Τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να πραγματοποιούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ιατρικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και χειρουργικών επεμβάσεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας επί νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η ρύθμιση έρχεται για δεύτερη φορά στη Βουλή προς νομοθέτηση. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 2,5 εβδομάδες, όταν η ηγεσία του υπ. Υγείας την πρόσθεσε σε άρθρο του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, μία ημέρα πριν αυτό ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, η ρύθμιση αποσύρθηκε, για να κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή ξανά με τη μορφή τροπολογίας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε ξανά έντονα κατηγορώντας το υπουργείο ότι ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μάλιστα κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, με το σκεπτικό ότι η παροχή σε ιδιώτες γιατρούς της δυνατότητας χρήσης των δημόσιων υποδομών υγείας για την εξυπηρέτηση της οικονομικής τους δραστηριότητας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη δημόσια υγεία και να εγγυάται το κοινωνικό κράτος δικαίου σύμφωνα με τα άρθρα 21 παρ. 3 και 25 του Συντάγματος.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση της ένστασης στη Βουλή, η οποία καταψηφίστηκε, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «βάζει το κεφάλι στην άμμο για να μη δει το πρόβλημα, που είναι ότι κάνουμε προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά κηρύσσονται άγονες». Ανέφερε δε ότι ο πρώτος ιδιώτης γιατρός που χειρούργησε στο ΕΣΥ ήταν το 2017 στο νοσοκομείο Ζακύνθου ο Παύλος Πολάκης, ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν παραμονή πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Θα χρησιμοποιούν έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου τις υποδομές και τον εξοπλισμό του και δύνανται να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν την πλήρη αποζημίωση για τη χρήση εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και του προσωπικού με το οποίο θα συνεργαστούν.
Για την έναρξη συνεργασίας απαιτείται άδεια από τον διοικητή του νοσοκομείου, καθώς και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που θα λάβει υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου. Η τροπολογία παραπέμπει σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων της συνεργασίας ιδιωτών με τα δημόσια νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι συμβάλλουν με την εμπειρία τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».
Αντίθετοι με την τροπολογία δηλώνουν συνδικαλιστές γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων χαρακτηρίζει την τροπολογία ως «απόλυτη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας» και η παράταξη των γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» αναφέρει πως «ολοκληρώνεται νομοθετικά η επιχείρηση πλήρους κατεδάφισης της δωρεάν περίθαλψης». Αποστάσεις τηρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
1.137 προσλήψεις σε ΕΚΑΒ και ΕΣΥ
Στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ με 1.137 εργαζομένους προχωράει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, υπεγράφη χθες η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, μη νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας. «Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων», δήλωσε ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ενώ ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «οι 599 θέσεις λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία μας, μαζί με τις 704 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών, αλλά και οι 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, θα αυξήσουν τη δυναμική του ΕΣΥ και θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, στόχος μας παραμένει και η στήριξη του ΕΚΑΒ. Οι 538 νέες θέσεις θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του ΕΚΑΒ και θα ενισχύσουν τη στελέχωσή του».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.