Συνέντευξη: Ανδρέας Καρακόκκινος
Ο παρουσιαστής της μακροβιότερης τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο και συγγραφέας ο ίδιος, Στέλιος Λουκάς, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Καρακόκκινο για το δέος με το οποίο συνεχίζει ο ίδιος να αντιμετωπίζει τα βιβλία, για την ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδίου για την προβολή του βιβλίου, για τους τρόπους που η ψηφιακή εποχή επηρεάζει την λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία, και βέβαια για την εκπομπή του, το «Ένα βιβλίο Ένα ταξίδι» που μεταδίδεται για 33 συνεχόμενα χρόνια από την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100.
Το διαδίκτυο προκάλεσε κρίση στην αγορά του βιβλίου και γενικά στις έντυπες μορφές επικοινωνίας;
Το διαδίκτυο έχει ένα ποσοστό ευθύνης. Δεν ευθύνεται όμως αποκλειστικά αυτό για το αν υπάρχει κρίση στην αγορά του βιβλίου. Το θέμα είναι διαχρονικό κι αυτό που κυρίως φταίει είναι η ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδίου για την προβολή του βιβλίου, για τις ευεργετικές συνέπειες της φιλαναγνωσίας στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και γενικότερα για την πνευματική του ανύψωση και αφύπνιση. Πειραματισμοί και πάλι πειραματισμοί σε μία χώρα που ακόμη δεν έχει αντιληφθεί την τεράστια σημασία των βιβλιοθηκών, την μεγάλη σημασία της διδασκαλίας της λογοτεχνίας από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο.
Το βιβλίο θα έπρεπε να είναι για κάθε οικογένεια, υπόθεση καθημερινή, όπως το ψωμί και το γάλα. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Ποιοι όμως καλλιεργούν την αγάπη προς το βιβλίο στη χώρα μας; Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι πολιτικοί, οι φίλοι μας; Ποιοι; Ας μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει. Όλοι μας φταίμε . Ο καθένας στο ποσοστό που του αναλογεί.
Οι εκδόσεις βιβλίων έχουν μειωθεί;
Το παράξενο είναι πως παρόλα τα αρνητικά που ανάφερα, οι εκδόσεις νέων βιβλίων δεν έχουν μειωθεί. Χιλιάδες βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο. Πόσοι όμως διαβάζουν; Πόσοι νιώθουν το διάβασμα ως καθημερινή ανάγκη; Πόσοι επιλέγουν την αγορά ενός βιβλίου ως αντίσταση απέναντι σε κάθε βαρβαρότητα που μας κυκλώνει από παντού;
Ποιο θεωρείτε ως σημαντικό παράγοντα στην αγορά ενός βιβλίου;
Πρώτα την σωστή και επαρκή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη της ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά απέναντι στα γράμματα και τις τέχνες και τις διαχρονικές αξίες που προάγουν την ανθρωπότητα και δευτερευόντως την καλή οικονομία και την ύπαρξη σωστής πολιτικής για το βιβλίο, ώστε αυτό, να μην είναι απλώς ένα ακόμη αντικείμενο αλλά ένα μυθικό μέσο για την κατάκτηση της υψηλής διανόησης και γνώσης.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων στην εποχή μας αφήνει χρόνο για το διάβασμα ενός βιβλίου;
Εξαρτάται από το πώς έχουμε διαπαιδαγωγηθεί; Οι γονείς, οι δάσκαλοι, ο περίγυρός μας, οι φίλοι μας, η πολιτεία, τι έχουν πράξει ή τι πράττουν για να καταστήσουν το βιβλίο ένα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ που θα μας ταξιδεύει σε όλη μας τη ζωή σε άλλους ουρανούς;
Επαναλαμβάνω, για μένα το βιβλίο είναι μία ανεξάρτητη μυθική οντότητα! Μέσα σε ένα βιβλίο υπάρχουν οι πριν από μας και οι μετά από μας. Μέσα σε ένα βιβλίο γεννιόμαστε και μέσα σε ένα βιβλίο ζούμε και πεθαίνουμε. Κι αυτό είναι το βιβλίο της ζωής!
Καλώς αυξάνουν τα ηλεκτρονικά μέσα αλλά καιρός είναι να αυξηθεί και η δική μας ευαισθησία και αγάπη απέναντι σε κάθε τι που ομορφαίνει τη ζωή. Και το βιβλίο , πιστέψτε με, ομορφαίνει και δίνει άλλες διαστάσεις στη σύντομη ζωή μας!
Μιλήστε μας και για την τηλεοπτική σας εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 που είναι η μακροβιότερη εκπομπή για το βιβλίο σε διεθνές επίπεδο.
Ναι, ξεκίνησε το 1992 και συμπληρώνει 33 χρόνια ζωής. Τόσα χρόνια δεν αναδεικνύει απλώς τα βιβλία αλλά την ανάγκη να παλεύει συνεχώς ο άνθρωπος για την πνευματική του ανύψωση. Να αναζητά συνεχώς το καίριο, το ιδεώδες και την ομορφιά στη ζωή του.
Ο τίτλος της εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην 20η ΔΕΒΘ για να τιμήσει την εκπομπή, πιστεύω ότι είναι αποκαλυπτικός και τα λέει όλα. Βιβλία: αυτά τα μυθικά πουλιά των άλλων ουρανών, 33 χρόνια ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ. Σας ευχαριστώ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.