Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2024, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα:
«Υπάρχουν αρκετά θέματα σήμερα στην ημερήσια διάταξη, αλλά θεωρώ εκείνο που θα κυριαρχήσει, πέρα από τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, η παρουσία του οποίου είναι σημαντική και για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και για συμβολικούς, είναι το Μεταναστευτικό. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον προσεγγίζει με τη σοβαρότητα που πρέπει το συγκεκριμένο θέμα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε μια επιστολή που περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από [πλευράς] Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι θετικό ότι επιτέλους σε αυτό το κάδρο των συζητήσεων για το Μεταναστευτικό περιλαμβάνεται και το θέμα της Συρίας.
Όταν πρωτοξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ήταν μόνο δύο τρία κράτη μέλη που επέμεναν για την ανάγκη να αγγίξουμε το θέμα της Συρίας. Πλέον, είναι διψήφιος αριθμός των κρατών μελών που συμφωνούν με την προσέγγισή μας. Για αυτό το θέμα θα υπάρξει τώρα και μια προπαρασκευαστική συνάντηση, την οποία έχει οργανώσει η Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Άρα, χαίρομαι γιατί υπάρχει αυτή η σοβαρή πλέον προσέγγιση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, για το Μεσανατολικό οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας πάντα, πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση πραγμάτων. Να σας ενημερώσω ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει φαρμακευτική βοήθεια στον Λίβανο, μετά από αίτημα των λιβανικών Αρχών, ενώ είμαστε και σε συνεχή επαφή με τον λιβανικό στρατό, έναν θεσμό της χώρας που τυγχάνει εκτίμησης, προσεγγίζεται θετικά από όλο το πολιτικό φάσμα του Λιβάνου. Είναι ανάγκη και ως Ευρωπαϊκή Ένωση –είναι κάτι που θα θέσω σήμερα στις συζητήσεις– να στηρίξουμε. Γιατί, επαναλαμβάνω, ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου είναι εκείνος ο θεσμός που μπορεί σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια στιγμή, μια πρώτη συζήτηση σήμερα στα θέματα της ανταγωνιστικότητας είναι η μεγάλη αδυναμία, αν θέλετε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανταγωνιστικότητά μας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Έχουμε προβλήματα, έχουμε δυσκολίες, χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένω να αγγίξουμε και το θέμα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύσει οικονομικά αυτή την προσπάθεια.
Όλα αυτά τα θέματα αντιλαμβάνεστε ότι τα συζητήσαμε την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνόδου των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρουσία μάλιστα και του βασιλιά της Ιορδανίας. Μια συζήτηση, η οποία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, και αναμένω να έχουμε σήμερα αυτή την κοινή προσέγγιση, τα εννέα μεσογειακά κράτη μέλη. Γιατί, αντιλαμβάνεστε, ό,τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν επηρεάζει μόνο εμάς, επηρεάζει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό σε σχέση με τη συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μια συνάντηση, η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Χαίρομαι για τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα, για την επιμονή του. Είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια μαζί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει.»
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι περισσότερο περιμένουν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε: «Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει να καλέσει μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση, έτσι ώστε να εξεταστούν συγκεκριμένα οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, θα έχω μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία, για να διερευνήσουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο, να έχουμε κάποια περισσότερα σημεία διέλευσης. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από δικής μας πλευράς για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προτάσεις που έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα. Δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμέναμε. Όπως πολύ εύστοχα λέχθηκε και χθες από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει. Είχα μια σχετική συζήτηση τώρα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει –γιατί υπάρχει– σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών.»
Καλούμενος να διευκρινίσει κατά πόσον περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις εντός του 2024, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Εντός του 2024. Να περάσουν οι παρουσιάσεις των υποψήφιων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, ακολούθως, ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δείχνουν αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.»
Για πλάνα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πατήστε εδώ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.