Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση έπειτα από εβδομάδες ανελέητου πολέμου.
«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η απελευθέρωση επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει αποτέλεσμα η «παύση» των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, να παρατείνεται κατά 24 ώρες.
Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Περίπου 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, απήχθησαν στην έφοδο την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς, ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία», τονίζοντας ότι «οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης».
Μετά τις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η διπλωματία του Κατάρ, εμιράτου του Κόλπου στην καρδιά των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X εκφράζοντας ικανοποίηση για την «επιτυχία» της μεσολάβησής του, από κοινού με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Η Ντόχα, σε συντονισμό με το Κάιρο και την Ουάσιγκτον, κατέβαλε προσπάθεια επί εβδομάδες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ καθώς και να ανασταλούν έστω για μερικά 24ωρα οι εχθροπραξίες.
10 για 30
Οι ΗΠΑ αναμένουν πως θα απελευθερωθούν «πάνω από 50» όμηροι της Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους ΗΠΑ, ανάμεσά τους τρίχρονο κοριτσάκι.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τη συμφωνία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως καλωσορίζει τη συμφωνία, υποσχόμενη πως η ΕΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει την παύση των εχθροπραξιών για να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου.
Από την πλευρά της η Ρωσία «χαιρέτισε» τη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως πρόκειται για «ακριβώς αυτό για το οποίο καλούσε» η Μόσχα αφότου «κλιμακώθηκε η σύρραξη».
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια πρώτη ανταλλαγή 10 ομήρων έναντι 30 φυλακισμένων θα γίνει από την Πέμπτη» και πρόσθεσε πως «η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί».
«Η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους αμέσως», έκρινε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ Human Rights Watch για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον οποίο οι απαγωγές τους, όπως και η στέρηση απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».
Συνέχιση του πολέμου
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επ’ ουδενί σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκαθάρισε χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, λέγοντας πως θα υπάρξει επανέναρξη των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, με «όλη του τη δύναμη», αφού τερματιστεί η εκεχειρία, για να «ηττηθεί» η Χαμάς και να «να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι άλλοι όμηροι».
«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», υπερθεμάτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω X μετά την ψηφοφορία της.
Από την πλευρά της, η Χαμάς κατέστησε σαφές πως «θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη», ότι οι μαχητές της «θα παραμείνουν στις επάλξεις».
Διεθνείς οργανισμοί και αρκετές πρωτεύουσες ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακο υπό απόλυτη πολιορκία όπου οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν συνοικίες ολόκληρες, γονάτισαν το σύστημα υγείας κι εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους).
«Τραγωδία»
Στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει μορφή «τραγωδία» από υγειονομική σκοπιά, καθώς η «τρομερή» έλλειψη νερού και καυσίμων υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε κατάρρευση τις υπηρεσίες αποχέτευσης, προειδοποίησε χθες το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, οι περισσότεροι αυθημερόν, όταν εξαπέλυσε την έφοδό της η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζει έκτοτε ακατάπαυστα σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός κι άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαία επιχείρηση, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Η ισραηλινή ηγεσία ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Με 1,7 εκατ. εκτοπισμένους και τις ανθρωπιστικές ανάγκες να είναι πελώριες, η βοήθεια στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Νοσοκομείο υπό πολιορκία
Την ώρα που παθήσεις όπως οι διάρροιες ή οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γνωρίζουν τεράστια εξάπλωση στη Λωρίδα της Γάζας, κάπου 900.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε ασφυκτικά γεμάτες εγκαταστάσεις του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Στη Ράφα, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αίγυπτο, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αναζήτησαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, ο Χάμζα Άμπντελ Ράζεκ, κάτοικος, ελπίζει η εκεχειρία «να αμβλύνει τα δεινά των Παλαιστινίων που υπομένουν 45 ημέρες πολέμου, καταστροφής και σκοτωμών».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανακοίνωσαν πως τρεις γιατροί, ανάμεσά τους δύο που εργάζονταν για τη ΜΚΟ, σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια.
Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το ινδονησιακό νοσοκομείο, στα όρια αυτού του καταυλισμού, συνέχιζε χθες να πολιορκείται από ισραηλινά άρματα μάχης και τουλάχιστον «50 νεκροί» κείτονταν στο προαύλιό του.
Η Χαμάς δεν σταματά να καταγγέλλει πως το Ισραήλ διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σχεδόν όλες οι δομές υγείας στο βόρειο τμήμα του θυλάκου έχουν πάψει να λειτουργούν.
Το Ισραήλ, που έχει καταλάβει από τη 15η Νοεμβρίου το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορεί από την πλευρά του τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, για να κρύβει υπόγειες σήραγγες, και χρησιμοποιεί τους άμαχους και τους τραυματίες ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει.
Δυτική Όχθη, Λίβανος, Ιράκ
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε πλήγμα ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στην περιοχή του καταυλισμού προσφύγων της Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε εξάλλου σε έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Τουλκαρέμ, κατά την ίδια πηγή.
Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Στον νότιο Λίβανο, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ισραηλινά πλήγματα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για πυρά τη νύχτα από τον Λίβανο εναντίον βόρειων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύρραξη να εξαπλωθεί.
Μετά τη συμφωνία για τη Γάζα, ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε πως η Ουάσιγκτον ελπίζει να δει «πλήρη παύση» των εχθροπραξιών και ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τον ισραηλινό στρατό.
Στο Ιράκ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τρία πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε «ανταπόδοση» για τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού από τη 17η Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ παρουσίασε τον κατάλογο με τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερώσει
Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.