Τα Χαμένα Παιδιά: Η Τραγωδία του Ισραήλ και η Εκμετάλλευση από τη Χαμάς

Άρθρο της κας Σουζάνας Φράνσες*

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μια μαζική και απροσδόκητη επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε πολλούς αθώους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Αυτή η ημέρα καταγράφηκε στην ιστορία ως μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγκρουσης, αναδεικνύοντας τη φρίκη της βίας που πλήττει τους πιο ευάλωτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της άγριας επίθεσης, οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινούς οικισμούς και περιοχές, εξαπολύοντας μια σειρά από επιθέσεις με πυραύλους και εφόδους. Πολλά παιδιά βρέθηκαν θύματα αυτής της βίας.

Η εικόνα των μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους, μπροστά στους γονείς τους, είναι ανατριχιαστική και αδιανόητη. Βρέφη σκοτώθηκαν στα κρεβάτια τους, ενώ μεγαλύτερα παιδιά εκτελέστηκαν χωρίς έλεος. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση δεν είχε καμία διάκριση, και η ζωή των αθώων θυσιάστηκε στον βωμό της πολιτικής βίας. Η Χαμάς, χρησιμοποιώντας την ωμή βία, επιχείρησε να τρομοκρατήσει την ισραηλινή κοινωνία, επιδιώκοντας να σπείρει τον τρόμο και την ανασφάλεια.

Η απόφαση να στοχοποιηθούν αθώα παιδιά δεν ήταν τυχαία· αποτελούσε στρατηγική επιλογή για να δείξει την ικανότητά της να προκαλεί θάνατο και καταστροφή. Η φρικαλεότητα της πράξης αυτής έφερε στο προσκήνιο την ανθρώπινη πλευρά της σύγκρουσης, επισημαίνοντας πόσο η πολιτική βία μπορεί να καταστρέψει ζωές και να επηρεάσει ολόκληρες οικογένειες. Η επίθεση αυτή δεν είχε μόνο άμεσες συνέπειες, αλλά δημιούργησε και μια ανθρωπιστική κρίση που πλήττει παιδιά και οικογένειες. Τα παιδιά που επιβίωσαν βρέθηκαν να ζουν σε κατάσταση τρόμου και ανασφάλειας, προσπαθώντας να διαχειριστούν τον τρόμο που βίωσαν.

Οι ψυχολογικές συνέπειες της βίας θα τα συνοδεύουν για μια ζωή, με τον φόβο και την απώλεια να γίνονται κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας. Ακόμη και σήμερα δύο παιδάκια, ένα βρέφος ενάμιση έτους και ένα παιδί περίπου έξι χρονών, εξακολουθούν να είναι όμηροι. Η τύχη τους παραμένει άγνωστη, προκαλώντας ανησυχία και θλίψη. Αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να απολαμβάνουν την ασφάλεια και την προστασία της παιδικής τους ηλικίας, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μια δίνη βίας και τρόμου, ενώ οι γονείς τους, αν ζουν, συγκαταλέγονται μέσα στους ομήρους!! Η διεθνής κοινότητα, ωστόσο, δείχνει να μην κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτή την τραγική κατάσταση. Αλλά η τραγωδία δεν σταματά μόνο στην ισραηλινή πλευρά. Στη Γάζα, η Χαμάς εκμεταλλεύεται τα παιδιά ως στρατηγική επιλογή στην τρομοκρατία και την προπαγάνδα της. Τα παιδιά στρατολογούνται και εκπαιδεύονται, πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία, για να γίνουν τρομοκράτες. Αυτή η πλύση εγκεφάλου δημιουργεί μια γενιά που βλέπει τη βία ως φυσιολογική και αναπόφευκτη.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί επίσης τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, τοποθετώντας τα κοντά σε στρατηγικούς στόχους, ελπίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα διστάσουν να επιτεθούν. Αυτή η πρακτική είναι εξαιρετικά ανήθικη και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των παιδιών, καθιστώντας τα θύματα της βίας που προκαλεί η ίδια η Χαμάς.

Η 7η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων έζησαν την τραγωδία αυτή. Τα χαμένα παιδιά του πολέμου, που θυσιάστηκαν από τη Χαμάς και από την ίδια τη σύγκρουση, αποτελούν μια αποτυχία της ανθρωπότητας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης και να δράσει για να προστατεύσει τα παιδιά από την εκμετάλλευση και τη βία. Ο πόνος και η απώλεια που βιώνουν πρέπει να γίνουν μια κραυγή για δικαιοσύνη και αλλαγή.

*Διευθύντρια του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ