Γράφει ο Σωτήρης Αργυρού*
Μια εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των Δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης
Θα μπορούσε το παρόν σημείωμα να αποτελεί απλά ένα δελτίο τύπου. Πληροφοριακό, με έμφαση στο γεγονός και στους συντελεστές του. Ωστόσο, νομίζω ότι θα αδικούσα την όλη προσπάθεια αν δεν διεύρυνα την οπτική μου για να αναφερθώ στο πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας του συγκεκριμένου γεγονότος που από το 2010 αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των Κυπρίων της Βόρειας Ελλάδας σε ό, τι αφορά τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απόδοση τιμής στους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στα γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 εναντίον των Άγγλων κατακτητών και πολλοί εξ αυτών το πλήρωσαν με βασανιστήρια αλλά και με την ίδια τους τη ζωή.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-1959, είναι ο διαχρονικός τίτλος της εκδήλωσης. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν νεαροί σε ηλικία, πλείστοι όσοι δε, ακόμη μαθητές, γεμάτοι ιδανικά και ενθουσιασμό. Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης λοιπόν τιμούν τους συνομηλίκους τους Κύπριους που φάνηκαν άξιοι της πατρίδας και της ελευθερίας, όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν. Τα μηνύματα που διαχέονται είναι προφανή και μάλιστα σε μια εποχή η οποία δεν διακρίνεται για τη στόχευσή της σε αξίες και υψηλά ιδανικά.
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και τα –συνήθως- δέκα σχολεία που συμμετέχουν ( όχι κατ΄ ανάγκη τα ίδια κάθε φορά ) παρουσιάζουν ένα δρώμενο 5-6 λεπτών με θέμα τον Αγώνα. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις απαιτούν πολλή προετοιμασία και ευχαριστούμε γι αυτό όλους τους συντελεστές.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαϊου με την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπου του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου, εκπροσώπου του περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπου της δημάρχου Καλαμαριάς, βουλευτών του Κυπριακού Κοινοβουλίου ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Πάλμας. Αναφέρω τα σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
- Παιδική και νεανική χορωδία Ι. Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
- 2ο πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
- Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
- 3ο Γυμνάσιο Θέρμης
- Αριστοτέλειο Κολλέγιο
- Εκπαιδευτήρια Ο Απόστολος Παύλος
- Γενικό Λύκειο Ασβεστοχωρίου
- 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας
- 2ο Γενικό Λύκειο Πυλαίας
- 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ
Ήδη από την αρχή της προσπάθειάς μας, ο στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών κυρίως αλλά και γενικότερα των κατοίκων της πόλης μας για την Κύπρο και την επιθυμία μας να ενωθούμε με τη μητέρα – πατρίδα, αρχικά, και όταν αυτό κατέστη ανέφικτο, να υπάρξουμε ως ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος μέσα στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα.
Η Κυπριακή Ιστορία δεν είναι γνωστή στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε, αφού εν πολλοίς, αποτελεί τμήμα της συνολικής ιστορίας του Ελληνισμού και πάντοτε, τα τεκταινόμενα στον κυρίως Ελλαδικό χώρο αντανακλούσαν άμεσα στο θυμικό αλλά και στον νοητικό ορίζοντα των Ελλήνων τη περιφέρειας. Όπως βέβαια και το αντίθετο.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν απέχουν χρονικά πολύ από την εποχή μας. Ούτε η τουρκική κατοχή, που ήδη, συμπληρώνει 50 χρόνια και η αβεβαιότητα παραμένει. Είναι προφανές ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται. Κι όσο θα συμβαίνει αυτό, τόσο η μάχη για την ελευθερία το 1955-59 θα φορτίζει τις συνειδήσεις μας.
*Φιλόλογος
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.