Γκάγκα: το rapid test για το supermarket είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί

«Παράθυρο» για τη διενέργεια rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ άφησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», αν και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η λήψη κι άλλων μέτρων.

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 κάποιες ημέρες, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Αυτό που βλέπουμε διεθνώς είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», αν και παραδέχτηκε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και εμβολιασμένοι.

«Το ¼ των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες μπορεί να είναι εμβολιασμένοι κι ένα ποσοστό 10%-15%, μπορεί και 20% σε κάποιες μονάδες, είναι διασωληνωμένοι. Αλλά το πολύ να είναι 1 στους 5. Το εμβόλιο προστατεύει και από θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν από 13 έως 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι κανένα φάρμακο δεν είναι εξίσου αποδοτικό με το εμβόλιο. «Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σαν πρόληψη σε ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σε 100 άτομα που έχουν θετικοποιηθεί και που είναι υψηλού κινδύνου και αντί να πάνε πέντε σε ΜΕΘ να πάει ένας», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Cyber Insurance, βασικό μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κυβερνοαπειλών
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ