την Τοπική Επιχειρηματικότητα. Ως προς το θαλάσσιο μέτωπο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη:

  • Aπό το 2012 κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια και πέτυχε ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για τη χωροθέτηση της μαρίνας και προχώρησε στην ανάπτυξη αναλυτικού project για την κατασκευή της, προϋπολογισμός 40 εκ ευρώ, με δυναμικότητα 440 σκαφών και άριστες κτιριακές υποδομές.
  • Προχώρησε στην οριστικοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που νοικοκυρεύει την παραθαλάσσια ζώνη, αλλά και όλα τα Εμπορικά Κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή.
  • Έβαλε στο δημόσιο διάλογο και διεκδικεί την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ έως το αεροδρόμιο μέσω του δήμου μας.

Προχωράμε με σχέδιο κάνουμε όλες τις ενέργειες και παρά τις όποιες καθυστερήσεις, που δεν οφείλονται σε ολιγωρία του δήμου μας, να είστε βέβαιος ότι η μαρίνα της Πυλαίας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, όπως τόσες άλλες μαρίνες στην Ευρώπη, αλλά και στη Λεμεσό της Κύπρου μας.

Κύριε Καϊτεζίδη, είστε πρόεδρος της ΠΕΔ, στην οποία συμμετέχουν 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Πως λειτουργεί η ΠΕΔ; Υπάρχει κοινή πορεία, κοινό όραμα; Κοινές διεκδικήσεις;

Κοινός μας στόχος ήταν και είναι, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργεί ως μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια. Το είχα τονίσει και πριν αναλάβω, το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί ο ένας δήμος συμπληρώνει τον άλλο, δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι, γιατί έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Φιλοδοξία μου -αν θέλετε- ήταν και είναι ο δήμος μας, αλλά και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελούν παραδείγματα σε όλη τη χώρα. Αυτή τη μάχη δίνουμε χωρίς διακοπή και σε κλίμα ομόνοιας, σύμπνοιας και ενότητας, σαν μια οικογένεια, με τους συναδέλφους μου, δημάρχους, με τους εργαζόμενους στους δήμους μας και κάθε φορά θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Είμαι πολύ χαρούμενος για το επίπεδο της συνεργασίας μας στην ΠΕΔ, να τονίσω σχετικά ότι σε ποσοστό άνω του 90% οι αποφάσεις μας πετυχαίνουμε να είναι ομόφωνες, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποιο ρόλο έπαιξε ο δήμος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των Lockdown;

Ο δήμος και οι εργαζόμενοι μας, από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στηρίξαμε μέσω των κοινωνικών μας υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας. Μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και παρά τον μεγάλο κίνδυνο του ιού βοηθήσαμε, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ χιλιάδες rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Με τον ίδιο τρόπο έδρασαν και οι 38 δήμοι της ΠΕΔ-ΚΜ, αλλά και οι υπόλοιποι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Η αυτοδιοίκηση παρότι υπέφερε από έλλειψη πόρων, ήταν αυτή που αποτέλεσε την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη και είναι αυτή που θα δώσει το σύνθημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Καθώς προβλέπεται να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα -τον τελευταίο ελπίζω, της πανδημίας- όλοι οι δήμοι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πάλι, να σταθούμε δίπλα στις τοπικές μας κοινωνίες.

Τα μεγάλα έργα τα οποία προγραμματίστηκαν και οι επενδύσεις που φαίνονται να έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη, πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και των περιφερειακών δήμων;

Όλα τα έργα είτε μεγάλα, είτε και μικρότερα που δρομολογούνται για τη Θεσσαλονίκη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον αναβαθμίζουν τις υποδομές και την εικόνα της πόλης. Αρκεί να μην είναι πολιτικά πυροτεχνήματα που εξαπολύονται από το βήμα της ΔΕΘ για να χαϊδέψουν τα αυτιά του κόσμου. Οι περιφερειακοί δήμοι σαφώς ωφελούνται, ιδιαίτερα όταν αυτά τα έργα διαχέονται σε όλη την πόλη, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του στρατοπέδου Καρατάσου και η μετατροπή του σε υπερτοπικό δημοτικό πάρκο, καθώς και η επέκταση του Μετρό στα δυτικά και ανατολικά, όπως επίσης η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου συνολικά.

Μπορεί κύριε Δήμαρχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας;

Ασφαλώς μπορεί διότι εντέλει σε όλο τον κόσμο η Αυτοδιοίκηση είναι το Παρόν αλλά και το Μέλλον. Βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας μας είναι η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι το κλειδί για να αλλάξουν τα πράγματα. Άλλωστε τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικείσαι.Οι κύριοι άξονες των αλλαγών για ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να οικοδομηθούν με βάση τα όσα ισχύουν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις περιφέρειες και τους δήμους, στη δυνατότητα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά. Σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο έτοιμη από κάθε άλλη φορά, να αναλάβει ακόμη πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, να συμβάλλει στην παραγωγική αναγέννηση της πατρίδας μας, να περάσει οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική αυτοτέλεια.

Πως κρίνετε τη στάση και την αντιμετώπιση της πολιτείας στα προβλήματα των δήμων; Είστε ικανοποιημένος; Τι είναι αυτό που διεκδικείτε;

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Την αποκέντρωση και την οικονομική ανεξαρτησία των δήμων ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα στο έργο τους, να λειτουργήσουν σωστά! Για να γίνει αυτό χρειάζονται τολμηρές και μελετημένες κινήσεις, με πιο βασικές τη φορολογική αποκέντρωση για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοσιονομικής μας αυτονομίας, μια εξαγγελία που εδώ και χρόνια παραμένει χωρίς αντίκρισμα. Συνεπώς το μήνυμα προς την πολιτεία είναι ότι ήρθε η ώρα για τολμηρές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα, ώστε η αποκέντρωση να έχει ουσία και βάθος, να μη μείνει μόνο στα λόγια. Την επόμενη μέρα της πανδημίας η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο, που θα σηκώσει τη χώρα ψηλά. Για να το κάνει χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, αρμοδιότητες και πόρους –κυρίως πόρους- διότι δεν πλέον αρκούν οι καλές προθέσεις και τα μεγάλα λόγια. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες και να ανταποκριθούμε στον νέο μεταρρυθμιστικό μας ρόλο.

  • Ο Γιώργος Καρατάσιος είναι π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ