Την Κυριακή η Βόρεια Κορρέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, πιθανόν πρόκειται για πύραυλο μακρού βεληνεκούς, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η Σεούλ «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση αυτού που θεωρεί πως είναι «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» εξαιτίας της εκτόξευσης στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Κυανού Οίκου.
«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα» —ή θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί το Τόκιο—, ανέφερε το επιτελείο. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα.Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Το όπλο το οποίο εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ», εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.
Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας.
Συγκεκριμένα η πτήση του διήρκεσε 73 λεπτά, διευκρίνισε ο κ. Μιγιάκε σε δημοσιογράφους. Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως εγείρουν απειλή για την ασφάλεια γειτονικών κρατών.
«Οι εκτοξεύσεις αυτές, όπως και προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ φέτος, παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.