Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος “Προτεραιότητα σήμερα για τη Δύση είναι να αποκατασταθεί η ροή του παγκόσμιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα”

Ο γνωστός Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον πόλεμο που κήρυξαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία στην τρομοκρατική οργάνωση των Χούθι στην Υεμένη, και τις διεθνείς επιπλοκές που προκύπτουν από αυτές τις εξελίξεις.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους, προκύπτουν ως στήριξη για την Παλαιστίνη και τα όσα γίνονται στην Γάζα. Στέκει αυτό το επιχείρημα, ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;

Στέκει, γιατί οι Χούθι μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες αυτό που έκαναν ήταν κυρίως να κάνουν ρεσάλτο σε πλοία. Δεν είχαν σαν σκοπό να κάνουν ζημιά στα πλοία. Είχαν σαν σκοπό τα λύτρα, έκαναν τυπικές πειρατείες. Τώρα δεν κάνουν αυτό. Εδώ και περίπου έξι εβδομάδες χτυπούν πλοία για να τους κάνουν ζημιά, και κατά δήλωσή τους αυτό το κάνουν σαν αντίποινα. Και δεν είναι τυχαίο ότι χτυπούν κυρίως πλοία που κατευθύνονται προς κάποιο λιμάνι του Ισραήλ. Τα συνδέουν άμεσα δηλαδή τα χτυπήματα τους αυτά, με όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας. Εξού και οι Αμερικανοί με τους Βρετανούς βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, για να προστατεύσουν το παγκόσμιο εμπόριο και για να αποτρέψουν περαιτέρω δράση των Χούθι στην περιοχή, κάτι που δεν έχουν βέβαια καταφέρει μέχρι τώρα.

Έπραξαν σωστά ΗΠΑ και Μ.Βρετανία; Μπορεί η εμπλοκή τους να φέρει μεγαλύτερη ανάφλεξη αντί για καταστολή;

Αλίμονο αν η παγκόσμια κοινότητα μείνει απαθής στους Χούθι. Ξέρετε, από την Ερυθρά Θάλασσα και την διώρυγα του Σουέζ μετακινείται περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Είναι η ένωση δύο κόσμων. Στην Ελλάδα το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έρχεται, περνάει από την περιοχή αυτή. Η πλειοψηφία των πλοίων παγκοσμίως που κάνουν τέτοιου είδους μεταφορές είναι ελληνόκτητα. Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να μένει απαθής, ειδικά η Δύση, και να επιτρέπει σε μια χούφτα τρομοκράτες να της δημιουργούν πρόβλημα στις τιμές και στους χρόνους παράδοσης των προϊόντων. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες το κόστος μεταφοράς των προϊόντων της συγκεκριμένης διαδρομής έχει ανέβει 140%. Ο χρόνος παράδοσης έχει μεγαλώσει κατά τουλάχιστον δύο με τέσσερις εβδομάδες. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ντόμινο, το οποίο σημαίνει αυξημένο πληθωρισμό, σημαίνει μείωση της ανάπτυξης σε κάποιες χώρες. Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να μείνει απαθής.

Μπορούν να αντέξουν οι Χούθι μία συντονισμένη και διαρκή επίθεση από τη Δύση;

Όχι. Το θέμα είναι μήπως στην προσπάθεια της να ξεριζώσει τους Χούθι, η Δύση δημιουργήσει ένα ντόμινο. Δηλαδή δούμε να δραστηριοποιείται και η Χεζμπολάχ πιο έντονα ή ακόμα και να εμπλακεί το Ιράν σε μια πιο ενεργή κατάσταση έναντι αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ και Συρία κτλ. Γι αυτό νομίζω ότι η Δύση, πριν φτάσει στο σημείο να ανοίξει μια ολική αντιπαράθεση, ένα ολικό μέτωπο με τα μακριά χέρια του Ιράν αλλά και με το ίδιο το Ιράν στην περιοχή, θα εξαντλήσει κάθε μέσο. Πιστεύω ότι θα περιοριστεί στο να κάνει στοχευμένες επιθέσεις και να αναπτύξει η Δύση μια δύναμη ασφάλειας από πλοία πολεμικά στην περιοχή που διεξάγεται το εμπόριο, στη λογική του να αποτρέπει τις πειρατίες. Εάν μπούμε σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν στρατιωτικού τύπου, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται τελικά το Ιράν;

Ναι, το Ιράν αυτή τη στιγμή προσπαθεί να είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, επηρεάζοντας πολλές χώρες της περιοχής. Το έχει καταφέρει με αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες σε μεγάλο βαθμό. Ο λόγος που αντιδρά είναι διότι έχει μια ανησυχία ότι αν τελικά ολοκληρωθεί ο πόλεμος από το Ισραήλ, και φανεί αδύναμο το Ιράν να υποστηρίξει τις φίλιες δυνάμεις του, τότε μπορεί να παρακμάσει ο ρόλος του. Και εκεί υπάρχει, ξέρετε, και η πίεση της κοινής γνώμης. Γιατί μπορεί αρκετές κυβερνήσεις να φαίνονται απρόθυμες να εμπλακούν άμεσα και κυρίως να έρθουν κοντά με το Ιράν, έχουν όμως πίεση από την κοινή τους γνώμη. Ο αραβικός κόσμος είναι λογικό να συμπαραστέκεται στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και να απαιτεί μεγαλύτερη δράση. Αυτό προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ιράν και βέβαια τις παραστρατιωτικές τρομοκρατικές οργανώσεις που όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή υποστηρίζει.

Μήπως υπάρχει γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή;

Υπάρχουν δυνάμεις στην περιοχή οι οποίες θέλανε αυτή την αναταραχή. Βλέπανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταφέρει να μεσολαβήσουν και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις του Ισραήλ με διάφορες χώρες. Με το που είχε συμφωνηθεί να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία με τη διαμεσολάβηση των Αμερικάνων, είδαμε το καινούριο χτύπημα της Χαμάς τον Οκτώβριο. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν δυνάμεις στον αραβικό κόσμο, οι οποίες δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προσέγγιση του Ισραήλ με αραβικά κράτη της περιοχής. Προσπάθησαν μέσω του τρομοκρατικού χτυπήματος να τη σαμποτάρουν, ήξεραν τις αντιδράσεις στο Ισραήλ, κατάφεραν και δημιούργησαν μια κατάσταση που πράγματι τώρα το Ισραήλ έχει παγώσει οποιαδήποτε σχέδια συνεργασίας με τις αραβικές χώρες λόγω της κατάστασης. Το θέμα είναι να μπορέσουν μετά το τέλος του πολέμου οι πληγές αυτές να επουλωθούν γρήγορα, για να μπορέσει να επανέλθει μια διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή, η οποία βέβαια θα περιλαμβάνει επιτέλους και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ώστε να επουλωθεί πλήρως η αιτία, μία από τις βασικές αιτίες τελοσπάντων, της διαρκούς αναστάτωσης δεκαετιών στη Μέση Ανατολή.

Φοβάστε μία γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή; Ποιες είναι οι πιθανότητες;

Νομίζω ότι οι βαριές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας θα ολοκληρωθούν σύντομα. Δηλαδή πέρασαν 100 ημέρες, εχει ισοπεδωθεί σχεδόν όλη Λωρίδα της Γάζας, και νομίζω ότι είναι θέμα κάποιων ημερών οι σφοδρές επιχειρήσεις που βλέπουμε να τελειώσουν. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αφενός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση τώρα εκεί. Και αφετέρου, αν πουν οι Ισραηλινοί ότι ολοκληρώσανε το βαρύ σκέλος της επιχείρησης τους στη Λωρίδα της Γάζας, δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι στρατιωτικές-παραστρατιωτικές-τρομοκρατικές οργανώσεις των γύρω περιοχών, όπως οι Χούθι, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο κλπ, θα σταματήσουν αυτόματα τη δράση τους. Άρα λοιπόν, μπορεί το βαρύ μέρος του πολέμου από το Ισραήλ να τελειώσει σε δέκα μέρες ή σε κάποιες μέρες τελοσπάντων, αλλά όμως νομίζω ότι τα απόνερα αυτής της κρίσης που βιώνουμε τώρα θα τραβήξουν βδομάδες μπροστά.

Ο κόσμος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, στρέφει το βλέμμα του σε μία χώρα όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορεί τώρα πια να κάνει γιαν την Υεμένη ο δυτικός παράγοντας;

Κοιτάξτε, η Υεμένη είναι μία πονεμένη ιστορία. Μιλάμε για έναν εμφύλιο πόλεμο που υπάρχει εκεί από τη δεκαετία του 90, με αναβιώσεις κάθε τόσο. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να ελεγχθεί η κατάσταση εκεί. Δηλαδή η Υεμένη κάθε τόσο είναι μία πηγή σύγκρουσης. Νομίζω ότι είναι λίγα αυτά που μπορεί να κάνει η Δύση, επί του παρόντος. Έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές προσπάθειες κατά καιρούς, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ευοδωθεί. Αυτό που είναι προτεραιότητα σήμερα για τη Δύση είναι να αποκατασταθεί η ροή του παγκόσμιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας στόχος εφικτός. Τώρα να διευθετηθεί η κατάσταση στην Υεμένη, ή γενικά να διευθετηθεί η κατάσταση της ανωμαλίας σε όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής, είναι κάτι πολύ δύσκολο που θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο, θα απαιτήσει χρόνια. Ας μην πούμε και δεκαετίες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ