του Περικλή Βλάχου
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γιωργάλλας τίμησε με την παρουσία του τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για τα 49 χρόνια του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.
ΣΕΡΡΕΣ
Το Σάββατο ο κ. Γιωργάλλας παρέστη σε εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων Πολεμιστών, στις Σέρρες. “Εκδηλώσεις όπως η σημερινή δεν συντείνουν απλώς στη διατήρηση της ιστορικής και αγωνιστικής μας μνήμης. Αποτελούν αέναη υπόμνηση του χρέους μας απέναντι σε όλους τους ήρωές μας, που επιτελώντας στο έπακρο το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα, θυσιάστηκαν για τη διασφάλιση των ύψιστων ιδανικών της ελευθερίας, της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στην Κύπρο.” δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο Υπουργός.
ΔΡΑΜΑ
Την ίδια μέρα ακολούθησαν εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας. Από το Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε: “Δραμινές και Δραμινοί, με απόλυτο σεβασμό παρευρίσκομαι εδώ, στην μαρτυρική σας πόλη, η οποία έζησε όλα τα δεινά της επονείδιστης κατοχής, τρεις φορές, σε διάστημα 29 χρόνων, κατά τη διάρκεια του πρώτου βαλκανικού και των 2 παγκόσμιων πολέμων. Και το ξέρω ότι οι Δραμινοί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι και βιώνοντας τις τραγικές συνέπειες της ξένης κατοχής, ταυτίστηκαν με το δράμα των κυπρίων αδελφών, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής της δικής τους γης. Το Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών αποτελεί ως χώρος, την ελάχιστη κατάθεση μνήμης και τιμής σ’ αυτούς που ως γνήσιοι απόγονοι των ηρώων του Έθνους, προσέφεραν τις ζωές τους στους αγώνες υπεράσπισης της Κύπρου.”
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Κυριακή ο Υπουργός παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Γ’ Σώματος Στρατού παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Παρις Καπραβέλος, ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Άκης Δαγκαζιάν, Ελλαδίτες και Κύπριοι της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.
Ακολούθως ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Γιωργάλλας μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου ξεναγήθηκαν από τον κ. Βασίλη Νικόλτσιο στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το απόγευμα της Κυριακής ο Υπουργός παρέστη στο χώρο του Άλσους Αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής στο στρατόπεδο Σκόδρα στην Καλαμαριά, όπου έγινε συμβολική δενδροφύτευση.
Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Γιωργάλλα στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. “Προσήλθαμε εδώ, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους ηρωικούς πεσόντες υπερασπιστές της Κύπρου μας, να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ντε φάκτο διαχωρισμό της και να διακηρύξουμε με σθένος την αστείρευτη βούλησή μας για απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρώα γη.” είπε στην ομιλία του ο Υπουργός, και συνέχισε “Δίδεται σε μένα η ευκαιρία, απ’ αυτό το βήμα, να μεταφέρω τη φωνή του Κυπριακού Ελληνισμού στον αδελφό ελληνικό λαό και να εκφράσω τον αμέριστο σεβασμό προς την Ελλάδα και τις εκάτοστε Ελληνικές Κυβέρνησεις, που με κάθε τρόπο, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά και εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα που διεξάγουμε για ελευθερία και επιβίωση του λαού μας.” Για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε “Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει την απεμπλοκή από το παρατεταμένο αδιέξοδο επιδιώκοντας την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου, με σκοπό την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.” και πρόσθεσε “Eπιδιώκουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Σ’ αυτή την προσπάθεια σταθερός και αταλάντευτος συμπαραστάτης παραμένει η Ελλάδα.”
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Μακεδονίας Θράκης
Κύριε Δήμαρχε Καλαμαριάς
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Με περηφάνια και βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι απόψε μαζί σας εδώ στο Δήμο Καλαμαριάς που φιλοξένησε και έγινε η πατρίδα για πολλούς αδελφούς μας πρόσφυγες από τον Πόντο.
Έλληνες του Πόντου και της Μακεδονίας σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Ελλήνων της Κύπρου.
Κοινή η μοίρα Πόντου και Κύπρου.
Κοινή η ιστορική πορεία των δύο μας πατρίδων.
Ανήκουμε στους πρόσφυγες του ελληνισμού που έχασαν πατρογονικές εστίες και ευημερούσες πόλεις και χωρία που ξεχώριζαν.
Θάψαμε χιλιάδες νεκρούς μας που θανατώθηκαν με φρικτούς τρόπους.
Στολίσαμε με ηρωικά παραδείγματα το πάνθεο των ηρώων του έθνους.
Πληγωθήκαμε, κλάψαμε επι ερειπίων, αλλά δεν απογοητευτήκαμε, δεν χάσαμε την πίστη και το κουράγιο μας και δουλέψαμε σκληρά και ακούραστα για να σταθούμε στα πόδια μας.
Σήμερα, αναπολώντας τις τραγικές στιγμές στον πόντο και την Κύπρο και ανανεώνοντας τον όρκο για αγώνα που δόθηκε από τον Ελληνισμό τη ζοφερή περίοδο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, προσήλθαμε εδώ, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους ηρωικούς πεσόντες υπερασπιστές της Κύπρου μας, να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ντε φάκτο διαχωρισμό της και να διακηρύξουμε με σθένος την αστείρευτη βούλησή μας για απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρώα γη.
Κυρίες και Κύριοι
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω για την πολύ τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι απόψε μαζί σας.
Δίδεται σε μένα η ευκαιρία, απ’ αυτό το βήμα, να μεταφέρω τη φωνή του Κυπριακού Ελληνισμού στον αδελφό ελληνικό λαό και να εκφράσω τον αμέριστο σεβασμό προς την Ελλάδα και τις εκάτοστε Ελληνικές Κυβέρνησεις, που με κάθε τρόπο, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά και εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα που διεξάγουμε για ελευθερία και επιβίωση του λαού μας.
Δηλώνουμε, λοιπόν, δυναμικά το παρών μας σήμερα, για να αποδιώξουμε μακριά τη λήθη, για να επιβεβαιώσουμε την ιστορική αλήθεια και να καταστήσουμε το συλλογικό μας υποσυνείδητο, φορέα αιώνιας ευγνωμοσύνης, μνήμης και τιμής, για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί.
Ελληνίδες και Έλληνες
Σήμερα 9 Ιουλίου τιμούμε τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των 486 μητροπολιτών, ηγουμένων, δασκάλων και προκρίτων τους οποίους οι Τούρκοι καρατόμησαν βίαι την 9η Ιουλίου 1821 γιατί τους θεωρούσαν επικίνδυνους υποστηρικτές της επανάστασης των Ελλήνων του 1821.
Ο Εθνομάρτυρας Ιεράρχης πριν του περάσουν στο κεφάλι τη θηλία του απαγχονισμού προειδοποίησε τον Τούρκο Διοικητή.
Σφάξε μας ούλους τζι’ ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν,
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν,
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.
Το ‘νιν αντάν να τρώ’ την γην τρώει την γην θαρκέται,
μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται.
Αυτό το εκτεταμένο αιμάτινο έγκλημα των Τούρκων ήταν η πρώτη σημαντική σπονδή Κυπρίων μαρτύρων στην ελληνική επανάσταση που μόλις είχε ξεκινήσει.
Η μνήμη, ζωντανή, αμείλικτη, αναπότρεπτη και αναγκαία, κατατρύχει τις ψυχές μας.
Το τραγικό προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ως Δούρειος Ίππος, άφησε διάπλατα ανοικτή την κερκόπορτα της Κύπρου, επιτρέποντας στην Τουρκία να εφαρμόσει τον άνομο σχεδιασμό της – που επεξεργαζόταν από χρόνια – και στον τουρκικό στρατό να ρημάξει τις πόλεις και τα χωριά μας και να σπείρει αδιακρίτως τον θάνατο και την καταστροφή.
Στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε ημέρες μετά την παραφροσύνη του πραξικοπήματος, η Τουρκία, εισέβαλε παράνομα, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ονομάζοντας τη στρατιωτική επιχείρησή της ως «ειρηνευτική επέμβαση».
Οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες και η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων μας, η σύληση των χώρων λατρείας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο μαζικός εποικισμός και εκτουρκισμός των κατεχόμενων περιοχών μας, με στόχο την εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου, μεταξύ άλλων, συνθέτουν το ψηφοθέτημα της καταστροφής.
Απόψε σε αυτή τη σεμνή τελετή, η μνήμη σε μια πορεία ιστορικής αναδρομής επιστρέφει στις μελανές σελίδες του παρελθόντος, στις ζοφερές μέρες του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974.
Ψηλαφίζει τις ανεπούλωτες ακόμα πληγές μας, επιμετράει τον αβάσταχτο πόνο και γίνεται μάρτυρας σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η ευψυχία συνήργησε με την φρόνηση και επιστεγάστηκε από την ηρωική θυσία.
Οι υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου, στις μάχες που διεξήχθησαν στη Μια Μηλιά, στην Κυθραία, στο Συγχαρί, στην Κλεπίνη, στη Λάπηθο, στην Κερύνεια, στον Λωρόβουνο, στον Κουτσοβέντη, αλλά και όπου αλλού απαιτήθηκε να πολεμήσουν, αν και βίωσαν την πικρία και απογοήτευση της προδοσίας, επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα προάσπισης των ιερών και οσίων του Ελληνισμού στο νησί μας και έγραψαν χρυσές σελίδες ανδρείας και μαχητικότητας στις δέλτους του Έθνους.
Στα αυτιά των μαχητών της Κύπρου και της Ελλάδας ηχούσαν η προστακτική ρίμα του Παλλικαρίδη,
Για σένα Κύπρος μάνα μου,
Πατρίδα σκλαβωμένη,
Θα δώσω από το αίμα μου κάθε σταλαγματιά,
Για να σε δω ελεύθερη και χιλιοδοξασμένη,
Δεν τα διστάσω Κύπρος μου να πέσω στη φωτιά.
Σήμερα μνημονεύουμε και ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.
Τους ηρωικούς μαχητές των Μονάδων Πεζικού.
Τα παλλικάρια μαυροσκούφηδες των Τεθωρακισμένων.
Τους λεβέντες θαρραλέους Καταδρομείς.
Τους πεσόντες Πυροβολητές των Μοιρών Πεδινού, Αντιαρματικού και Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.
Τους ήρωες σκαπανείς του Μηχανικού.
Τους Διαβιβαστές που έπεσαν επιτελώντας το καθήκον και την αποστολή τους.
Μαζί τους και οι αδελφοί Ελλαδίτες της ηρωικής ΕΛΔΥΚ, που πολέμησαν ηρωικά στο Κιόνελι, στη μάχη της διάβασης της Βασίλειας, αλλά και στην τιτάνια, μέχρις εσχάτων προσπάθεια υπεράσπισης του Στρατοπέδου τους.
Οι τεράστιες απώλειες ελδυκάριων μαχητών αποτελούν μια από τις τραγικότερες συνεισφορές σε αίμα κατά της διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 74.
Απαράμιλλη με ανάλογες θυσίες πολέμησαν για την υπεράσπιση του Αεροδρομίου Λευκωσίας οι Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας, πλάι – πλάι με τους συναγωνιστές τους της Εθνικής Φρουράς.
Όλοι οι μαχητές της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν πρότυπο ανδρείας, ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού.
Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις, οι πρόμαχοι των ιδανικών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, ως άτομα διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στην προκοπή του συνόλου, έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της πατρίδας και εν τέλει θυσιάστηκαν μαρτυρικά, από το χρέος μη κινούντες.
Ο τόπος της θυσίας τους ευλογήθηκε και αγιάσθηκε από το αίμα τους.
Μυρωμένος πια αναμένει καρτερικά, για μισό αιώνα, το χαρμόσυνο μήνυμα της επιστροφής μας, για να ησυχάσουν οι ψυχές τους.
Στη θυσία των πεσόντων μας που, ως ιστορική φωνή αντηχεί στη μνήμη μας, κλίνουμε ευλαβικά το κεφάλι και αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, καταθέτοντας τις δάφνες του βαθύτατου σεβασμού και της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας.
Γινόμαστε δέκτες των μηνυμάτων της αρετής και αντλούμε τα διδάγματα που εκπέμπει η θυσία τους.
Διδάγματα θάρρους, αυτοθυσίας, και αυταπάρνησης.
Κυρίες και κύριοι,
Εάν η επέτειος μιας ένδοξης ιστορικής περιόδου προκαλεί αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, τιμής και θαυμασμού, μια επέτειος καταστροφής και συμφοράς προσφέρεται για περισυλλογή και προβληματισμό.
Περισυλλογή και προβληματισμό, που οδηγούν στον παραδειγματισμό και στην ηθική υποχρέωση έναντι της πατρίδας και έναντι της ιστορικής αλήθειας.
Δίνουμε σήμερα υπόσχεση στους προασπιστές της πατρίδας μας, σε όλους αυτούς τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες που θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών, στον βωμό της ελευθερίας και του υπέρτατου χρέους προς την πατρίδα, πως δε θα λησμονήσουμε το παρελθόν μας, δε θα επιτρέψουμε να ξεθωριάσουν οι μνήμες, δε θα αποστρατευτούμε από τον αγώνα μας μέχρι τη στιγμή της τελικής δικαίωσης.
Δίνουμε υπόσχεση σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, ότι ο πόθος για επιστροφή παραμένει σταθερός και αταλάντευτος και η φλόγα της απελευθέρωσης άσβεστη.
Δίνουμε υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για να προστατεύσεουμε ότι κινδυνεύει και να διεδικίσουμε ότι μας ανήκει.
Το απεχθές διπλό έγκλημα που τελέστηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974 άφησε βαθιές και ανεπούλωτες πληγές στο σώμα της κυπριακής γης.
Ελληνίδες και Έλληνες,
Σαράντα εννέα χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά.
Η παγίωση και διαιώνιση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, με τη διατήρηση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και το ξεπούλημα των περιουσιών των προσφύγων, προκαλούν τη διολίσθηση προς τη σιωπηρή διχοτόμηση και ασφαλώς δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην επιθυμητή απελευθέρωση της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει την απεμπλοκή από το παρατεταμένο αδιέξοδο επιδιώκοντας την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου, με σκοπό την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Μια λύση, η οποία θα απελευθερώσει και επανενώσει την πατρίδα, θα τερματίσει την κατοχή, θα αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα, και θα επιτρέψει στον λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, προόδου και συνδημιουργίας υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που οι προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας για «λύση δυο κρατών» δεν μπορούν να αποτελέσουν καν πρόταση συζήτησης για τη λύση.
Ασφαλώς, εναπόκειται στην Τουρκία να αναστρέψει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και να δώσει ουσιαστικό νόημα και χρησιμότητα στις συνομιλίες, ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα δίκαιο συμβιβασμό.
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση της και οι απαράδεκτες δηλώσεις και αξιώσεις, συντηρούν μια απολύτως δικαιολογημένη δυσπιστία και απογοήτευση εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Και εδώ είναι που επιδιώκουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Σ’ αυτή την προσπάθεια σταθερός και αταλάντευτος συμπαραστάτης παραμένει η Ελλάδα.
Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού για τη διαχρονική και πολύτιμη συμπαράσταση και στήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός.
Κυρίες και κύριοι,
Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, υποκλινόμαστε στις πάνσεπτες μορφές των ηρώων μας και ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου για απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Οφείλουμε να αποφύγουμε τα σφάλματα και να αντλήσουμε τα διδάγματα που μας υποβάλλει η θυσία τους. Να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη.
Γιατί η ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αυτοσυνειδησίας μας και η αυτοσυνειδησία την επίγνωση του ποιοι είμαστε, και τι πετύχαμε ως μικρό Έθνος στο πέρασμα των αιώνων.
Μπορούμε, λοιπόν, να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο γιατί πραγματικά το αξίζει.
Αυτό το μέλλον αποτελεί μέγιστη υποχρέωση έναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους τους ήρωές μας.
Σας ευχαριστώ.