Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τα ΜΜΕ στην προσπάθεια τους να πυροδοτήσουν τις πολιτικές κόντρες, καθημερινά επαναλαμβάνουν μονότονα τις ερωτήσεις γύρω από το επικείμενο ν/σ, που θα αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα σοβαρότερα, που απασχολούν τους πολίτες αυτής της χώρας. Λες και δεν υπάρχει ακρίβεια, λες και δεν υπάρχει θέμα υγείας, λες και δεν υπάρχει θέμα παιδείας, λες και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας σε αυτή την χώρα.
Το πόσο κρίσιμα είναι αυτά τα θέματα το διαπιστώσαμε με την αιφνίδια αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.
Όμως τα ΜΜΕ δεν κάνουν προσεγγίσεις που ή θίγουν κεκτημένα συμφέροντα, ή δεν θέλουν να προσεγγίσουν θέματα που χρειάζονται εξονυχιστική έρευνα και όχι επιπόλαια γκάλοπ του δρόμου, όπου επιλέγονται ερωτώμενοι αυτοί, που οι απαντήσεις τους, προσεγγίζουν με τις απόψεις του Μέσου.
Και βέβαια η αφελής προσέγγιση συνήθως εξυπηρετεί ή την κυβέρνηση, ή το πελατολόγιο που πρεσβεύει την αρχή, του μη μου του κύκλους τάραττε.
Εξ ίσου επιπόλαιη, για να μην πει κανείς κάτι χειρότερο, είναι και η προσέγγιση των ελληνοτουρκικών. Αφελώς κάποιοι πιστεύουν ότι με την Διακήρυξη των Αθηνών λύσαμε τα προβλήματα με την Τουρκία, που σέρνονται εδώ και 50 χρόνια με κατά καιρούς εξάρσεις, που φτάνουν στα όρια της ένοπλης σύγκρουσης.
Γιατί ούτε η γαλάζια πατρίδα έφυγε από τους τουρκικούς χάρτες, ούτε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και ούτε οι επιστολές στον ΟΗΕ με τις οποίες αμφισβητούν την κυριότητα των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Για να μην πάμε στον φίλο του Ερντογάν τον Έντι Ράμα, που πέρα από την απαράδεκτη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, έχει στο γραφείο του εδώ και ένα χρόνο, το κείμενο της συμφωνίας για την προσφυγή στη Χάγη, που αφορά το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και το δεν το προχωράει, προφανώς για να μην ενοχλήσει τον επιστήθιο φίλο του στην Άγκυρα.
Η Τουρκία, σε αυτή την ανάπαυλα έντασης, που η ίδια πυροδοτεί κατά καιρούς, εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Από την μια προσπαθεί να δελεάσει την Ουάσιγκτον, εν όψει έγκρισης της αναβάθμισης των F-16 και της αγοράς άλλων 40, και από την άλλη να επιχειρήσει να προσεγγίσει εκ νέου την ΕΕ, με σκοπό να πετύχει οικονομικά ανταλλάγματα, στο θέμα των μεταναστών και την πολυπόθητα visa, που επίμονα αρνούνται οι Βρυξέλλες.
Σε ότι αφορά τις αριστοτεχνικές κινήσεις Ερντογάν. Η υπεροπλία της Ελλάδας στην αέρα έβαλε ένα μικρό φρένο στις επεκτατικές του βλέψεις στο Αιγαίο, και προς ώρας, εξαφάνισε τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας, στο φόντο των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
Όμως στην γειτονική χώρα με τις μεγάλες δυνατότητες, κτίζονται ταυτόχρονα στα τουρκικά ναυπηγεία τρεις φρεγάτες σε ένα σύνολο οκτώ και έξι υποβρύχια αντίστοιχα με τα τρία γερμανικά που ήδη διαθέτει η Ελλάδα.
Ταυτόχρονα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στο επίπεδο των μαχητικών drones, ναυπηγεί οκτώ νέες πυραυλακάτους και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα ακόμη, αυτή τη φορά κανονικό, αεροπλανοφόρο.
Αν προσθέσουμε την κατασκευή νέων αποβατικών αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας δεν έχουν διόλου εξαφανιστεί.
Η Αθήνα αντίστοιχα περιέκοψε την option της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας τύπου Bellhara, καθώς και την αγορά τριών κοβερτών μετά από την ωρίμανση των δύο προσφορών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Μας είπαν ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αφού για πολλά χρόνια το πολιτικό σύστημα την απαξίωσε, διαλύοντας ΕΑΣ, ΕΑΒ καθώς και άλλες μονάδες κατασκευής αμυντικών συστημάτων.
Αλλά και στα drones η χώρα μας θα μπορούσε να ήταν στην πρωτοπορία, μια και είκοσι χρόνια πριν, είχε από ερευνητική πανεπιστημιακή ομάδα κατασκευαστεί ένα τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο όχημα, που δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Σε ότι αφορά τα παιχνιδάκια του Έντι Ράμα διαπιστώνει κανείς ότι πολλές φόρες παραπλάνησε την Αθήνα πετυχαίνοντας τους στόχους του παρακάμπτοντας διεθνείς υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Η Αθήνα έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία, που επετεύχθη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως επειδή αυτή η συμφωνία δημιουργούσε προηγούμενο και για την Τουρκία, ήρθε ο Ράμα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση και με την βοήθεια, γράφε μπαξίσι της Άγκυρας, ανέτρεψε μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας την συμφωνία.
Ο Ράμα αναλαμβάνοντας την εξουσία για να προλάβει αντιδράσεις στο επόμενο βήμα του που ήταν η προσέγγιση με την ΕΕ υποσχέθηκε να υπάρξει διμερής συμφωνία για την παραπομπή του καθορισμού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από το θα, μέχρι την υλοποίηση, μεσολαβεί ατελείωτος χρόνος, ικανός να στείλει το θέμα στις λεγόμενες ελληνικές καλένδες.
Καλό και χρήσιμο είναι να μην είμαστε αφελείς, κυρίως στα θέματα της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. Το να μας απειλεί η Τουρκία είναι κάτι πολύ σοβαρό, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα πληθυσμιακά μεγέθη, καθώς και την προβολή τους στο προσεχές μέλλον.
Το να μας δουλεύει όμως ο παμπόνηρος Ράμα, που ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της χώρας του το οφείλει στην Ελλάδα, που για μια μεγάλη περίοδο φιλοξένησε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες της Αλβανίας, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο, για τον πιο έξυπνο λαό της υφηλίου, όπως διατείνονται κάποιοι συμπατριώτες μας…
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.