Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βάσω Βακουφτσή μιλάει στο SPEAKNEWS για το πως η Ένωση έχει καταστεί επίσημη συνομιλήτρια της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν πολιτικές υγείας, για το αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας που έχουν όλοι οι Έλληνες, αλλά και τα προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις, οι γεωγραφικοί περιορισμοί, και η έλλειψη μετανοσοκομειακής περίθαλψης και ανακουφιστικής φροντίδας.
Κυρία Βακουφτσή, πείτε μας τι είναι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την οποία πιθανώς πολλοί αναγνώστες μας ακούν για πρώτη φορά.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι το τριτοβάθμιο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα και όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2019, όταν 35 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα και όλες σχεδόν τις θεραπευτικές κατηγορίες υπέγραψαν το καταστατικό της και ιδρύθηκε με σκοπό την ύπαρξη μιας ενιαίας φωνής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη συμμετοχή τους στη χάραξη και αξιολόγηση των πολιτικών που τους αφορούν και τη συμβολή τους στην προαγωγή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος υγείας.
Ποιες είναι οι άμεσες διεκδικήσεις σας;
Ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας, βασική αρχή μας είναι πάντοτε η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων για θέματα που άπτονται της Υγείας. Βασικοί μας στόχοι είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών μας, η διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των ασθενών και η αύξηση της εγγραμματοσύνης υγείας, η προαγωγή της έρευνας και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για θέματα υγείας.
Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντάει ένας χρόνια ασθενής στην συνδιαλαγή του με το εθνικό συστημα υγείας;
Όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουμε εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας, ξέρουμε τα τρωτά του σημεία αλλά ξέρουμε εξίσου και τα δυνατά του σημεία γιατί υπάρχουν κι αυτά. Για παράδειγμα, ναι, η αναμονή σε κάποια νοσοκομεία για να χειρουργηθεί κάποιος μπορεί να είναι μεγάλη, την ίδια όμως στιγμή κάθε πολίτης στη χώρα μας έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας χωρίς διακρίσεις και χωρίς καμία επιβάρυνση είτε είναι ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος.
Υπάρχουν ομάδες ασθενών που αντιμετωπίζουν πολύ χειρότερες συνθήκες από κάποιες άλλες, και για τις οποίες πρέπει η πολιτεία να πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις για την βελτίωση της κατάστασής τους; Ποιες είναι αυτές;
Κάθε θεραπευτική κατηγορία έχει προκλήσεις οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σε κάποιο βαθμό από εκείνες που αντιμετωπίζει μια άλλη θεραπευτική κατηγορία. Ωστόσο, εν πολλοίς, αρκετές από τις προκλήσεις είναι κοινές για την πλειοψηφία των ασθενών και ως εκ τούτου θα ήταν άδικο να αναφερθούμε συγκεκριμένα σε κάποια θεραπευτική κατηγορία. Αντ’ αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση και έτοιμοι να σκύψουμε άμεσα πάνω από ένα πρόβλημα -όποιο κι αν είναι- όταν αυτό αναδυθεί και να προσπαθήσουμε να βρούμε κατά το δυνατόν γρηγορότερα μια λύση μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εδώ έγκειται και ο ρόλος της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να αφουγκραστεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται κάθε φορά.
Αρκεί η δημόσια ασφάλιση για την κάλυψη των αναγκών ενός χρόνια ασθενούς;
Στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, έχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στο εθνικό σύστημα υγείας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή. Αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι σε πολλές άλλες χώρες, αρκετές μάλιστα από τις οποίες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από τη δική μας.
Πόσο εξασφαλισμένη είναι η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασθενείς της περιφέρειας, που ζουν μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;
Η αλήθεια είναι πως στην περιφέρεια, ένας ασθενής συναντά πολύ περισσότερες προκλήσεις, με κύριες την έλλειψη του απαραίτητου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού που μπορεί να χρειάζεται ή τη μη δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων. Οι προκλήσεις αυτές, οδηγούν τους πολίτες της περιφέρειας στη μετάβαση σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, δημιουργώντας έτσι ανισότητες. Αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις αυτές που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην υγεία.
Πέρα από την κύρια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα πρόνοια για την συμπληρωματική φροντίδα που χρειάζεται ένας ασθενής;
Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πίσω σε ό,τι αφορά τη μετανοσοκομειακή περίθαλψη, αφού δηλαδή ένας ασθενής λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και για όσο διάστημα έχει ανάγκη περίθαλψης χωρίς νοσηλεία. Το ίδιο πίσω είμαστε και σε ό,τι αφορά την ανακουφιστική φροντίδα, ένω ένα μεγάλο “αγκάθι” είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία που επωμίζεται ένας ασθενής.
Από την ίδρυσή της Ένωσης το 2019, έχει ζητηθεί από την πολιτεία η συνδρομή σας, ή έστω η γνώμη σας, στη διαμόρφωση των πολιτικών για την υγεία;
Με τον Ν. 4931/2022 η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι επίσημη συνομιλήτρια της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν πολιτικές υγείας. Έκτοτε, συμμετέχουμε σε μια σειρά ομάδων εργασίας και επιτροπών, βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου την οπτική των ασθενών μέσα από τεκμηριωμένες πάντοτε θέσεις. Συνεπώς, η κατάσταση σήμερα είναι αισθητά καλύτερα από το παρελθόν, όπου ο ασθενής ήταν παθητικός αποδέκτης, αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν κι επιπλέον πράγματα που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα μετουσιώνουν τη βιωμένη εμπειρία των ασθενών σε πολιτικές για την υγεία. Αυτά μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να συμφωνούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.