ECONOMIST – Την εικόνα της επόμενης ημέρας για τη βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στ. Κωνσταντινίδης

Την εικόνα της επόμενης ημέρας για τη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στην εναρκτήρια ενότητα του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», με θέμα «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές – Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή».

Ο κ. Κωνσταντινίδης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «μια περιοχή με νέα σύγχρονα αεροδρόμια, με αναβαθμισμένα λιμάνια, με Μετρό στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της, με νέες υποδομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία και εκπαίδευση, πρώτη σε παραγωγή πράσινης ενέργειας και στο υδρογόνο, με υψηλά κίνητρα για επενδύσεις, με αγωγούς φυσικού αερίου που διατρέχουν κάθετα και οριζόντια το σώμα της, με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ισχυρό τουριστικό προϊόν και με ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά αγαθά».

Στην εικόνα αυτή, όπως είπε, η δυτική Μακεδονία θα πρωτοπορεί στην υπόθεση της δίκαιης μετάβασης, η Θράκη θα γίνεται ενεργειακός κόμβος, ενώ η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη έχουν ήδη γίνει προορισμός μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες. Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση βαδίζει αποφασιστικά τον οδικό χάρτη της νέας της θητείας με την υλοποίηση του 50% από τους πρώτους κιόλας μήνες των οικονομικών της δεσμεύσεων προς την κοινωνία και ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων».

«Η σταθερότητα που προέκυψε μετά τις εκλογές εγγυάται την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2030» πρόσθεσε.

Από 100.000 ψηφιακούς νομάδες, όφελος αντίστοιχο με 2,5 εκατ. παραδοσιακούς τουρίστες

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι εξειδικευμένοι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στις ελκυστικότερες παγκοσμίως πόλεις για ψηφιακούς νομάδες. Συγκεκριμένα τόνισε: «σύμφωνα με έρευνα του MIT, για κάθε εκατό χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες που επιλέγουν έναν προορισμό για να διαμείνουν και να εργαστούν σε αυτόν, δημιουργείται αντίκτυπος αντίστοιχος με περίπου 2,5 εκατομμύρια παραδοσιακούς τουρίστες. Το ποσό που αποτιμάται ως όφελος για την τοπική οικονομία για τους 100.000 νομάδες είναι 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο δήμαρχος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ύψους 40 εκατ. ευρώ, κινείται με γνώμονα τα σύγχρονα πρότυπα βιωσιμότητας και τις νέες τεχνολογίες και θέτει ως προτεραιότητες την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνές κέντρο καινοτομίας και τη χάραξη πολιτικών με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Τους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Economist καλωσόρισε ο Alasdair Ross (countries editor, «The World Ahead» του The Economist), ενώ ο Ευτύχης Παλλήκαρης, σύμβουλος του Powergame.gr ανέφερε ότι καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πολλές, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξει η ευκαιρία να γίνει συζήτηση για τις συνεργασίες που δρομολογούνται στην περιοχή, τα ενεργειακά ζητήματα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την πράσινη οικονομία, τον νέο επενδυτικό χάρτη σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και τις πολιτικές εξελίξεις.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ