Ο απανταχού Ελληνισμός που είναι διασκορπισμένος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης διακρίνεται για την οικουμενικότητα του με κυριότερα χαρακτηριστικά στοιχεία τη συνείδηση της κοινής καταγωγής, της πίστης, της αφοσίωσης στις αρχές και τις αξίες που διέπουν το πανάρχαιο Ελληνικό πνεύμα και κυρίως στη συστράτευσή του έναντι των κοινών κινδύνων που τον απειλούν.
Η περίπτωση της Κύπρου είναι, ίσως, το κλασσικότερο και παραδοξότερο δείγμα Έθνους – Κράτους.
Η Κύπρος με την τρισχιλιετή ιστορία των Ελληνικών καταβολών της παρέμεινε εκτός των συνόρων της Ελληνικής επικράτειας παρά τους αγώνες της να ενωθεί με την Μητρόπολη του Ελληνισμού.
Παρά ταύτα ο Ελληνισμός της Κύπρου παρέμεινε επί αιώνες αταλάντευτος και αναλλοίωτος – κόντρα στους κατά καιρούς κατακτητές του – και διατήρησε το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομόθυμον και την συντήρηση της εθνικής του ταυτότητας.
Κατά τις τελευταίες λίγες δεκαετίες , και ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή της μισής μας Πατρίδας, εκκολάπτονται περίεργες θεωρίες που τροφοδοτούν την καλλιέργεια μιας νεοκυπριακής συνείδησης που θέλει να εμφανίζει την Κύπρο ως ένα ιδιόμορφο κρατίδιο με…. ιδιόμορφους κατοίκους, περίπου αγνώστων καταβολών και εθνικών προσανατολισμών.
Xαρακτηριστικά τραγική είναι η αφελής και πρωτόγνωρη δήλωση πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «Οι κύπριοι έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τους Σύρους παρά με τους ….Έλλαδίτες» Ο ίδιος Πρόεδρος απεκάλεσε την Ελλάδα «ξιπετσισμένο κουρκουτά»
Οποία ντροπή , καταισχύνη και εθνικόν όνειδος !!!
Η πικρία του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών που επέφερε την τραγωδία της εισβολής, η επακολουθήσασα απογοήτευση του Κυπριακού Ελληνισμού, η αυτοενοχοποίησή μας που διευκόλυνε την αποενοχοποίηση της τουρκίας, η αμοιβαία αδυναμία συστράτευσής μας με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό, η τουρκική προπαγάνδα, η μαεστρία της δόλιας Βρετανικής διπλωματίας, υπήρξαν οι κυριότεροι παράγοντες της εθνικής μας αλλοτρίωσης.
Σε αυτό ασφαλώς συνέτειναν υποβοηθητικά τα στοιχεία νεοπλουτισμού και αρχοντοχωριατισμού που δημιούργησαν οι δεκαετίες της οικονομικής μας ευμάρειας και η πεποίθηση μας ότι εμείς τα καταφέρνουμε έστω και μόνοι μας και μακρυά από την επίδραση της Ελλάδας.
Από την άλλη, η πολιτική και οικονομική ελίτ και η άρχουσα τάξη της Κυπριακής Κοινωνίας παρέμειναν προσκολλημένοι κυρίως στα Βρετανικά πρότυπα της αποικιοκρατίας τα οποία ποτέ δεν μπόρεσαν να αποβάλουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους πολιτικούς και κοινωνικούς μας «άρχοντες» επαίρονται για τη φοίτησή και τις διατριβές τους στα ξένα – κυρίως Βρετανικά – πανεπιστήμια, απαξιώνοντας την Ελληνική Παιδεία την οποία ουδέποτε γνώρισαν και ενστερνίστηκαν.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί εξακολουθούν να επικοινωνούν μεταξύ τους στην Αγγλική γλώσσα, να υπογράφουν με Αγγλικούς χαρακτήρες και να χρησιμοποιούν στους καθημερινούς διαλόγους τους σωρείαν Αγγλικών λέξεων, φράσεων, προτάσεων και ιδιωματισμών.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αγγλικής εθελοδουλίας μας είναι το κτήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Λάρνακας το οποίο στεγάζει την επιγραφή “LARNAKA INTERNATIONAL AIRPORTGLAFKOS KLERIDES”, χωρίς πουθενά να αναγράφεται η ελληνική ονομασία του.
Το ίδιο συμβαίνει και με την επιγραφή στην είσοδο του κτηρίου όπου υπάρχει η ίδια επιγραφή και ΚΑΤΩ από αυτήν η ελληνική του ονομασία . Τι λέει επί τούτου ο αρμόδιος Υπουργός ;;;;;;
Ζητείστε επίσης μια προσφορά υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία της Κύπρου: Στις περισσότερες – αν όχι σε όλες – τις περιπτώσεις, η προσφορά θα σας δοθεί στα Αγγλικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιγραφές τους : Είτε θα είναι μόνο στα Αγγλικά ή και σε άλλες ξένες γλώσσες και αν υπάρχει και στα Ελληνικά, αυτή θα είναι στην τελευταία σειρά.
Συγκρίνετε αυτό το φαινόμενο με άλλες χώρες του κόσμου και θα διαπιστώσετε την ιδιομορφία μας.
Στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,που σέβονται την εθνικότητα και την αξιοπρέπεια τους , δεν χορηγείται καμιά άδεια εργασίας σε ξένους υπηκόους αν δεν παρουσιάσουν προηγουμένως γραπτή πιστοποίηση της γνώσης της εθνικής τους γλώσσας από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Στην Κύπρο των παραδοξοτήτων, αν δεν χρησιμοποιήσεις την Αγγλική γλώσσα στις υπηρεσίες, τα εστιατόρια, στα καταστήματα κτλ οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν προβάλλοντας το γνωστό « Englishplease! »
Ένα άλλο φαινόμενο, χαρακτηριστικό της καλλιέργειας της νεοκυπριακής συνείδησης της εκκολαπτόμενης νεοκυπριακής κουλτούρας μας είναι η υπερβολική προβολή και χρήση της Κυπριακής διαλέκτου στον δημόσιο λόγο και στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Είναι απόλυτα σεβαστή και άξια διατήρησης και προάσπισης η ντοπιολαλιά μας που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή αλλά παράλληλα θα πρέπει να καλλιεργούμε, να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε την καθομιλούμενη πανελλήνια γλώσσα μας ως στοιχείο της κοινής ταυτότητάς και του πολιτισμού μας, εκτός και αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε και ένα ιδιότυπο κράτος – υβρίδιο αγνώστων καταβολών .
Σημαντικό ρόλο για τη διαχείριση όλων αυτών των νεοφανών τάσεων οφείλει να διαδραματίσει πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας που διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες αλλά και του Υφυπουργείο Πολιτισμού που είναι επιφορτισμένο να προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό μας .
Θα πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν ποια Παιδεία και ποιο Πολιτισμό θα οικοδομήσουμε για να παραδώσουμε αυτό το οικοδόμημα στις μελλοντικές γενιές του τόπου μας.
Η Κυβέρνηση, η Βουλή, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις , τα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι γονείς και ολόκληρη η κοινωνία έχουν το λόγο.
Το ίδιο και την ευθύνη.
Για την εθνική, πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική αλλοτρίωση και κατάπτωση μας
Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΥ.ΚΕ.Μ.
Υ.Γ. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά φαινόμενα είναι άξιον απορίας πως εξακολουθούμε να επιμένουμε στο «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα » για να αποφύγουμε την πλήρη και οριστική υποδούλωση μας στους τούρκους κατακτητές μας !
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.