Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.

Γράφει ο Χάρης Φωκας

Είναι έκδηλο ότι βιώνουμε σήμερα μια πρωτόγνωρη αμφισβητήση των θεσμών της δημόσιας εξουσίας.

Η απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής έχει κορυφωθεί και εκφράζεται πλέον και στην κάλπη είτε με μαζική αποχή, είτε με επιλογές που στο παρελθόν οι πολίτες θα τις είχαν κατατάξει στα όρια της γραφικότητας και του αριβισμού.

Η εμπεδωμένη πια αντίληψη στους πολίτες ότι δηλ η ενασχόληση με τα κοινά και η άσκηση εξουσίας είναι ταυτόσημες με την διαπλοκή, μπορεί να εξηγηθεί από αλαζονικές συμπεριφορές, εξόφθαλμες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και κατάχρησης εξουσίας.

Τα αδιέξοδα που συσσώρευσαν οι απανωτές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) στο πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας, την νεολαία, επέτειναν την αμφισβητήση και την απαξίωση.

Δυστυχώς αυτή η στην κυριολεξία μίζερη και καταθλιπτική κοινωνική πραγματικότητα ευνοεί τον λαϊκισμό, τους αφορισμούς και την ισοπέδωση των πάντων.

Παρατηρώντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τίποτα πλέον δεν μας εκπλήττει.

Πριν και πίσω απο όλα κρύβεται μια θεωρία συνομωσίας.

Οι δικαστές που αποφάσισαν την παύση του Οδυσσέα ήταν βαλτοί και διεφθαρμένοι.

Οι όψιμοι υποστηρικτές του πρώην πια Γενικού Ελεγκτή επικαλούνται τα check and balances του κράτους δικαίου που έχουν, κατα την γνώμη τους, εξασθενήσει.

Την ίδια στιγμή όμως εγκαλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί δεν προστάτεψε τον Γενικό Ελεγκτή παρεμβαίνοντας στην απόφαση
του Γενικού Εισαγγελέα που τον παρέπεμψε η του Συνταγματικού Δικαστηρίου που τον έπαυσε. Τα check and balances και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών δηλ πάνε περίπατο αφού ο ΠτΔ καλείται να λειτουργήσει ως μονάρχης και να βάλει τους πάντες στην θέση τους.

Και πάνω στο πτώμα της απαξιωμένης πολιτικής ζωής του τόπου έρχεται να ασελγήσει το ΑΚΕΛ καλώντας τους πολίτες για διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά, όχι μιας πολιτικής ενέργειας η κυβερνητικής απόφασης, αλλά μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και των ενεργειών του Γενικού Εισαγγελέα τον οποίο, όταν διορίστηκε από τον πρώην ΠτΔ το 2020, χαρακτήριζαν ως έντιμο και ικανό!!

Συνοδοιπόροι του ΑΚΕΛ σε αυτό τον ατελείωτο κατήφορο λαϊκισμού και παράνοιας, μικρότερα κόμματα αλλά και μερίδα του τύπου.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα, αφέλεια, υποκρισία, ανευθυνότητα αλλά και υστεροβουλία με την οποία τοποθετούνται όλοι αυτοί στον δημόσιο διάλογο με κάνει να διερωτούμαι αν όντως έχουμε πιάσει πάτο.

Ειλικρινά δεν μπορώ να προβλέψω τα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού ούτε τις συνέπειες από την αντίδραση της κοινωνίας.

Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι ότι έστω και στο και πέντε όσοι έχουν ακόμα την δυνατότητα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να σταθούν στο ύψος τους και με ανιδιοτέλεια να πουν στον κόσμο την αλήθεια όπως την νιώθουν προτείνοντας λύσεις και τομές με βάση τα δικά τους ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια και μόνο.

Η επιστροφή της πολιτικής και της μάχης των ιδεών θα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ