Χριστίνα-Μαρία Αμανατιάδου Ευαισθητοποιώντας την εκπαιδευτική κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συνέντευξη στη Φωτεινή Μπόγδου

Χριστίνα-Μαρία Αμανατιάδου Θεατρολόγος – Συντονίστρια Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ»

Η Χριστίνα-Μαρία Αμανατιάδου μιλάει στην SPEAKNEWS και την Φωτεινή Μπόγδου για το πρόγραμμα «Κι Αν Ήσουν Εσύ» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων.

Κυρία Αμανατιάδου, αρχικά πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα. Από το 2017 και μετά ασχολούμαι με την εμψύχωση ομάδων παιδιών και ενηλίκων σε δημιουργικά εργαστήρια με την ομάδα KIRKO και από το 2018 συνεργάζομαι με το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με αυτό;

Όπως και πολλά όμορφα πράγματα στη ζωή, η σχέση μου με το Πανελλήνιο Δίκτυο ήρθε λίγο τυχαία! Το 2017 λοιπόν είχα πάει να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο που είχε οργανώσει και εκεί απλά αγάπησα το υψηλό επίπεδο δουλειάς, τη νοοτροπία και την εμπειρία των ανθρώπων που ασχολούνται με την εμψύχωση και αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Πανελλήνιο Δίκτυο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 1998 με ανθρώπους από διάφορα ακαδημαϊκά πεδία, με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μετά από 4 χρόνια, έχω την χαρά να συμμετέχω σε τριπλό ρόλο: ως εμψυχώτρια, Βοηθός Συντονισμού στην περιφέρεια της Βορείου Ελλάδος και Τοπική Συντονίστρια για τις δράσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη.

Τι ακριβώς πραγματεύεται το πρόγραμμα αυτό;

Το πρόγραμμα «Κι Αν Ήσουν Εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα προσφύγων, το οποίο τρέχει στην Ελλάδα από το 2015. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, μέλη της τοπικής κοινωνίας κ.α. και ταυτόχρονα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές όλων των βαθμίδων, παραστάσεις και άλλες δράσεις (όπως Φεστιβάλ σχολείων) συνεργασίας του ντόπιου και του προσφυγικού πληθυσμού. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Όλες οι δράσεις του προγράμματος «Κι Αν Ήσουν Εσύ» προσφέρονται δωρεάν από τους πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται και στο site μας, http://theatroedu.gr/

Μία από τις υποχρεώσεις σας ως εμψυχώτρια είναι να πηγαίνετε στα σχολεία έτσι ώστε να κάνετε τα εργαστήρια τόσο σε μαθητές όσο και σε δασκάλους. Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία πόσο έχει επηρεάσει το έργο σας και τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε;

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής μας και φυσικά το έργο που κάνουμε εμείς δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Το θέατρο είναι μια τέχνη και ένα εργαλείο, στο οποίο η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων είναι αρκετά σημαντική. Το να πρέπει να βγάλουμε αυτόν τον παράγοντα από την εξίσωση ήταν δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε και για άλλη μια φορά η τεχνολογία στάθηκε βοηθός. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την δια ζώσης αλληλεπίδραση!

Η συγκεκριμένη ενασχόληση δεν αποτελεί την επαγγελματική αποκατάσταση που επιζητά ένας θεατρολόγος. Παρακολουθήσατε κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης ώστε να μπορέσετε να μεταδόσετε τις γνώσεις, ή το πρόγραμμα στηρίζεται αποκλειστικά στην ακαδημαϊκή σας κατάρτιση

Με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ειδικά στις τέχνες, δεν είμαι καθόλου σίγουρα ποια είναι εν τέλει η επαγγελματική αποκατάσταση για εμάς (γέλια). Οι σπουδές μου σίγουρα βοήθησαν πολύ στο θεωρητικό κομμάτι που αφορά το Θέατρο στην Εκπαίδευση, αλλά δεν αρκούν. Πέρασα ένα αρκετά μεγάλο διάστημα επιμόρφωσης σε διαφορετικά σεμινάρια που υλοποιούσε το Πανελλήνιο Δίκτυο την περίοδο εκείνη πλάι στους έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς που έχουμε. Η εμπλοκή μου με το Πανελλήνιο Δίκτυο πάντως ήταν και είναι κάτι που με γεμίζει πολύ μέσα μου, σε επίπεδο συναισθηματικό, πνευματικό, δημιουργικό, αλλά και σε γνώση. Η καλύτερη ανταμοιβή για εμάς είναι το συνεχές θετικό feedback από τους εκπαιδευτικούς που έχουμε συνεργαστεί και επικοινωνούμε μαζί τους, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό και μας κάνει να χαμογελάμε!

Πόσο σημαντική θεωρείτε την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάδοση της διαπολιτισμικότητας;

Το Α και το Ω. Βρισκόμαστε πλέον σε κοινωνίες που αποτελούνται από ανθρώπους κάθε εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο σεβασμός απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι η βάση για κάθε τομέα δραστηριοποίησης μας, είτε συλλογικό, είτε προσωπικό.

Προηγούμενο άρθροΦαίδρα Φωτιάδου: Η μύστης των χρωμάτων
Επόμενο άρθροΒιβλία για τις διακοπές σας – Το βιβλιοπωλείο READ προτείνει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ