του Δρ Άριστου Αριστοτέλους
Πρώην Βουλευτής, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής
Δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστες πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Άμυνας για την άμυνα και την Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) που βασικά υποδηλώνουν το βαθμό επάρκειας γνώσης και χειρισμών στον τομέα.
Καταρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό σε όσους κατά καιρούς επικαλούνται την “αποτροπή” ή την ”αποτρεπτική ισχύ”, ότι ναι μεν μπορεί η άμυνα και η αποτροπή να συνδέονται ως μέρος μιας στρατηγικής, δεν είναι όμως ταυτόσημες αλλά δύο διαφορετικές έννοιες.
Το 1964 η Ε.Φ. δεν ιδρύθηκε όπως λέει ο Πρόεδρος με σκοπό να αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια” – η αποτροπή ως στρατηγική σε αυτό το επίπεδο ήταν άγνωστη – αλλά για να αμυνθεί από την επαπειλούμενη τουρκική εισβολή.
Την στρατιωτική εισβολή το 64 δεν την “απέτρεψε” η Ε.Φ. αλλά το τελεσίγραφο του Προέδρου των ΗΠΑ, Λιντλ Τζόνσον, που προειδοποίησε τη σύμμαχο Τουρκία εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, πως αν υλοποιούσε την απειλή της κατά της Κύπρου θα την άφηνε εκτεθειμένη έναντι της Ρωσίας.
Η Ε.Φ., όπως λέει ο Πρόεδρος, είναι πράγματι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν 60 χρόνια. Είναι ένα πιο οργανωμένο σύνολο με σχετικά καλύτερο εξοπλισμό, μεγαλύτερη συνοχή και πιο καταρτισμένα στελέχη. Είναι όμως στρατιωτικά και γεωγραφικά σε εξαιρετικά πιο μειονεκτική θέση από ό,τι πριν το 74. Με δεκάδες χιλιάδες καλά εξοπλισμένους Μεχμετζίκ επί του κατεχόμενου κυπριακού εδάφους – όχι εκτός Κύπρου όπως το 1960 – και άκρως εκτεθειμένη στο τουρκικό ναυτικό και αεροπορία.
Η Ε.Φ., χωρίς άμυνα σε βάθος, βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο ικανοτήτων τής τελευταίας εικοσαετίας. Η αφαίρεση από το οπλοστάσιο της των ελικοπτέρων Mi-35, ο πεπαλαιωμένος οπλισμός, τα προβλήματα συντήρησης και ανταλλακτικών, η χρονοβόρα και οικονομικά αιματηρή υποχρέωση έναντι δυτικών χωρών για αντικατάσταση του ρωσικού οπλισμού και η υποστελέχωση ένεκα δραστικής μείωση της θητείας αφήνουν την Ε.Φ. αποδυναμωμένη και αποψιλωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η ανακοίνωση της προωθούμενη πρότασης εθελοντικής στρατιωτικής θητείας των γυναικών είναι εντυπωσιακή μεν αλλά και αποκαλυπτική προχειρότητας χειρισμών. Ο ίδιος ο ΥΠΑΜ ομολόγησε πως η απόφαση αυτή δεν ήταν προϊόν μελέτης αλλά – εάν είναι δυνατό – γιατί “διαπιστώθηκε, μέσω συζήτησης, ενδιαφέρον από γυναίκες να υπηρετήσουν”!
Τέλος η ηγεσία του τομέα δεν φείδεται λόγων εκφράζοντας υπερηφάνεια για επαίνους των ξένων που υπηρετεί η Ε.Φ. στις στρατιωτικές και άλλες αποστολές στη γειτονιά μας. Προφανώς έχει και τα θετικά της η συνεργασία αυτή όπου η Κύπρος ενεργεί μάλλον υποβοηθητικά των εν λόγω δυνάμεων στην περιοχή.
Είναι όμως αυτό η κύρια αποστολή της Ε.Φ., ο σκοπός της ίδρυσης της και οι προτεραιότητες της, για τις οποίες διατίθενται οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι; Γιατί ενόσω υπάρχουν οι κατοχικές δυνάμεις στο νησί, το ερώτημα που τίθεται κατά προτεραιότητα ως ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων να απαντήσουν είναι: Ποιος και με τι μέσα θα αντιμετωπίσει στρατιωτικά ή αποτρέψει αποτελεσματικά την όποια τουρκική απειλή κατά της νήσου;
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.