Ρεπορτάζ: SPEAKNEWS
Ιστορική χαρακτηρίστηκε από πολλούς η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην ΑΘήνα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση η οποία εγκαινιάζει μία περίοδο καλού κλίματος, “ήρεμα νερά” είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, και επισφραγίστηκε με την υπογραφή της Διακήρυξης Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, και 15 ακόμη συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και κοινών διακηρύξεων, σε τομείς όπως η παιδεία, η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός κλπ.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε;
“Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις….” και πρόσθεσε “Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.”
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα το μεταναστευτικό: “Στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε την σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας, θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.”
Επιπλέον ανέφερε την έγκριση που εξασφάλισε η Ελλάδα “ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία. Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σημεία που παραμένουν οι διαφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία, με κεντρικό σημείο το Κυπριακό. “Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.”
Αναφερόμενος στην υπογραφή της Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας ο Πρωθυπουργός είπε πως : “επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.”
Σε ότι αφορά το μέλλον αυτής της νέας σχέσης, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών.”
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε “Αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας.”
Στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση.“
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών: “Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο και ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες.“
Σε αυτό το σημείο, μέσα σε ένα σφιχτό πλαίσιο προκαθορισμένων κανόνων και ορίων που χαρακτήρισαν τις επίσημες δηλώσεις στα ΜΜΕ, προέκυψε η μόνη “αιχμή”, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη: “Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.“
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ερντογάν είπε: “Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης.“
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το θέμα της μειονότητας, και παίρνοντας ξανά το λόγο, ανέφερε: “Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν.“
Το καλό κλίμα δεν χάλασε, με τον Τούρκο Πρόεδρο να χειροκροτεί, και την συνάντηση να ολοκληρώνεται μέσα σε χαμόγελα και θερμές χειραψίες. Μία νέα φάση φαίνεται να εγκαινιάζεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, και μένει να φανεί πόσο αυτή θα κρατήσει, και αν η διακήρυξη φιλίας, που πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μετατραπεί από κίνηση καλής θέλησης, σε νέο status quo.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.