Του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη*
Στις 13 Δεκεμβρίου του 2002 στην Κοπεγχάγη λήφθηκε μια ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ιστορική απόφαση ήταν ότι η η επόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. θα πραγματοποιείτο την 1η Μαΐου 2004 με την ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών που είχαν ολοκληρώσει τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις. Οι χώρες αυτές ήταν η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Ο Άντερς Φογκ Ρασμουσεν, πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωνε στις 13 Δεκεμβρίου: «Κυρίες και κύριοι. Αυτή είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή. Και μια μέρα που θα θυμάστε.»
Δύο περίπου χρόνια μετά, την 1η Μαΐου του 2004 στο Δουβλίνο, για πρώτη φορά οι 25 σημαίες κυματίζουν δίπλα – δίπλα υπό τους ήχους της ενάτης συμφωνίας του Μπετόβεν. Από εκείνη την ημέρα η πορεία της μικρής μας πατρίδας στον ρου της παγκόσμιας ιστορίας ευθυγραμμίστηκε με αυτό της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής οικογένειας. Το όραμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πραγματικότητα, ήταν το επιστέγασμα μιας πολυετούς στρατηγικής επιδίωξης σε μια πορεία, όπου όλες οι Κυβερνήσεις κατέβαλαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες, με την πολύτιμη αρωγή, συνεργασία και ουσιαστική συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ύψιστος στόχος ασφαλώς της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση -πέραν των πολλαπλών οφελών που θα προέκυπταν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο– ήταν και παραμένει η πλήρης αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ στην προσπάθεια για μια δίκαιη, οριστική και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για πρώτη φορά, μετά το 1989, μια μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρχές και οι αξίες στις οποίες ιδρύθηκε και εδράζεται το μεγάλο οικοδόμημα της Ευρώπης επιτάσσουν και επιβάλλουν μια επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις, μια Κύπρο που να προσφέρει στους κατοίκους της την ελπίδα και την προοπτική, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες όπως σε κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της. Η ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε δραστικές, θετικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ίσως η πλέον σημαντική αλλαγή είναι η ενισχυμένη μας θέση, διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι ανήκουμε πλέον σε μια πολυπληθή και ισχυρή οικογένεια που αριθμεί 27 Κράτη Μέλη και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο πολίτες. Αυτή η ενισχυμένη θέση είναι σαφώς σημαντική για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο μεγαλύτερη σημασία έχει για μια γεωγραφικά πολύ μικρή και υπό κατοχή πατρίδα όπως η δική μας.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά την ένταξή μας, η μικρή σε έκταση Κύπρος πετυχαίνει να μεγεθύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αλλά και την υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που την θέτουν στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος, με ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2024 ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κάνει άλματα προόδου και εκσυγχρονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως η «Αμάλθεια» για ένα θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Γάζας, η πρωτοβουλία, μαζί με άλλα κράτη, για ουσιαστική στήριξη της Αιγύπτου και του Λιβάνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κοινές επισκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Επιτροπής, αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία που φέρνει η μικρή Κύπρος στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, τις εξαίρετες σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη και το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό της.
Η αξιοπιστία μας, λοιπόν, η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εταίρου, είναι σημαντική και εργαζόμαστε διαρκώς για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Φέτος δυστυχώς έχουμε την τραγική επέτειο των 50 χρόνων, μισού αιώνα, από την τουρκική εισβολή του 1974. Η κατοχή της πατρίδας μας, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ανοικτή πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας των υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσής μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επενδύει στην ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης για τη νέα πρωτοβουλία που πετύχαμε να δρομολογήσουμε μέσα και από τις δικές μας ενέργειες, με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου έχουμε πετύχει μαζί με τους εταίρους μας, μέσω των σχετικών Συμπερασμάτων, την ουσιαστική διασύνδεση μιας ενδεχόμενης προόδου στα Ευρωτουρκικά με ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Επενδύουμε, λοιπόν, στον ρόλο της Ευρώπης, γιατί είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει ως η βάση πάνω στην οποία θα θεμελιώσουμε το κοινό μας μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του κεκτημένου, των αρχών και αξιών της αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Για μια Κύπρο, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, θα μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Η Ευρώπη, των 27 κρατών, των 447 εκατομμυρίων κατοίκων και των 24 επίσημων γλωσσών, η Ευρώπη της Ειρήνης, της αλληλεγγύης, της προόδου και της ανάπτυξης είναι εδώ και 20 χρόνια η δική μας Ευρώπη. Σε αυτό το πετυχημένο εγχείρημα ειρήνης επενδύουμε και εμείς για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και, ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στον τόπο μας και για εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
*Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.