7 Προεδρικά Πορτραίτα – Ένα Ιστορικό Ντοκουμέντο!

Ρεπορτάζ: SPEAKNEWS

“Ένα ιστορικό ντοκουμέντο και μια παρακαταθήκη της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της Κύπρου για τις επόμενες γενιές” και “‘Ενα οδοιπορικό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική Ιστορία, μέσα από τους διαλόγους και τις επαφές του συγγραφέα με τους επτά πρώτους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας” ήταν μερικά μόνο από τα λόγια που ακούστηκαν για το βιβλίο του Κωστή Ν. Χατζηκωστή “7 ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κατά την παρουσίασή του, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 28 Νοεμβρίου.

Τον συγγραφέα τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Το πάνελ της εκδήλωσης αποτελούσαν ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Δρ. Γιάννος Κατσουρίδης και ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η ευθύνη είναι βαριά

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είπε ότι το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία, τόσο εξαιτίας της θεματικής που ερευνά και παρουσιάζει, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια μεθοδολογία, όσο και εξαιτίας της ίδιας της ανάλυσης του συγγραφέα, αλλά και της γενικότερης ενασχόλησής του με την πολιτική ιστορία της χώρας. Είπε ακόμη ότι η ευθύνη είναι βαριά, καθώς διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Χατζηκωστή και βλέποντας και το εξώφυλλο, γίνεται αντιληπτό ότι το μόνο που μένει αμετάβλητο στο πέρασμα των χρόνων είναι το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή.

«Η ευθύνη, λοιπόν, είναι βαριά, γνωρίζοντας και τις προσπάθειες των προκατόχων μου, τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, την υποχρέωσή μας έναντι των μελλοντικών γενεών αλλά και τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Συναισθάνομαι απόλυτα το βάρος της ιστορικής ευθύνης, παρά τις απογοητεύσεις και την αντιπαραγωγική στάση που κρατά η Τουρκία, μια στάση την οποία διατηρεί αδιαλείπτως από το 1974, ακόμα και προηγουμένως, και σίγουρα ήταν εμπόδιο στις προσπάθειες όλων των Προέδρων», σημείωσε σχετικά.

«Ως ο πρώτος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προερχόμενος από τη γενιά του 1974, γεννήθηκα το 1973, έχω την έντονη πεποίθηση ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, και βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται από πλευράς του κατοχικού στρατού», υπογράμμισε.

Αντώνης Σαμαράς: Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι

Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε πως ο συγγραφέας αφήνει πίσω του μια κληρονομιά μοναδική για όλους μας. Πολίτες και πολιτικούς. Αναφέρθηκε στη διορατικότητά του, λέγοντας πως τα όσα δυσάρεστα καταγράφει κατά καιρούς, δυστυχώς επαληθεύονται. «Αν μελετήσει κάποιος με προσοχή τα όσα γράφει ο Χατζηκωστής, αντιλαμβάνεται ότι τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται από μόνα τους, αλλά ότι μέρος του πολιτικού συστήματος δεν διδάσκεται απ’ αυτά, γι’ αυτό και επαναλαμβάνονται. Αυτό συμβαίνει και με Κύπριους Προέδρους και με Έλληνες Πρωθυπουργούς. Ο συγγραφέας αγγίζει και πολύ πρόσφατα γεγονότα, που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά σε σχέση με το Κυπριακό. Γνωρίζει τη θέση τη δική μου και τις σταθερές δικές μου θέσεις. Δίχως την επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα».

Στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς τόνισε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο. Οφείλω ως πρώην Πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα της εισβολής».

Χαιρετισμο στην εκδήλωση απηύθυνε και ο εκδότης του βιβλίου Ανδρέας Γερμανός, οποίος τόνισε ότι «Ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει μέσα από τα κείμενα του συγγραφέα τη διαχρονικότητα της πικρής δικαίωσής του και να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του, τα υπόλοιπα τα αφήνει στην Ιστορία».

Οι ομιλητές

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό πόνημα για να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει απ’ εδώ και πέρα, ούτως ώστε ο Ελληνισμός της Μεσογείου, Ελλάδας και Κύπρου, να μπορέσει να πορευτεί σε μία πορεία που δεν θα οδηγήσει στη γεωπολιτική του ακύρωση. «Αυτό που αποδεικνύει περιτράνως ο Χατζηκωστής στο βιβλίο, είναι ότι δεν πρόκειται περί τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά πρόκειται για σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί από το 1956», κατέληξε.

Οι διαπιστώσεις του συγγραφέα παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρες και εύστοχες, τόνισε ο Πέτρος Παπαπολυβίου. «Τα όσα γράφει ο συγγραφέας, ασχέτως εάν συμφωνεί ή απορρίπτει ο αναγνώστης, είναι χρήσιμα και απαραίτητα για τους πολιτικούς μας, τους πολίτες και τον ιστορικό μελετητή» πρόσθεσε.

Βιβλίο-ταξίδι στην πολιτική ιστορία του τόπου χαρακτήρισε το βιβλίο ο Γιάννος Κατσουρίδης, το οποίο όμως ταυτόχρονα συνδιαλέγεται και με την παροντική πολιτική συγκυρία, αφού πολλά από τα θέματα που πραγματεύεται εξακολουθούν να αποτελούν επίδικα και συγκρουσιακά ζητήματα τού σήμερα.

Ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, είπε πως ο Κωστής Χατζηκωστής «καταφέρνει μέσα από το βιβλίο του να αποκαλύψει μέσα απ’ όλα αυτά τα ψέματα, που ακούμε καθημερινώς, την αλήθεια. Και ως κλασικός ρεαλιστής να επιμείνει έναντι των πολιτικών στην ανάγκη μίας στρατηγικής που θα βγάλει το Κυπριακό και το ελληνικό έθνος από το αδιέξοδο».

Κωστής Ν. Χατζηκωστής: Αυτά τα τελευταία 60 χρόνιαυπήρξαν μοιραία για την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση από τον συγγραφέα Κώστα Ν. Χατζηκωστή. Ο συγγραφέας ανέφερε «Τα τελευταία 60 χρόνια έζησα, συζήτησα, κατέγραψα, δημοσιοποίησα δραματικά γεγονότα. Πάντοτε με κριτική, υπεύθυνη πρόθεση και δυστυχώς δικαίωση των σχετικών εκτιμήσεων, αναλύσεων και προβλέψεων που κατέγραφα…».

«Αυτά τα τελευταία 60 χρόνια», όπως είπε, «υπήρξαν μοιραία για την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού. Τριακόσια χρόνια τουρκικής (1571-1878) κατοχής της Κύπρου δεν μπόρεσαν να τουρκέψουν τους Έλληνες της Κύπρου. Βγήκαν μετά από τα 300 χρόνια τουρκικής κατάκτησης γνήσιοι, ακραιφνείς, καθαροί Έλληνες. Σε 60 χρόνια λεγόμενης Ανεξαρτησίας της Ζυριχικής Πολιτείας, ο τόπος αυτός ουσιαστικά κατακτήθηκε και σταδιακώς προχωρεί προς τον εκτουρκισμό του.

Αυτή η συγκλονιστική ψυχικά και πνευματικά πραγματικότης με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Αυτή η πραγματικότης πίεζε και πιέζει για το εθνικό χρέος να σωθεί η Κύπρος. Να επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός. Αυτό το χρέος η δική μας γενιά δεν μπόρεσε να το εκπληρώσει. Έφηβοι της δικής μας γενιάς ανέβαιναν στις αγχόνες τραγουδώντας την Κυπριακή Ελευθερία, γίνονταν πυρίκαυστα κορμιά στις επάλξεις του αγώνος του 1955. Η ηγεσία δεν μπόρεσε ούτε να αξιοποιήσει, ούτε να δικαιώσει τη θυσία τους. Και η συνέχεια ήταν να παραμείνουν οι Άγγλοι και να έλθουν να κατακτήσουν τη μισή Κύπρο οι Τούρκοι.

Μια συμβολική εκδήλωση έμπρακτης αναγνώρισης αυτού του ανεξόφλητου χρέους, είναι τα καταγραμμένα βιώματα στα 7 Πορτραίτα. Βιώματα με τους πρωταγωνιστές της εφιαλτικής εποχής. Αυτοί οι Πρόεδροι αγωνίστηκαν, πόνεσαν, νυχτοξημερώθηκαν σε αγώνες και αγωνίες για να φέρουν την Κυπριακή Ελευθερία. Δεν μπόρεσαν. Δεν πέτυχαν. Η Κύπρος δεν ελευθερώθηκε. Σκλαβώθηκε. Η Ιστορία και οι επόμενες γενιές θα κρίνουν και την προσφορά και την όποια αρνητική τους επίδοση.»

Όπως υπέδειξε ο συγγραφέας, αυτές τις συνέπειες των λαθών και αδυναμιών των ηγετών μας πρέπει να τις διορθώσουν οι αλύτρωτοι, τουρκοκρατούμενοι, Έλληνες της Κύπρου. «Πρέπει να υλοποιήσουν τη διαχρονική παραίνεση του Ηρόδοτου: “Οι Ελεύθεροι Λαοί οφείλουν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια σε όποιον απειλεί την Ελευθερία τους και σε όποιον κατακτά τα εδάφη τους”. Και πρέπει να υλοποιήσουν τη διαχρονικά ισχύουσα συμβουλή του Θουκυδίδη: “Κανένα Κράτος δεν μπορεί να είναι ελεύθερο, αν δεν είναι εξίσου ισχυρό με τα γειτονικά του Κράτη”».

Ο συγγραφέας θέλησε να ολοκληρώσει την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, λέγοντας πως «όσο καταθλιπτική και αν είναι σήμερα η εθνική μας ζωή, όσο ζοφεροί και αν είναι οι σωρειτομελανίες πάνω από τη μαρτυρική μας γη, υπάρχει ακόμα ζωντανή, κουλουριασμένη στα σπλάχνα του Πενταδακτύλου η ελληνική ψυχή. Αυτήν την ψυχή θα συνεχίσουμε να την θερμαίνουμε και να την κρατούμε ζωντανή, με τη συνείδηση και τη συναίσθηση του χρέους της αντίστασης, της υπομονής και της αποτελεσματικής αντοχής μας. Θα τιναχτεί στην κατάλληλη ώρα η ζωντανή αυτή ψυχή και τότε πρέπει οι Έλληνες αυτής της γης να υπάρχουν. Αλλά να υπάρχουν δυνατοί, και Έλληνες, και έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τη λυτρωτική τους απελευθερωτική εκτίναξη».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ