Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ – Μια ενδοελληνική αποτίμηση και η επόμενη μέρα» το οποίο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 13-14 Ιουνίου. Στο Συνέδριο εξετάσθηκαν διάφορες πτυχές – ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές, δημογραφικές και νομικές. Μια από τις ιδιαιτερότητες του Συνεδρίου αυτού ήταν το γεγονός ότι μίλησαν και συζήτησαν μεταξύ τους πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες. Οι εισηγήσεις οι οποίες κατατέθηκαν θα δημοσιευθούν υπό τη μορφή πρακτικών.
Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν τα πρώτα δύσκολα χρόνια του νεοσύστατου κράτους και το πως οδηγήθηκε η Κύπρος στην καταστροφή του 1974. Χωρίς την αποσταθεροποίηση και το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, που έδωσαν μοναδική ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει, θα ήταν δυνατό να είχε υπάρξει κατάληξη σε ένα ενιαίο κράτος.
Αξιολογώντας τα δημογραφικά δεδομένα τόσο στην ελεύθερη όσο και την κατεχόμενη Κύπρο 50 χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974, προκύπτουν εύλογες και σοβαρές ανησυχίες. Εξετάζοντας επίσης τον πολυδιάστατο έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία καθώς και τις επιδιώξεις της καθίσταται προφανές ότι τα περιθώρια εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής ομοσπονδιακής διευθέτησης είναι στη σημερινή συγκυρία περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αξιολογεί συνεχώς και συστηματικά τα δεδομένα και όχι να τα αντικρίζει στατικά.
Στην Κύπρο έγιναν πολλά εγκλήματα καθώς και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως δεν υπήρξε ούτε επαρκής λογοδοσία ούτε κατανομή δικαιοσύνης.
Στο Συνέδριο έγιναν και κάποιες αναφορές για το μέλλον. Υπογραμμίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να αποσυνδέονται οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό. Επιπρόσθετα, προτάθηκε η θέση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση του Κυπριακού. Η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Καθηγητές Ανδρέα Θεοφάνους, Κώστα Υφαντή και Πέτρο Παπαπολυβίου, καθώς και τα Ιδρύματα που διοργάνωσαν το Συνέδριο θεωρούν σημαντικό όπως ακολουθήσει μια νέα σύναξη στην Αθήνα η οποία θα επικεντρωθεί στη συζήτηση των μελλοντικών προοπτικών. Παράλληλα, θα αναβαθμισθεί η προσπάθεια για μια δημιουργική σχέση μεταξύ των δεξαμενών σκέψης, των κρατικών θεσμών Ελλάδας και Κύπρου καθώς και των κοινωνιών των δύο χωρών.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.