Τα ανοικτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος τα επόμενα χρόνια στα πολλαπλά προβλήματα που την ταλανίζουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους, «Η δεκαετία των κρίσεων και το αύριο – Οι προκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναζήτηση προοπτικής», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Χαιρετισμό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, απηύθυνε ο Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ Αιμίλιος Σολωμού, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξία Σακαδάκη, μέλος του Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε ότι στο έργο του συγγραφέα είναι αυτόδηλη η ιστορική ανάλυση, η οποία οδηγεί σε πιο ορθές εισηγήσεις και καταλήγει σε βάσιμα συμπεράσματα. «Όντας δάσκαλος ο Ανδρέας Θεοφάνους δεν βλέπει μόνο το δέντρο αλλά και το δάσος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραυνός και παρέπεμψε στις έντονες προειδοποιήσεις του συγγραφέα προ της οικονομικής κρίσης όταν το επίσημο κράτος διαβεβαίωνε ότι η Κύπρος θα έμενε αλώβητη.
Για τη μεθοδικότητα και σχολαστικότητα με την οποία καταγράφει, αναλύει και σχολιάζει τα γεγονότα ο συγγραφέας, μίλησε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος είπε ότι τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο δεν εκφράζουν μόνο την εποχή για την οποία γράφτηκαν αλλά είναι διαχρονικά. Συνεχάρη τον Ανδρέα Θεοφάνους για το θάρρος της γνώμης του, η οποία, όπως είπε, είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι, αποτελεί μια φωνή ακέραια που υπηρετεί την αποστολή του πανεπιστημιακού να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο για όσα απασχολούν την κοινωνία. Χαρακτήρισε επίσης τον Ανδρέα Θεοφάνους ως δημόσιο διανοούμενο ο οποίος με κριτική σκέψη και ανεξαρτησία κοινοποιεί τις απόψεις του.
Τη συστηματική δουλειά του συγγραφέα εξήρε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα πικρό χρονικό της τελευταίας δεκαετίας», σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία, το αξιακό σύστημα και τα άλλα μεγάλα ζητήματα που πραγματεύεται το έργο του Ανδρέα Θεοφάνους. Ο Πέτρος Παπαπολυβίου υπογράμμισε επίσης ότι «στα άρθρα που δημοσιεύονται στο βιβλίο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την άποψη του συγγραφέα σύμφωνα με την οποία η πολιτική που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό έχει αποτύχει».
Στην αντιφώνησή του ο Ανδρέας Θεοφάνους τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πορείας στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό με πραγματισμό, μακρυά από ψευδαισθήσεις και υπερβολικές προσδοκίες. Υποστήριξε επίσης ότι ενώ σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση πρέπει να έχουμε ένα οδικό χάρτη για μια οριστική διευθέτηση και να συντηρείται η προοπτική για το μέλλον.
Ο συγγραφέας αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος, ενώ καυστηρίασε την κατάπτωση των θεσμών, τη διαφθορά και την έλλειψη γνώσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος καλείται να οικοδομήσει ένα κράτος πρότυπο με χαρακτηριστικά την ισονομία, την ισοπολιτεία και την αλληλεγγύη. «Οι οικονομικές προκλήσεις είναι μεγάλες, θα απαιτηθούν σχεδιασμός, υπερβάσεις, νέες οικονομικές προσεγγίσεις, ενώ απαραίτητος είναι ο εξορθολογισμός της δημοσιονομικής πολιτικής» συμπλήρωσε. Στα πλαίσια αυτά ο συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους οι οποίοι έχουν επωμισθεί το κόστος των λαθών του παρελθόντος. «Είναι σημαντικό όπως το νέο υπόδειγμα ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες της νεότερης γενιάς», τόνισε.
Ο Ανδρέας Θεοφάνους μίλησε για την απαξίωση της πολιτικής στην Κύπρο και ανέφερε επίσης ότι οι προσδοκίες του Κυπριακού λαού από την ΕΕ δεν εκπληρώθηκαν. Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τόνισε πως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει αποτύχει, ενώ «έχει αναδειχθεί ο αδιαμφισβήτητος ρόλος του κράτους».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «Θα πρέπει να πορευθούμε με πραγματισμό και με τον παραμερισμό του λαϊκισμού» και κατέληξε με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «παρά τις δυσκολίες μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.