Αναφορικά με όσα συνέβησαν την Πέμπτη, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Κατά τη σχετική αναφορά του στον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης, (αφότου αποχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν) υπογράμμισε ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο.
«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από ένα διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη, όλα τα κράτη μέλη, σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας τις επόμενες συζητήσεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Δήλωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα από τα κράτη μέλη που συμφωνεί χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς κανένα αστερίσκο με την απόφαση που λήφθηκε. Και συνέχισε: «Είδατε και τα αποτελέσματα σε σχέση με το αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και το Ιανουάριο για να δούμε αν μπορούμε και οι 27 να καταλήξουμε, σε μια κοινή προσέγγιση, αλλά επαναλαμβάνω: Αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς και τα 27 κράτη μέλη, να είναι εκεί, να συμμετέχουν, να υιοθετούν την απόφαση, θεωρώ ότι δημιουργούν έναν πολύ λανθασμένο προηγούμενο, κάτι το οποίο επηρεάζει αν θέλετε και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, μια ανθρωπιστική κρίση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση, σε μια κοινή θέση, στην ανάγκη να βοηθήσουμε ειδικότερα στην ανθρωπιστική πτυχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε με έμφαση: «Ελπίζω να μην οδηγηθούμε πάλι σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις γιατί εκείνος που τραυματίζεται περισσότερο από τέτοιου είδους διαδικασίες είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.