Η παθητική αντίληψη περί μικρής χώρας

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, επανειλημμένα έχω αναδείξει τη σημασία της Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμφέροντά της. Η πατρίδα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει αποδείξει με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και πολιτικής ισχύος.

Δεν είναι λίγοι όμως στην ίδια την Κύπρο, που έχουν την επικίνδυνη αντίληψη, ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή και επομένως πρέπει να «κάτσει στα αυγά της». Και το επαναλαμβάνω με πλήρη συναίσθηση, ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις ηττοπάθειας, όχι μόνο δεν επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, αλλά είναι επικίνδυνες και προκαλούν τεράστια ζημιά.

Είμαι εξ αυτών που τεκμηριώνουν τις θέσεις και απόψεις τους και επομένως θα αναφερθώ σε ορισμένα κράτη μικρότερα από την Ελλάδα και λίγο μεγαλύτερα από εμάς.

Αντιθέτως, η Ουγγαρία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μικρής χώρας που επιδιώκει ενεργά και πολλές φορές εκβιαστικά τα εθνικά της συμφέροντα. Μέσα από την σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα έχει επανειλημμένα διεκδικήσει προνόμια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπλοκάροντας αποφάσεις και απαιτώντας ανταλλάγματα. Παρά το ότι είναι μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη, η Ουγγαρία καταφέρνει να αποσπά την προσοχή και να ασκεί επιρροή σε διεθνή επίπεδα.

Παρομοίως, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, χώρες των Βαλκανίων με περιορισμένα οικονομικά και γεωπολιτικά μέσα, χρησιμοποιούν τα εργαλεία της διπλωματίας για να πετύχουν τους στόχους τους. Η Βόρεια Μακεδονία, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα ως μέσο για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις αντιδράσεις, κατάφερε να προχωρήσει αποφασιστικά και να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Οι τρείς χώρες της Βαλτικής, παρόλο που είναι μικρές σε πληθυσμό και έκταση, έχουν καταφέρει να ενισχύσουν τη θέση τους εντός της Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μέσα από στρατηγική συνεργασία και διεκδικήσεις, έχουν εξασφαλίσει ισχυρή στήριξη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ειδικά έναντι της Ρωσίας. Γιατί να μην πράξουμε το ίδιο και εμείς, έναντι της Τουρκίας;

Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μας να ενισχύσουμε την οικονομική και γεωπολιτική μας θέση. Να αναδείξουμε την Κύπρο ως ένα στρατηγικό κράτος για την Ένωση, το οποίο, χρήζει προστασίας.

Αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η χώρα μας εξελέγη για πρώτη φόρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας που πολεμούσε την υποψηφιότητά μας.

Η Κύπρος δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί μια ηττοπαθή προσέγγιση επειδή θεωρείται μικρή χώρα. Το παράδειγμα χωρών στις οποίες αναφέρθηκα, δείχνει ότι το μέγεθος δεν είναι το μόνο κριτήριο επιτυχίας.

Με στρατηγική, αποφασιστικότητα και ένα τολμηρό όραμα, η Κύπρος μπορεί να πετύχει πολλά, όχι μόνο για την οικονομική της ευημερία, αλλά και για τη γεωπολιτική της επιρροή. Είναι καιρός λοιπόν, να αφήσουμε όλοι πίσω μας την παθητική αντίληψη περί μικρής χώρας και να αγκαλιάσουμε μια πολιτική διεκδίκησης και δράσης, χτίζοντας το μέλλον που πραγματικά αξίζουμε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ