Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α. – Aυτή η περίοδος καλού κλίματος θα είναι προσωρινή

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης αναλύει στο SPEAKNEWS γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η Διακήρυξη των Αθηνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την χώρα μας, και πως πιστεύει ότι η περίοδος τους καλού κλίματος έχει ημερομηνία λήξης όταν θα έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης για τα σοβαρά θέματα.

Τι πιστεύετε ότι έφερε τον Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια στιγμή μάλιστα που φαινόταν να κόβει γέφυρες με τη Δύση;

Υπάρχουν δύο θέματα εδώ. Το πρώτο είναι αυτά που θέλει να πάρει από την Ελλάδα, μιλάω για τις αξιώσεις στα εθνικά μας θέματα, και το δεύτερο είναι το καλό πρόσωπο απέναντι στη Δύση, είτε για την προμήθεια των F-16, είτε για τα θέματα του μεταναστευτικού και την αποκόμιση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια περίοδο όπου ο Ερντογάν βλέπουμε ότι έχει διαταράξει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Πριν από ένα μήνα εγκαλούσε τους Αμερικανούς για ποιο λόγο βρίσκονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο. Με τον Σολτς είδαμε μια κακή συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στη Γερμανία, κλπ. Ο Ερντογάν λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι θέλει να δείξει μια καλή μαρτυρία προς τη Δύση. Όμως πιστεύω ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποκομίσει κυρίως και όχι να δώσει.

Ο Πρωθυπουργός, είπε στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι σε επόμενη συνάντηση πιθανώς να είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι μπορεί να είναι αυτή η συνάντηση και αν θα πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για μια διαπραγμάτευση πάνω στα μεγάλα θέματα;

Εγώ αυτό το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το είδα ως έναν προθάλαμο, όπου θα μαλακώσουμε γενικά το κλίμα για να πάμε στα σκληρά θέματα. Και θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο Ερντογάν αποκάλεσε τη μειονότητα τουρκική. Ο Ερντογάν είπε θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας, γειτονίας. Αλλά είπε, έχουμε διαφορετικές θέσεις στα θέματα του Αιγαίου και στη Μεσόγειο και θα εργαστούν σκληρά σε αυτό τα υπουργεία μας. Και πρέπει να πούμε ότι ξεκαθάρισε για το Κυπριακό, ότι συνεχίζει τη στάση του στη λύση των δύο κρατών. Το υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας ότι πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι για μας είναι μουσουλμανική μειονότητα, και ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη Χάγη που θα γίνει στο μέλλον είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Νομίζω ότι αυτό θα κριθεί από το κατά πόσο αυτή η περίοδος λείανσης των σχέσεων θα υλοποιηθεί. Αν θα τρέξει έτσι όπως ευελπιστεί η Άγκυρα και η Αθήνα, προκειμένου να πάμε στα σκληρά θέματα της διαπραγμάτευσης, που είναι αυτά των τουρκικών αξιώσεων.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως και μετά ο Ερντογάν χειροκρότησε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Πώς την ερμηνεύετε εσείς αυτή τη στάση;

Μάλλον καθορίστηκε από πριν το πλαίσιο, το πού θα κινηθούν οι δηλώσεις των δύο πλευρών, γι’ αυτό και ο Ερντογάν δεν απάντησε. Όμως θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μπορεί ο Ερντογάν να μην πήγε στη Θράκη, αλλά η Θράκη κατέβηκε στην Αθήνα. Γιατί είδαμε τους ψευτομουφτήδες, τη συμβουλευτική επιτροπή που επικεφαλής είναι ο ψευτομουφτής της Ροδόπης, η χήρα του Σαδίκ, οι δύο βουλευτές της Νέας Αριστεράς, συναντήθηκαν με τον Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Άρα λοιπόν το μήνυμα ότι για μας είναι τουρκική μειονότητα το είπε ξεκάθαρα και επίσης συναντήθηκε με αυτούς που δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Δεν μιλάω φυσικά για τους βουλευτές, προφανώς μιλάω για τους ψευτομουφτήδες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα της μειονότητας.

Οι αναφορές στο Κυπριακό περιορίστηκαν στό ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

Θα πρέπει η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο να φανεί και έμπρακτα. Παρά το γεγονός ότι στο Αιγαίο εδώ και περίπου 10 μήνες αποφεύγονται οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά, δεν γίνονται ασκήσεις, αποφεύγονται μεγάλες δεσμεύσεις περιοχών κλπ., η Τουρκία δεν λειτουργεί ανάλογα. Αντίθετα στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε ότι η Τουρκία το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποίησε τρεις ασκήσεις με το ψευδοκράτος, με τις δυνάμεις των κατεχομένων. Άρα λοιπόν θα πρέπει και η ελληνική πλευρά να δείξει εμπράκτως και στο επιχειρησιακό πεδίο, στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Mπορεί να συζητάμε για το Αιγαίο ώστε να αποτελέσει θάλασσα ειρήνης και φιλίας και καλής γειτονίας, όμως θα πρέπει να δείξουμε ότι στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πεδίο με ασκήσεις, όπως κάνει και η Τουρκία.

Από τις 15 συνολικά συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις που υπογράφηκαν χθες, υπάρχει κάποια που θα ξεχώριζατε ως ιδιαίτερης σημασίας;

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ καλά. Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε την καλή γειτονία. Και το Αιγαίο να αποτελεί τη θάλασσα στην οποία να συνεργαστούμε. Όμως υπάρχει μέσα μία αναφορά στην οποία λέει ότι θα αποφεύγονται οι προκλήσεις. Και αναρωτιέμαι εγώ, από πλευράς Ελλάδος ποιες θεωρούνται προκλήσεις για την Τουρκία; Οι επισκέψεις αρχηγών των Γενικών Επιτελείων είτε σε ασκήσεις, είτε στις μεγάλες γιορτές, θα αποτελούν προκλήσεις από πλευράς Ελλάδος; Η δέσμευση μιας περιοχής κοντά στη Χίο, που οι Τούρκοι τη θεωρούν ότι πρέπει να είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, θα αποτελεί διατάραξη του πνεύματος αυτού της καλής γειτονίας; Άρα λοιπόν, εδώ μπορούμε να πανηγυρίζουμε, αλλά θα πρέπει να το δούμε στο μέλλον τι εννοεί η Τουρκία, ως ένταση και πρόκληση από ελληνικής πλευράς. Αν λοιπόν τέτοιες ενέργειες θα αποφευχθούν από την πλευρά μας, προκειμένου να μην χαλάσουμε αυτό το κλίμα, νομίζω θα έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω. Και αυτό που θέλω να πω εν κατακλείδι είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε κατά πόσο αυτή η διακήρυξη φιλίας είναι προς την κατεύθυνση που ευνοεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υπάρχει πιστεύετε πιθανότητα από εδώ και πέρα να έχουμε τέσσερα χρόνια ηρεμίας; Ή ηρεμούμε προς το παρόν και περιμένουμε τις εξελίξεις με τις εκλογές του χρόνου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Εγώ πιστεύω ότι η υπογραφή της διακήρυξης αυτής, που βέβαια δεν είναι δεσμευτική, είναι μία πράξη με την οποία δημιουργείται καλό κλίμα, σταματούν οι υπερπτήσεις, σταματούν να μας ενοχλούν οι Τούρκοι. Από την άλλη μεριά όμως, και εμείς δίνουμε μια καλή μαρτυρία για την προμήθεια των F-16. Η Τουρκία λοιπόν μπορεί αύριο να εμφανιστεί και να πει ότι εγώ υπέγραψα ένα κείμενο φιλίας με το οποίο τα έχω βρει με την Ελλάδα, δεν θα προκαλούμε ο ένας τον άλλο, άρα θα αξιώνει και την δική μας καλή μαρτυρία για την απόκτηση των F-16. Πιστεύω ότι είναι προσωρινή αυτή η περίοδος. Μακάρι να είναι μόνιμο αυτό το καλό κλίμα, γιατό όλοι θέλουμε ηρεμία, θέλουμε να λύνονται τα θέματα με το διάλογο. Αλλά νομίζω ότι όταν θα περάσει η περίοδος και θα πάμε στα σκληρά θέματα της διαπραγμάτευσης, εκεί νομίζω θα έχουμε την έναρξη των εντάσεων. Γιατί η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε, τα σκληρά θέματα, όπως αποστρατιωτικοποίηση, θέματα κυριαρχίας μειονότητας στη Θράκη κτλ. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτά που συμφωνούμε. Και εκεί πιστεύω θα αρχίσουν πάλι εντάσεις.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ