του Δημήτρη Νίκου*
Μια εναλλακτική επιλογή, για εισαγωγή και φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρέχεται και μέσω του μηχανογραφικού για τα δημόσια Κυπριακά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια προαιρετική, και παράλληλη σχεδόν διεργασία με το μηχανογραφικό των Πανελλαδικών, την οποία αξιοποιούν αρκετοί Ελλαδίτες τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, με κοινή διαδικασία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία προσφέρουν θέσεις, σε ποσοστό μέχρι 10% του αριθμού των Κυπρίων εισακτέων, σε όλα τα προγράμματα πτυχίου, σε υποψήφιους από την Ελλάδα. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εισδοχής (μηχανογραφικού) έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου το 2023, το 2022 ή το 2021 (όσον αφορά την εισαγωγή για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023) και με κριτήριο τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι, απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ., έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης νοουμένου ότι έχουν παρακαθίσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις τα μαθήματα του Γενικού Λυκείου. Επιτρέπεται να υποβάλλει λοιπόν κάποιος ενδιαφερόμενος, μηχανογραφικό και για τα δημόσια Κυπριακά Πανεπιστήμια αλλά δεν μπορεί να εγγραφεί, εφόσον είναι επιτυχών, και σε ένα Κυπριακό και σε ένα Ελλαδίτικο, παράλληλα.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από τα μέσα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Προηγείται ανακοίνωση η οποία ορίζει το ακριβές διάστημα κατάθεσης των δικαιολογητικών. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση εισδοχής και να επισυνάψουν, μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf: 1) Αστυνομική ταυτότητα, 2) Βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις όπου να φαίνονται τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με τη βαθμολογία τους καθώς και τα Ειδικά Μαθήματα για τα Τμήματα που απαιτούνται, 3) Απολυτήριο Λυκείου.
Θα πρέπει, επίσης, να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, το μέσο όρο της βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί. Δηλαδή, το Σύνολο Μορίων = (Μάθημα 1 + Μάθημα 2 + Μάθημα 3 + Μάθημα 4)*0,25. Σημειώνεται ότι η βαθμολογία των Ειδικών Μαθημάτων δεν συνυπολογίζεται στον υπολογισμό των Μορίων. Συνεπώς, η βάση εισαγωγής των τμημάτων με ειδικό μάθημα, διαμορφώνεται δίχως την προσθήκη των επιπλέον μορίων του ειδικού μαθήµατος.
Γενικότερα, η εισδοχή φοιτητών/τριων στα προγράμματα που προσφέρονται από τα Δημόσια Πανεπιστήμια και τις Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προϋποθέτει Απολυτήριο Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή άλλο ισοδύναμο προσόν, καθώς και εξασφάλιση θέσης σε συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, επιλογής του/της υποψηφίου/ας, κατόπιν επιτυχίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις (επιτυχία στις Παγκύπριες Εξετάσεις απαιτείται μόνο για το ΑΞΙΚ), οι οποίες διεξάγονται κάθε έτος από την Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι/ες που επιθυμούν εισδοχή στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν Απολυτήριο Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή άλλο ισοδύναμο προσόν, όπως επίσης και άλλα συγκεκριμένα προσόντα τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στους Οδηγούς Σπουδών των εν λόγω Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι τα ακόλουθα:
-
Πανεπιστήμιο Κύπρου
-
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)
-
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Α.Π.Κυ.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
-
Πανεπιστήμιο Frederick
-
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
-
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
-
Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφος
-
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
-
Philips University
-
American University of Cyprus (AUCY)
-
University of Limassol
-
American University of Beirut – Mediterraneo (Πάφος)
Επίσης υπάρχουν και Ιδιωτικές και Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο κάθε ενδιαφερόμενος καταλήξει στην τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος στο εξωτερικό θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσει ορισμένα επιμέρους στοιχεία όπως:
-
Το αντικείμενο σπουδών – Επιλογή Πανεπιστημίου
Η επιλογή του αντικειμένου είναι η βάση πάνω στη οποία θα στηρίξουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα και θα κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε σελίδες όπως Qs Topuniversities, Webometrics, THE (Τimes Ηigher Εducation) που μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο των σπουδών καθώς και το ποσοστό της αποκατάστασης των αποφοίτων.
- Κριτήρια εισαγωγής- εισδοχής
Κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει μια διαδικασία εξέτασης φακέλων των υποψηφίων. Στην πλειοψηφία τους ζητούν: βιογραφικό σημείωμα, απολυτήριο λυκείου ή άλλο αντίστοιχο τίτλο, καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα η ή γνωστικό αντικείμενο, κ.α. Εκεί όμως που υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά κράτος ή ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι οι ημερομηνίες των αιτήσεων καθώς και οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
- Χρόνος περάτωσης σπουδών
Ανά χώρα η διάρκεια σπουδών στο ίδιο αντικείμενο (πχ Ιατρική, Οικονομικά) μπορεί να διαφέρει και άρα το συνολικό κόστος επηρεάζεται.
- Γλώσσα Διδασκαλίας & Φοιτητικές Υποχρεώσεις
Η γλώσσα στην οποία θα γίνουν τα μαθήματα καθώς και το αν υπάρχουν εργαστήρια ή εβδομαδιαίες εργασίες ή πρακτική μπορούν να κάνουν ένα πρόγραμμα σπουδών περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό.
- Απονεμόμενος τίτλος σπουδών
Τι επαγγελματικά δικαιώματα εξασφαλίζει ο τίτλος σπουδών που επέλεξα; Αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου σε επίπεδο μεταπτυχιακού διπλώματος ή και διδακτορικού; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να έχουμε τις απαντήσεις πριν την φοίτησή μας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα.
- Υπηρεσίες ιδρύματος
Ανάλογα με το ίδρυμα υπάρχει η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, παροχής φοιτητικού πάσο με τις ανάλογες εκπτώσεις, πρόσβαση σε επιστημονικούς χώρους (πχ εργαστήρια, βιβλιοθήκες, μουσεία), γεύματα μέσω της φοιτητικής λέσχης, κ.ά.
- Δυνατότητες Χρηματοδότησης
Ανάλογα τη χώρα ή το εκάστοτε ίδρυμα υπάρχουν υποτροφίες ή φοιτητικά δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τον τελικό προϋπολογισμό. Επίσης σε κάποιες χώρες και σε κάποια ιδρύματα υπάρχει η δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής. Ακόμα υπάρχουν υποτροφίες του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) όπου θα μπορούσε ο/η υποψήφιος/α να πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του/της.
* Σύμβουλος σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
