Το βίντεο του πρώην προέδρου αφήνει ανοιχτό το θέμα υποψηφιότητας και θέτει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων από το Συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Δημιουργεί ανησυχία χωρίς λόγο. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ούτε τις υπογραφές, ούτε το Πόθεν Έσχες. Μόνο τα ζητήματα της διαφάνειας είναι τα κριτήρια για να κατέβει κάποιος πρόεδρος.
Εξάλλου ο ίδιος δηλώνει ότι είμαστε ένα κόμμα άφθαρτο. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε στο Πόθεν Έσχες. Εμείς πιέζαμε τον κ. Μητσοτάκη για τα ελλείμματα που είχε το δικό του Πόθεν Έσχες. Και θωρακίζουμε το χώρο μας με αυτή την πρόταση και δηλώνω πρώτος ότι θα έπρεπε να το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα.
Ο πρώην πρόεδρος ζητά συγγνώμη από τους πολίτες, ειδικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν στις εκλογές, αλλά για τις αποφάσεις των οργάνων. Θα περίμενα και ο ίδιος αλλά και όλοι μας να κάνουμε μια αυτοκριτική για τα λάθη που γίνανε και οδήγησαν στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω εδώ. Γιατί για αυτό το λόγο πάμε για εκλογή νέου προέδρου. Για αυτό προέκυψε η μομφή, γιατί συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αφήνει δε αιχμές για συσχέτιση κεντροαριστεράς και διαπλοκής. Εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει στα κείμενα μας κάποια συζήτηση περί κεντροαριστεράς, αλλά υπάρχει μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία ψήφισε ο πρώην πρόεδρος για συμμαχικό προοδευτικό σχήμα, για τις επόμενες εκλογές και για κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις… Τώρα πρέπει να μας το ξεκαθαρίσει. Τι εννοεί όταν μιλάει για διαπλοκή; Αυτό που ψήφισε και ψηφίσαμε ή κάτι άλλο;
Ο πρώην πρόεδρος δεν θέλει αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δηλώνει το βίντεο. Με τα ντοκουμέντα που υπάρχουν και όχι με υποψίες, έγιναν δύο φορές συζητήσεις για αλλαγή του ονόματος. Έγινε μια προσπάθεια αλλαγής καταστατικού που απέτυχε και μια αποσπασματική συζήτηση με αντικρουόμενα χαρακτηριστικά για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όμως τα 150.000 μέλη ήρθαν και ψήφισαν για να κάνουμε καλύτερο αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, όχι για ένα άλλο κόμμα.
Η δική μου υποψηφιότητα έχει ως βάση την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι σοβαρό.
Δεν ζήτησα ποτέ τη διαδικασία της μομφής. Με τα προβλήματα, τις παλινωδίες του πρώην προέδρου, πρότεινα δημόσια να πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς μομφή. Ο πρώην πρόεδρος προκάλεσε στην ΚΕ μομφή, και όταν βγήκε το αποτέλεσμα εις βάρος του, το αμφισβήτησε! Όλα αυτά κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Τα προοδευτικά κόμματα δεν έχουν να φοβηθούν τη συνομιλία με την κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει ένα κόμμα για τα μέλη. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του καταστατικού και των διαδικασιών εκλογής από τη βάση. Θα έπρεπε να έχουμε οπωσδήποτε την περιφερειακή οργάνωση του κόμματος.
Η δική μου υποψηφιότητα θεωρώ ότι είναι μια απάντηση στη μεγάλη ανάγκη να έχουμε ένα σοβαρό και σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Η συρρίκνωση και η απαξίωση μας έχει πληγώσει.
Εγώ θέλω να είμαστε υπερήφανοι για το κόμμα μας. Η Αριστερά, η διανόηση της, αλλά και οι αγωνιστές της Αριστεράς ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό που προσέφεραν στην κοινωνία. Γιατί η Αριστερά ήταν αλληλεγγύη, ήταν αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία και πρέπει να το ανακτήσουμε.
Αλλά πέρα από το τι θέλουμε εμείς, σημασία έχει τι χρειάζεται και η κοινωνία. Η κοινωνία λοιπόν ήθελε μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Ένας συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα ευνοούσε τα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη. Άρα αυτοί οι δύο λόγοι ενός σοβαρού και σύγχρονου ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρεσία της κοινωνίας, με ώθησαν να αναλάβω την ευθύνη να διεκδικήσω αυτή τη θέση.
Η θητεία μου ως πρόεδρος της ΚΟ έχει δώσει αποδείξεις ότι δεν βάζω μπροστά την προσωπική προβολή και τις προσωπικές επιδιώξεις, αλλά βάζω μπροστά την ενότητα και την αξιοπιστία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το ’15-’19 κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, κατάφερε να ενισχυθούμε γεωπολιτικά. Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Μεσόγειο. Στον τομέα του περιβάλλοντος έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο περιβάλλον οι οποίες κατέρρευσαν με τον κ. Μητσοτάκη. Ο πολίτης το ’15-’19 είδε μια κυβέρνηση η οποία δεν ήταν δεσμευμένη πουθενά παρά μόνο στην κοινωνία.
Καταθέτω πρόσκληση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι έχουν απογοητευθεί αλλά και οι προοδευτικοί πολίτες που δεν έχουν πολιτική πατρίδα. Υπάρχει κρίση του κομματικού φαινομένου και αυτό απεικονίζεται και στις δημοσκοπήσεις και στις ευρωεκλογές με την αποχή και με τα ποσοστά της ΝΔ.
Οι δημιουργικοί πολίτες θέλουν να έχουν μια αξιόπιστη, δημοκρατική και προοδευτική συζήτηση για το μέλλον της χώρας μας. Δεν υπάρχει αυτή η πρόταση σήμερα.
Μεγάλη τομή και μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας οφείλουν να είναι τα θέματα του πλουραλισμού, που σημαίνει δημοκρατία. Ο πλουραλισμός δεν είναι συνηθισμένη λέξη στην πολιτική. Σημαίνει ότι όλοι και όλες έχουν δικαίωμα στην προκοπή. Να το ξεκινήσουμε από την οικονομία. Δεν μπορεί να είναι ολοένα και περισσότερο ολιγοπωλιακή η οικονομία μας. Θέλει ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, μια ισχυρή πολιτεία. Παράδειγμα στην ενέργεια έπρεπε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες.
Πρέπει να καταργηθεί το χαράτσι στους επαγγελματίες , επιστήμονες και τους μικρομεσαίους. Ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού, που είναι μια παραδοχή του κ. Χατζηδάκη ότι απέτυχε να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα την επιτρέπει. Διότι το χαράτσι, αυτούς που έχουν μεγαλύτερα έσοδα από 40 – 50 χιλιάδες ευρώ, τους αφήνει να φοροδιαφεύγουν, δηλώνουν το τεκμαρτό εισόδημα και ησύχασαν.
Να εισάγουμε επίσης τα μερίσματα στη φορολογία. Αυτός είναι ένας τρόπος που είναι και απόλυτα δίκαιος και απορώ γιατί δεν το συζητάμε. Και προφανώς χρειάζεται και έκτακτη φορολόγηση αλλά και πρόληψη για τα υπερκέρδη για τον τομέα των διυλιστηρίων, του ρεύματος και των τραπεζών.
Η δική μου ανάγνωση για τη θέση ευθύνης δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εξουσίας ή του αξιώματος. Το σύστημα εξουσίας προσπαθεί να απομακρύνει τον πολίτη από την πολιτική για να κάνουν πάρτι τα συμφέροντα.
Ήταν λάθος η αποχώρηση της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφαίρεσαν τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία. Τη δυνατότητα να έχουμε πολλές απόψεις και να υπάρχει μια σύνθεση. Όμως παραβίασαν και τον Κώδικα δεοντολογίας, με το θέμα των εδρών. Είναι όμως ένα άλλο κόμμα. Η δική μου πρόταση «επιστροφής» απευθύνεται σε αυτούς που νιώθουν τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Ωστόσο, το έχουμε πει ήδη και για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα θέμα πολιτικών και κοινωνικών συνεργασιών και συμμαχιών. Δεν μπορεί να ξεχάσουμε το παρελθόν, που μας πλήγωσε, αλλά υπάρχει πεδίο κοινών δράσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι παρακαταθήκη αυτό που έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση. Είναι σύντροφος πολύτιμος και τον έχουμε ανάγκη για να συζητήσουμε και να στηρίξουμε την πολιτική μας πρόταση για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύω και ελπίζω, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον ίδιο.
Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αφορούν την κοινωνία. Και εφόσον αφορούν την κοινωνία αφορούν κι εμάς. Είναι ένα κόμμα στο οποίο ήδη εμείς από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που ανέφερα τον Ιούλιο, έχουμε προτείνει να υπάρχουν κάποιες συνεργασίες. Ως πρόεδρος της ΚΟ είχα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Έχω διαφορετική άποψη από το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική. Αν είχα την ίδια, θα ήμουν στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι ένα σημαντικό θέμα, ο πρόεδρος του κόμματος να μην είναι μέλος της ΚΟ, δεν μπορώ να το υποτιμήσω, αλλά δεν θέλω να θα επικεντρώσω την κριτική μου και τον σχολιασμό για τους υποψηφίους σε αυτό. Προτιμώ να μιλήσουμε για πολιτικές
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ζω σε μια χώρα που παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο και ηγεσία του στρατού και ακόμα δεν έχουμε απαντήσεις. Προτιμώ να δώσω με την παρουσία μου στην πολιτική απαντήσεις σε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα.
Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πυλώνας της πιθανής προοδευτικής συμμαχίας. Θεωρούμε ότι με καλύτερη πιστότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την ανάγκη της κοινωνίας. Οι πολίτες διεκδικούν να τους δώσουμε απαντήσεις και μας λένε «σταματήστε πια με τα εσωτερικά».
Να γίνει σαφώς debate. Θα προτιμούσα οι συζητήσεις να είναι πιο αιχμηρές, πιο αποτελεσματικές. Πολλές φορές βλέπω έναν κομφορμισμό. Να μην είναι στυλιζαρισμένες, προετοιμασμένες και πακεταρισμένες οι απαντήσεις.
Το σημαντικότερο θέμα είναι ότι η πολιτική και η κοινωνία έχουν ξεχάσει την ειρήνη. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε στη Μέση Ανατολή. Από την Ειρήνη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να ξεκινάμε κάθε πολιτική συζήτηση.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης:
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.