Συνέδριο για «Τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ και η ΕΕ» διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EFJD). Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, πρέσβεις, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν o Luis Moreno Ocampo, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), η Irene Victoria Massimino, συνιδρύτρια του Lemkin Institute and υπεύθυνη νομικών θεμάτων, και ο Karnig Kerkonian, δικηγόρος Διεθνούς Δικαίου με σπουδές στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, Κέιμπριτζ και Σικάγο.
Ο κ. Κ. Μαυρίδης στον χαιρετισμό του εξήγησε ότι «ο κυριότερος σκοπός της εκδήλωσης είναι να μην ξεχάσουμε το έγκλημα και τον εγκληματία, δηλαδή της μεθοδευμένης εθνοκάθαρσης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το καθεστώς Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν και ταυτοχρόνως να αναδείξουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα των Αρμενίων της περιοχής, να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε για το μέλλον». Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στο οποίο γίνεται ξεκάθαρη καταδίκη της εθνοκάθαρσης εναντίον του αρμενικού γηγενούς πληθυσμού από τα αρχαία χρόνια, καλεί για αναθεώρηση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, εκφράζει την λύπη του που η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής χαρακτήρισε το καθεστώς Αλίεφ «στρατηγικό εταίρο» στην ενέργεια και καταδικάζει την εμπλοκή του Τούρκου Προέδρου για προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Τέλος, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι τα εγκλήματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Γάζα και αλλού, ανέδειξαν την σημασία της εισήγησης που για χρόνια προωθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για διασύνδεση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες στη βάση της αποδοχής της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με σκοπό την τιμωρία όσων διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με απώτερο σκοπό την αποτροπή τους.
Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Κ. Μαυρίδη σε σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ανέφεραν ότι όχι μόνο η πράξη της ίδιας της γενοκτονίας αλλά και η αποτροπή της αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης εκτενώς στις αποτρόπαιες πράξεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διαχρονική συστηματική πολιτική του για αφανισμό τους. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψουν την εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζήτησαν όπως η ΕΕ στηρίξει τον αγώνα για τιμωρία των εγκληματιών μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με αρκετές παρεμβάσεις από τους Ευρωβουλευτές και τους συμμετέχοντες.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.