Το ΤΕΠΑΚ υπέβαλε στον Πρόεδρο τη μελέτη για την ίδρυση Σχολής στη Λάρνακα

Τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας και το Στρατηγικό Πλάνο για την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα, υπέβαλε την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε συνοδευτική επιστολή του προς τον Πρόεδρο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «για την ετοιμασία της Μελέτης εμπλέξαμε όλους τους σχετικούς εταίρους και φορείς και προχωρήσαμε τάχιστα με την ετοιμασία της ώστε να μπορέσετε να τροχοδρομήσετε τις δέουσες ενέργειες για την υλοποίηση της εξαγγελίας σας».

«Στη βάση της καθοδήγησης του Υπουργείου Οικονομικών για την ετοιμασία της Μελέτης (190 σελίδων) ώστε να προσδιοριστούν τα κεφαλαιουχικά, διοικητικά και άλλα κόστη, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική πτυχή της ίδρυσης της Σχολής και οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα κινηθούμε εντός των οικονομικών πλαισίων που περιγράφονται στην αρχική μελέτη του Δήμου Λάρνακας. Στη μελέτη γίνεται και μια γενική περιγραφή των αντικειμένων που θα προσφέρονται από τα Τμήματα της νέας Σχολής», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, πως «μετά την έγκριση της πρότασης από την πολιτεία, θα συσταθεί Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρει η Σχολή με πλήρη λεπτομέρεια και ανάλυση και θα ακολουθηθούν οι όποιες απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για τελική έγκριση της δημιουργίας της Σχολής και τη νενομισμένη διαδικασία για πιστοποίηση των Τμημάτων της νέας Σχολής και των προγραμμάτων σπουδών της από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ)».

«Η πρόταση, προσθέτει, «αναλύει το υφιστάμενο πλαίσιο, αξιολογεί την αγορά και τη ζήτηση, και περιλαμβάνει στρατηγικό πλάνο, οικονομική ανάλυση, και σχέδιο υλοποίησης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πανεπιστημιακής Σχολής με διεθνή αναγνώριση που θα προσφέρει εκπαίδευση και ερευνητικές ευκαιρίες σε σημαντικούς τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας».

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρει περαιτέρω πως «η Σχολή θα αποτελείται από Τμήματα και Προγράμματα Σπουδών που είναι επίκαιρα και συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς, εστιάζοντας σε σύγχρονα και ζωτικά πεδία όπως η θαλάσσια βιολογία και η αειφόρος ανάπτυξη. Αυτό δημιουργεί ισχυρές προοπτικές για απασχόληση των αποφοίτων και συμβάλλει στη βιωσιμότητα της Σχολής».

«Η ίδρυση της εν λόγω Σχολής», συνεχίζει, « αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση φοιτητών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, προσφέροντας και προγράμματα στα Αγγλικά μέσω της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (European University of Technology – EUt+) και συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα, ενισχύοντας τη διεθνή αναγνωρισιμότητα στους τομείς της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας».

«Δράττομαι της ευκαιρίας ώστε για ακόμα μία φορά να υποβάλουμε τις θερμές ευχαριστίες μας διότι τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Πολιτεία επιδεικνύετε εμπιστοσύνη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την τροχοδρόμηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά ιδιαίτερα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στον Δήμαρχο και το Δήμο Λάρνακας», καταλήγει ο Παναγιώτης Ζαφείρης στην επιστολή του.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ