Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να ανατινάξει κάθε προσδοκία για ανατροπή της πορείας που έχει πάρει το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε μια αρκούντως αποκαλυπτική συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
«Η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο», σχολίασε για την ουσία του Κυπριακού και υπέδειξε πως οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει του συμφωνημένου πλαισίου είναι «χάσιμο χρόνου» και «παρελθόν». Διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επανενωθεί αυτό το νησί μετά από τόσα χρόνια και απάντησε μόνος του πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, μιλώντας ξανά για τις δικές του… «πραγματικότητες».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε στην Telegraph πως «η μόνη επιλογή τώρα είναι μια λύση δύο κρατών στην οποία η “ΤΔΒΚ” θα γίνει αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος», προδίδοντας όσα προγραμματίζει να επαναλάβει κατά τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Από το 1974 έχουμε δύο κράτη, δύο περιφέρειες, δύο κυρίαρχες δυνάμεις στην Κύπρο που ζουν δίπλα – δίπλα, συνυπάρχουν. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια λύση δύο κρατών», επανέλαβε σε μια προσπάθεια του να πείσει τους αναγνώστες.
Για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Τατάρ είπε πως είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο, ωστόσο θεωρεί πως η ιδέα άρχισε να εδραιώνεται με τον καιρό.Μάλιστα υποστήριξε πως επίκειται σύντομα ενδεχόμενη αναγνώριση από τρεις χώρες: το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
«Θα γίνουμε Γάζα»
Εκμεταλλευόμενος για πολιτικούς λόγους το χώρο που του δόθηκε στο βρετανικό Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ προέβη σε άκρως ανησυχητικές τοποθετήσεις για την Κύπρο. «Μια μικρή εξάρση στο διαιρεμένο νησί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση παρόμοια με αυτή στη Γάζα και την Ουκρανία», είπε και προειδοποίησε πως ένα λάθος ή μια παρεξήγηση μπορεί να προκαλέσει «βόμβα» ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Εξηγώντας, επεσήμανε πως «αν ένας Τούρκος στρατιώτης δεχθεί πυροβολισμό, θα έχετε 10.000 στρατιώτες στο έδαφος. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι, έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά».
«Δεν θέλουμε σύγκρουση και αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) δεν πρέπει να θέλουν σύγκρουση», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βάζοντας στο κάδρο την πτυχή του τουρισμού. Όπως είπε, «τους επισκέπτονται πέντε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (την Κυπριακή Δημοκρατία), ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν σκάσει βόμβα, δεν θα έρθει ούτε ένας τουρίστας. Θα χρεοκοπήσουν».
Το συμπέρασμα…
Όσο για το συμπέρασμα της Telegraph, ο δημοσιογράφος αναφέρει στο κείμενό του πως «το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα διπλωματικά προβλήματα στον κόσμο, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.