Διάλεξη στο ΤΕΠΑΚ με θέμα το βιβλίο του Θ. Ρακόπουλου για τα «χρυσά διαβατήρια»

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσε δημόσια διάλεξη, με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Θεόδωρο Ρακόπουλο, και θέμα το βιβλίο του με τίτλο «Το Νησί των Διαβατηρίων. Η Αγορά Ευρωπαϊκής Πολιτειοτητας στην Κύπρο».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/2) στο αμφιθέατρο «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο ΤΕΠΑΚ, μίλησαν, επίσης, ο Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιάννης Παπαδάκης και ο Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Θεόδωρος Κούρος.

Το βιβλίο του Καθηγητή Θεόδωρου Ρακόπουλου διερευνά σε βάθος την περίπτωση του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, δηλαδή των «χρυσών διαβατηρίων», που διήρκεσε σχεδόν 15 χρόνια, ενώ οι συνέπειές του είναι ορατές στη Λεμεσό του σήμερα (στις τιμές των ενοικίων και στους άδειους πύργους του μώλου).

Αυτή η επιστημονική μονογραφία παρέχει τη, μέχρι σήμερα, πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου, με τον οποίον η ιθαγένεια εμπορευματοποιείται, αλλά και αποτελεί το μοναδικό βιβλίο για το θέμα των κυπριακών «χρυσών» πολιτογραφήσεων.

Το βιβλίο δείχνει έτσι πώς ένα εθνικό διαβατήριο γίνεται παγκόσμιο εμπόρευμα, και πώς η πώληση διαβατηρίων συνδέεται με τις οικονομικές κρίσεις, τη μετανάστευση, την ιδιοκτησία, την ανισότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως δείχνει η έρευνα, η ιθαγένεια δεν είναι πλέον ζήτημα πολιτικής, αλλά πολιτικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, τέθηκαν ποικίλα ζητήματα και όψεις του φαινομένου. Κατά κύριο λόγο, συζητήθηκε η ανισότητα που επιταχύνεται από τέτοια προγράμματα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε τοπικό, με την αύξηση των τιμών και ιδιαίτερα των ενοικίων, όπως αναδεικνύει περίτρανα το παράδειγμα της σημερινής Λεμεσού και σε διεθνές, με την ανισότητα πρόσβασης σε αγαθά που σχετίζονται με την πολιτειότητα.

Την ίδια ώρα που πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν την Ευρώπη, κάποιοι -λίγοι- μπορούν να αποκτούν μια πολιτειότητα η οποία τους δίνει πρόσβαση σε ασφάλεια και εχεμύθεια μέσω μιας επένδυσης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργούσε το πρόγραμμα. Το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους «δημιουργούς» -άτομα που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής και την πώληση διαβατηρίων- καθώς και με τους «λήπτες», τους νεοσύστατους πολίτες και τον ευρύτερο τοπικό πληθυσμό.

Στη ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και του κοινού που παρακολούθησε τη διάλεξη, τέθηκαν ζητήματα που συσχετίζουν το επενδυτικό πρόγραμμα με το κυπριακό, συγκεκριμένα στους τρόπους με τους οποίους το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να επιβράδυνε την εξεύρεση λύσης καθώς και στους τρόπους με τους οποίους επηρέασε την καθημερινότητα, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, με τις αυξήσεις των τιμών, αλλά και τις αλλαγές που επέφερε στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να προσελκύσει την τοπική κοινότητα στο Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη συνεργασία και τη διάχυση της γνώσης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ