Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Γραμματέας ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – Αναμένεται αλλοίωση ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Συνέντευξη: Αναστασία Καραγιάννη

Ο γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα «Δημοσίου Δικαίου και Δημόσιας Πολιτικής», του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & ΔΔ του ΕΚΠΑ και εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης.

Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος εκπροσωπώντας τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο SPEAK NEWS και την Αναστασία Καραγιάννη συμμετέχοντας στη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους στα δημόσια πανεπιστήμια, την αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας.

Ποια είναι η στάση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Το σχέδιο της Κυβέρνησης να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο κοινωνικό αίτημα, ούτε υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Υπηρετεί αποκλειστικά λίγους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως έκαναν και με τα κολλέγια, ανυπομονούν να ιδρύσουν σχολές για να «υποδεχθούν» τα χιλιάδες παιδιά που το Υπουργείο Παιδείας αφήνει εκτός δημοσίων πανεπιστημίων κάθε χρόνο.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας η τελική πράξη του δράματος, πριν τη μετατροπή της δημόσιας παιδείας από αγαθό σε εμπόρευμα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα από τα τελευταία πεδία που έχουν παραμείνει ακέραια και λειτουργικά μέσα στα χρόνια, παρά τη συστηματική προσπάθεια δυσφήμισης των δημόσιων ΑΕΙ, την υποχρηματοδότηση, τους κάθε είδους «κόφτες» και την πριμοδότηση Κολλεγίων αμφιβόλου ποιότητας.

Η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» στην Ελλάδα είναι άκαιρη, εκτός τόπου και χρόνου. Η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων με αύξηση της χρηματοδότησης τους, πρόσληψη καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, η αναβάθμιση των υποδομών τους είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Η εμπορευματοποίηση από την άλλη, μπορεί να φέρει μόνο την υποβάθμιση.

Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ενάντια ή υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων;

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δε μπορεί να ωφελήσει με κανέναν τρόπο τα παιδιά που ονειρεύονται να μείνουν, να σπουδάσουν και στη συνέχεια να δουλέψουν στη χώρα μας. Ήδη τα περισσότερα παιδιά δουλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν έχουν να πληρώσουν και δίδακτρα για να φοιτήσουν, μάλιστα, σε σχολές κατώτερες των αντίστοιχων δημοσίων. Δείτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, που υπάρχουν 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέη σε φοιτητικά δάνεια, τόσοι άνθρωποι χρεωμένοι, επειδή απλά θέλησαν να σπουδάσουν.

Μιλάμε για ένα σύστημα που έχει αποτύχει παντού. Όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δημόσια. Η Οξφόρδη, το Cambridge, η Σορβόννη, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και πόσα ακόμα. Τα μόνα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον κόσμο που κρατάνε ακόμα υψηλό επίπεδο σπουδών είναι ορισμένα μη κερδοσκοπικά στις ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το Κράτος! Όταν μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δεν έχουμε την παραίσθηση πως θα ιδρυθούν σχολές όπως το Columbia και το Harvard, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Μιλάμε στην ουσία για την ισοτιμία, στα χαρτιά, των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ. Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αναγκαία, για να μπορούν να σπουδάζουν οι νέοι και οι νέες, για να προοδεύουν και να αναπτύσσονται χωρίς εμπόδια.

Κατά τις εκτιμήσεις σας, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις ψήφισης αυτής της πρότασης στην ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

Η απάντησή μου στην προηγούμενη ερώτηση καλύπτει εν μέρει και αυτό το ερώτημα. Η ίδρυση ιδιωτικών σχολών ανοίγει το δρόμο για την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, την απαξίωση των σχολών της Περιφέρειας (με όποιες επιπλέον επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό συνολικά για τη χώρα) και συνολικά για την αλλοίωση ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Οι απόφοιτοι των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων είναι περιζήτητοι παντού στον κόσμο και ως εργαζόμενοι και ως ερευνητές στα μεγαλύτερα ιδρύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η εκπαίδευση που παρέχεται στα δικά μας ΑΕΙ είναι κορυφαίας ποιότητας. Οι φοιτητές μας ανταποκρίνονται σε εξαιρετικά απαιτητικά προγράμματα σπουδών, σε πολλές περιπτώσεις πιο πλήρη από πολλά αντίστοιχα προγράμματα σχολών του εξωτερικού. Αντίστοιχα, τα προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών ιδρυμάτων, παντού στην υφήλιο, είναι, κατά κανόνα, χαμηλότερου επιπέδου, ενώ παράλληλα τα πληρώνεις αδρά. Δε βλέπω με ποιον τρόπο μπορεί να ωφεληθεί συνολικά η παιδεία στη χώρα από την ίδρυση ιδιωτικών σχολών/supermarkets πτυχίων. Αντιθέτως, μπορεί να έρθει η υποβάθμισή της, αφού, παρά τις εξαγγελίες περί «αυστηρών κριτηρίων» για την ίδρυση των σχολών αυτών, κανείς δεν πιστεύει στην πραγματικότητα πως μπορούν να αντιστοιχηθούν ποιοτικά με τα δημόσια ΑΕΙ.

Επαναλαμβάνω. Το κίνητρο για την ίδρυση τέτοιων σχολών είναι αποκλειστικά οικονομικό. Τίποτα παραπάνω.

Υπάρχει περίπτωση ξένα πανεπιστήμια να υποβαθμίσουν τελικά τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας;

Αν ακούσετε τις θέσεις των εκπροσώπων της ΝΔ, θα δείτε πως αναφέρουν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βελτιώσουν τα δημόσια, γιατί τάχα λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς αυτά θα τα αναγκάσουν να «αναβαθμιστούν». Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Είναι εμφανές πως σχέδιο είναι η αφαίμαξη και η υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Αυτό δείχνουν όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης τόσα χρόνια. Ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια, η συστηματική προσπάθεια εδραίωσης της στρεβλής εντύπωσης πως τα δημόσια πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας, η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη είναι έργα δικά της. Το μόνο που επιχειρείται είναι η δημιουργία «πελατείας» για τα ιδιωτικά κολλέγια στο παρόν και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος, η υποβάθμιση, αλλά δε θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν.

Πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης στα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση δε νοιάζεται καθόλου για το αν η παρεχόμενη εκπαίδευση στα ιδρύματα αυτά θα είναι ποιοτική ή όχι. Έτσι, δε συντρέχουν και οι προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η ποιότητά της. Οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέλει δήθεν να θέσει το Υπουργείο, θα υπακούσουν με τη σειρά τους στο «νόμο της αγοράς». Αυτό συμβαίνει όταν αντιλαμβάνεσαι την παιδεία ως εμπόρευμα υψηλού κόστους και όχι ως αγαθό υψηλής αξίας που πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.

Στα δημόσια ΑΕΙ, η ποιότητα διασφαλίζεται επειδή από την εκπαιδευτική διαδικασία απουσιάζει το κέρδος ως κίνητρο, οπότε στόχος είναι η γνώση. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο οικονομικός παράγοντας είναι αλληλένδετος με την εκπαιδευτική διαδικασία, οπότε και οι στόχοι της εξαρτώνται από αυτόν. Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν είναι μόνο διαδικαστικό, είναι θεμελιακό και αφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παιδεία συνολικά.

Πώς αντιλαμβάνεστε την επίδραση εισαγωγής μη κρατικών πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας;

Η επίδραση σε μια αγορά εργασίας σαν αυτή της Ελλάδας, από την είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων στην εξίσωση, μπορεί να είναι αρκετά αρνητική. Ο κίνδυνος δημιουργίας «κλειστών κυκλωμάτων παραγωγής χαμηλόμισθων» υπό τον μανδύα της εγγυημένης αποκατάστασης, ανάμεσα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στις εταιρίες που είτε «διαπλέκονται» οικονομικά, είτε «επικοινωνούν» μέσω των στελεχών τους, είναι προφανής. Στην πραγματικότητα ένας απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, δε θα μπορεί να κάνει «απόσβεση» του κόστους των σπουδών του με το μισθό που θα λαμβάνει από τη δουλειά που θα του υπόσχονται. Έχουμε δει το ίδιο να συμβαίνει και στο εξωτερικό, αλλά και σε μικρότερη κλίμακα εδώ στη χώρα μας, με τα ιδιωτικά κολλέγια.

Η Ελληνική Οικονομία μπορεί να ωφεληθεί ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα, μόνο με τη δημιουργία ενός πλαισίου αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, που θα είναι ικανό να κρατήσει τους νέους και τις νέες εδώ, ανακόπτοντας το συντριπτικό brain drain. Αυτό λείπει πραγματικά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ