«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική συμφωνία των δημιουργικών πολιτών για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις της κυκλικής οικονομίας»

«Χωρίς ισχυρή πολιτεία, δημόσιες πολιτικές και ριζοσπαστικές δυναμικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την κυκλική οικονομία. Και η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αδύναμη πολιτεία. Δεν έχουμε πρόοδο στην κυκλική οικονομία γιατί δεν υπάρχει επάρκεια αλλά και βούληση, και για μια ισχυρή δημόσια πολιτική κυκλικής οικονομίας χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή!» τόνισε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) με τίτλο «Κυκλικές πόλεις και Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων-Οι προκλήσεις για την Κοινωνία, τους Φορείς και την Πολιτεία».

Αναφέρθηκε στις εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση: «Σήμερα η ανακύκλωση παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όλοι οι Δήμοι της χώρας εξακολουθούν να έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε εξοπλισμό, προωθούνται επενδύσεις με μεθόδους διαχείρισης που έρχονται σε αντίθεση με την κυκλική οικονομία και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όπως η καύση. Οι προτεραιότητες είναι λάθος καθώς δεν στηρίζεται αλλά αντίθετα υπονομεύεται η διαλογή στην πηγή. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι και η πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι αυτό που διαπιστώνεται σήμερα είναι η ανεπάρκεια της πολιτείας να ελέγξει, να παρακολουθήσει και να παρέμβει, όπου χρειάζεται: «Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της ανεπάρκειας είναι η περίπτωση της νομοθεσίας για τα πλαστικά μιας χρήσεις, όπου οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά και ακόμα κυκλοφορούν «απαγορευμένα πλαστικά». Σημαντικές ελλείψεις έχουμε και στον σχεδιασμό καθώς έως σήμερα 5 χρόνια μετά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών, ενώ, η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία (2018), το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία (2021) και το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Αποβλήτων έχουν παραμείνει ασκήσεις στο χαρτί. Όμως, έχουμε και λανθασμένες προσεγγίσεις αφού από το 2020 έως σήμερα προτεραιοποιήθηκε η ενεργειακή αξιοποίηση, πλέον και των σύμμεικτων απορριμμάτων και ενώ γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η ένταξη των μονάδων καύσης στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2028 και μετά, με απόφαση που θα ληφθεί το 2026. Αυτό θα σημαίνει και επιπλέον κόστος για τους πολίτες», σημείωσε. Επιπλέον, επεσήμανε ότι την αρνητική εικόνα συμπληρώνουν οι καθυστερήσεις στα νέα Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού για σειρά ρευμάτων, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά, και στα ΣΕΔ, οι παλινωδίες στη νομοθέτηση και στο σχεδιασμό του Συστήματος Εγγυοδοσίας για τις Φιάλες, ο ΕΟΑΝ που αδυνατεί να ασκήσει το ρόλο του και το σκάνδαλο στις προμήθειες εξοπλισμού διαλογής στην πηγή, που επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο πόρισμα ελέγχου που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σ. Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σημερινή κατάσταση «Σε επίδοση η χώρα παραμένει από τις τελευταίες στην Ευρώπη στην ανακύκλωση, υποχωρούμε στις δημόσιες πολιτικές και ναρκοθετούμε το ρόλο και του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης. Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι: πρώτον, τα μεγάλα λόγια που στερούν τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και δεύτερον η σπατάλη και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και των εισφορών των πολιτών».

Σε απάντηση των κινδύνων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην ανάγκη των δημόσιων πολιτικών και της δημοτικής διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αλλά με ισχυρούς θεσμούς που θα λειτουργούν με ισχυρή Πολιτεία που θέτει τους κανόνες και φροντίζει και για την εφαρμογή τους και ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ και των ΦΟΔΣΑ με κίνητρα και αντικίνητρα. «Είναι απαραίτητο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν σε θέματα όπως η ανακύκλωση και να φτάσουμε σε μια κοινωνική συμφωνία. Δεν μπορούμε να μη μιλάμε και να μη ζητάμε το αυτονόητο να γίνεται πράξη, διότι έτσι η χώρα μας πηγαίνει πίσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις του, ο Σ.Φάμελλος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους «Σας προτείνω μια κοινωνική συμφωνία κυκλικής οικονομίας των δημιουργικών ανθρώπων. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τους δημιουργικούς επιχειρηματίες. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνωρίζουμε ότι υπάρχει και δημιουργική επιχειρηματικότητα η οποία δημιουργεί μαζί με μια Πολιτεία που μεριμνά, ρυθμίζει και ασκεί ουσιαστικά το συνταγματικό της ρόλο».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ