Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Παφος, Μάριος Αργυρίδης, μιλάει στο SPEAKNEWS για τις σπουδές στα προγράμματα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, που καλύπτουν όλες τις επιλογές για εφαρμοσμένη, θεωρητική ή η ερευνητική Ψυχολογία. Ο κ. Αργυρίδης ακόμη μας παρουσιάζει την πιο πρόσφατη καινοτομία του Πανεπιστημίου Νεάπολις στο πεδίο της έρευνας. Πρόκειται για το Ερευνητικό Εργαστήριο για θέματα Διατροφής και Εμφάνισης (Ε.Ε.Δ.Ε.) που ξεκίνησε να λειτουργεί στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.
Κύριε Αργυρίδη, πείτε μας λίγα λόγια ως Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου για θέματα Διατροφής και Εμφάνισης (Ε.Ε.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.
Το Ερευνητικό Εργαστήριο για θέματα Διατροφής και Εμφάνισης (Ε.Ε.Δ.Ε.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος έχει αποστολή να εντοπίζει, να κατανοεί και να διερευνά περαιτέρω θέματα που αφορούν την εικόνα του σώματος, την εσωτερίκευση του λεπτού ιδεατού, τις δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες και άλλες συναφείς ανησυχίες. Στη σύγχρονη κοινωνία, οι ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος και τις δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες αυξάνονται σημαντικά αφού ενθαρρύνεται ευρέως η επίτευξη μιας ιδανικής εικόνας ή/και τρόπου ζωής.
Το Ε.Ε.Δ.Ε. στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η εικόνα του σώματος και οι δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν ψυχολογικούς μηχανισμούς, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό/κοινωνικό επίπεδο.
To Ε.Ε.Δ.Ε. εφαρμόζει παρεμβατικά προγράμματα στην κοινότητα με μεγάλη επιτυχία. Τα παρεμβατικά αυτά προγράμματα σχετίζονται με την εικόνα του σώματος και τις δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που προάγουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανησυχίες και την εκτίμηση του σώματος.
Συνεπώς το Ε.Ε.Δ.Ε. ασχολείται με τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος;
Αν και αρχικά το E.E.Δ.Ε. ασχολήθηκε με τις ανησυχίες και τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αρνητικής εικόνας σώματος, η βιβλιογραφία πρόσφατα εστιάστηκε επίσης στη θετική εικόνα του σώματος έτσι το ενσωματώσαμε κι εμείς. Να σημειωθεί ότι από τις γνώσεις που έχουμε ήδη από ποσοτική και ποιοτική έρευνα, ξέρουμε ότι η θετική εικόνα του σώματος είναι: (α) διαφορετική από την αρνητική εικόνα σώματος, (β) πολύπλευρη (συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του σώματος, της αποδοχής/αγάπης του σώματος, της ευρείας αντίληψης της ομορφιάς, κ.α.), (γ) ολιστική, (δ) σταθερή και ευέλικτη, (ε) προστατευτική, (στ) συνδέεται με την αυτοαντιλαμβανόμενη αποδοχή του σώματος από τους άλλους και (ζ) διαμορφώνεται από κοινωνικές ταυτότητες. Συνεπώς, απασχολούμαστε με όλες τις πιο πάνω πτυχές.
Από πού προέκυψε η αντίληψη για την εικόνα του σώματος και πώς προωθήθηκε σε εμάς;
Προέκυψε από τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη βιομηχανία ομορφιάς και μόδας. Επίσης, προωθείται σε εμάς καθημερινά από τηλεοπτικά προγράμματα, κινηματογραφικές ταινίες, περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), δίαιτες και βιομηχανίες που ασχολούνται με τη μείωση βάρους. Από την προώθηση αυτής της αντίληψης για το ιδεώδες σώμα επωφελούνται οι βιομηχανίες διατροφής, η βιομηχανία της μόδας, η βιομηχανία των αθλημάτων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κι εμείς εξάλλου, προωθούμε τα μηνύματα αυτά περισσότερο χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό γίνεται επαινώντας τους άλλους για τυχόν απώλεια βάρους, σχολιάζοντας το τι και το πόσο τρώνε, αφιερώνοντας πολύ χρόνο να σκεφτόμαστε τρόπους να μειώσουμε τις θερμίδες αποφεύγοντας τη γλουτένη ή υιοθετώντας χορτοφαγική δίαιτα, διαμαρτυρόμαστε για το σώμα μας και σχολιάζουμε τους διάσημους οι οποίοι είτε αδυνάτισαν είτε έχουν πάρει βάρος.
Το Ερευνητικό σας εργαστήριο βρίσκεται κάτω από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος μας είπατε. Γιατί κάποιος να σπουδάσει ψυχολογία σήμερα και τι επαγγελματικές προοπτικές έχει;
Η Ψυχολογία είναι ένας πολύ ευρύς αλλά και ανταγωνιστικός κλάδος. Είναι επίσης ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος με πολλές υποειδικότητες που μπορούν να καλύψουν όλα τα ενδιαφέροντα κάποιου ατόμου, είτε αυτά είναι εφαρμοσμένης, θεωρητικής ή ερευνητικής φύσης. Το πανεπιστήμιό μας για παράδειγμα καλύπτει όλες αυτές τις επιλογές.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχει κάποιος εμπειρίες πέραν από αυτές που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου του. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει να αποκτά όση περισσότερη επαφή γίνεται με το αντικείμενο, λαμβάνοντας μέρος στις ερευνητικές και άλλες ομάδες των διδασκόντων του πανεπιστημίου. Η συμμετοχή για παράδειγμα σε συνέδρια, διαλέξεις και εργαστήρια της ημεδαπής και αλλοδαπής μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Το πανεπιστήμιο επίσης έχει πετύχει σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία μπορεί κάποιος να συμμετέχει.
Και ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές;
Στην ψυχολογία, χρειάζεται κάποιος να συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο και όπου καλείται ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ των επιλογών της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας ή της Ακαδημαϊκής/Ερευνητικής Ψυχολογίας.
Αν ενδιαφέρει κάποιον η Ακαδημαϊκή/Ερευνητική Ψυχολογία, η πιο συχνή επιλογή συμπεριλαμβάνει ένα θεωρητικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ψυχολογία και, κατά προτίμηση, κι ένα διδακτορικό. Με αυτά τα προσόντα θα μπορεί κάποιος να εργαστεί σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς όπως επίσης και σε άλλα πλαίσια όπου η ψυχολογική ή ερευνητική γνώση είναι χρήσιμη.
Εξάλλου, αν ενδιαφέρει κάποιον η Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εφαρμοσμένο μεταπτυχιακό, όπως αυτό της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιό μας, ή εφαρμοσμένο διδακτορικό πρόγραμμα που επίσης θα αρχίσουμε να προσφέρουμε σύντομα. Τα προγράμματα αυτά διαρκούν συνήθως 2-3 έτη. Αν κάποιος επιλέξει να προχωρήσει και σε διδακτορικό επίπεδο, μπορεί να είναι περισσότερα και συμπεριλαμβάνουν, πέραν από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και μαθήματα δεξιοτήτων αλλά και πρακτική άσκηση στον ανάλογο εφαρμοσμένο κλάδο στην ψυχολογία.
Ευχαριστούμε κ. Αργυρίδη, έχετε μια τελική σκέψη για εμάς;
Όπως είπα και πιο πριν, η ψυχολογία είναι ένας πολύ ευρύς και ανταγωνιστικός κλάδος, συνάμα ραγδαία αναπτυσσόμενος με πολλές υποειδικότητες. Υπάρχει κάτι για όλους! Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σε ένα πανεπιστήμιο που μου παρέχει ευκαιρίες να έχω επαφή με πολλές από αυτές τις υποειδικότητες, να συνεργάζομαι με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να συμμετέχω σε θεωρητικά και εφαρμοσμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και να διαδίδω τη γνώση μου σε άλλους μέσω των διαλέξεών μου αλλά και να μαθαίνω από άλλους μέσα από τα συνέδρια που συμμετέχω. Νιώθω επίσης τυχερός για όλη τη δουλειά που γίνεται στο Ερευνητικό Εργαστήριο για θέματα Διατροφής και Εμφάνισης αφού έχω την ευκαιρία να δημοσιεύσω στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά στον τομέα μου και να εφαρμόσω τα πιο αναγνωρισμένα παρεμβατικά προγράμματα του κόσμου στη χώρα μου. Με αυτόν τον τρόπο, η ψυχολογία διαχύεται στην κοινωνία και την επηρεάζει θετικά.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
