Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, για να χαιρετίσω την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, με απώτερο στόχο την προστασία των αθλητών και του αθλητισμού γενικότερα και την προώθηση του αθλητισμού στη χώρα μας, πάντοτε στο σωστό και υγιές πλαίσιο, όπως καθορίζεται από το «Ολυμπιακό Πνεύμα», το «Τίμιο Παιχνίδι» και το «Ευ Αγωνίζεσθαι». Να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού όχι μόνο για την ανάληψη της πολύ σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, αλλά και για τη σημαντική δουλειά που επιτελείται όλο αυτό το διάστημα. Μια δουλειά που αναγνωρίζεται από την κυπριακή κοινωνία – και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα, να κερδηθεί η κυπριακή κοινωνία. Μέσα από τη δουλειά σας έχετε πετύχει να κερδίσετε την κυπριακή κοινωνία.

Ο ίδιος προσωπικά με μεγάλη προθυμία έθεσα υπό την αιγίδα μου τη σημαντική αυτή εκδήλωση, η οποία, καθόλου τυχαία, διοργανώνεται εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο γιατί ως Κυβέρνηση, ως Πολιτεία, θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες δράσεις, αποδεικνύοντας τη βούλησή μας, για προώθηση των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού στον τόπο μας καθώς και την υλοποίηση πολιτικών που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τον κυπριακό αθλητισμό προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με πολύ γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την αρχαία Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Η σημασία του είναι πολυδιάστατη και επιδρά οριζόντια σε όλους τομείς της ζωής μας. Υπό σωστές προϋποθέσεις, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιδρά θετικά στη σωματική και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» αναδεικνύει αξίες πανανθρώπινες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η ευγενής άμιλλα και η ειρηνική συνύπαρξη. Αποτελεί αξία που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, τη βελτιώνει και την ομορφαίνει. Εξίσου σημαντικές είναι οι εκπαιδευτικές του αξίες. Είναι απαραίτητες για την κοινωνική υγεία και αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, θέλοντας να τονίσει ότι ο ουσιαστικότερος στόχος της φιλοσοφίας του αθλητισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η βελτίωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο αθλητισμός υπηρετεί μεγάλο ηθικό σκοπό: Συνηθίζει τον άνθρωπο να υποτάξει την ατομικότητά του σε μια γενική ενέργεια, να μη νιώθει πως είναι άτομο ανεξάρτητο παρά μέλος της ομάδας, να υπερασπίζεται όχι μονάχα την ατομική του τιμή, αλλά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκει, σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος.»

Αυτόν ακριβώς τον αθλητισμό θέλουμε να προωθήσουμε στη χώρα μας, να διαφυλάξουμε και να προαγάγουμε μέσω της σύστασης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας. Έναν αθλητισμό καθαρό, μακριά από τις όποιες παράνομες εξαρτήσεις και δραστηριότητες, οικονομικές και άλλες, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, ως Πολιτεία είμαστε κάθετοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Σήμερα είχαμε και μια σύσκεψη εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν παρών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, και ένα από τα θέματα που αγγίξαμε ήταν και αυτό της αθλητικής διαφθοράς. Με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών, εκείνο που ζήτησα είναι να «τρέξουμε» σαφώς πιο γρήγορα διότι υπάρχουν υποθέσεις, οι οποίες είναι υπό ανάκριση. Αναφερθήκατε σε πολλά απόψε, θα πρέπει να προσκομιστούν στοιχεία διότι θα πρέπει να πάμε στο επόμενο στάδιο, δεν φτάνει μόνο να τα λέμε μεταξύ μας, πρέπει να πάμε στο επόμενο στάδιο, ώστε να υπάρξουν ανάλογες τιμωρίες σε αυτούς που έχουν ευθύνες.

Μοναδικός μας στόχος και επιδίωξη είναι η διεξαγωγή καθαρών αθλητικών αγώνων, χωρίς τις όποιες σκιές, σε ένα ασφαλές, φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον τόσο εντός, όσο και εκτός των σταδίων, με θεατές, συμμετέχοντες και τοπικές κοινότητες, μακριά από οποιαδήποτε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που σχετίζονται με τη διαφθορά. Με συλλογική δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ως Πολιτεία έχουμε ευθύνη και την αναλαμβάνουμε. Και η κοινωνία έχει ευθύνη, αλλά πρωτίστως τα αθλητικά σωματεία και οι ομοσπονδίες.

Δεν μπορούν τα αθλητικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να κρύβονται πίσω από ενδεχόμενες ανεξαρτησίες. Θέλω να το πω ξανά, έχουν ιδιαίτερο, καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ως Κυβέρνηση είμαστε απόλυτοι στην προσέγγιση μας και μέσα από πρωτοβουλίες, για την προώθηση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, επιδιώκουμε την αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στους αθλητικούς χώρους και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ενός αθλητικού πεδίου που θα παρέχει στους αθλητές μας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευημερία και πάνω από όλα αθλητικές επιτυχίες. Προς επίτευξη του εν λόγω στόχου, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, που θα τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, σίγουρα θα συμβάλει ουσιαστικά και με ποικίλους τρόπους στην ενδυνάμωση της ακεραιότητας και της Δεοντολογίας στον Αθλητισμό, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για διαφώτιση, πρόληψη και αντιμετώπιση των παθογενειών που υπάρχουν.

Μέσα από την επιμόρφωση ερευνώντων λειτουργών, την επιμόρφωση νέων στελεχών του αθλητισμού, αθλητών και κοινού, την επιμόρφωση για θέματα Νομικής και Οικονομικής Διεκπεραίωσης του Αθλητισμού και την επιμόρφωση παιδιών και εφήβων για εμπέδωση των Ολυμπιακών αξιών, αποτελεί μια ουσιαστική δράση που θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον Αθλητισμό της χώρας μας, και θεωρώ ότι ο κ. Παπακώστας είναι το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση. Το πιο σημαντικό –σίγουρα και οι τέσσερεις τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί– αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα μακροπρόθεσμα σε αυτή τη χώρα είναι να κτίσουμε κουλτούρα και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία. Άρα, ο δικός σας τομέας για μένα έχει αυξημένη σημασία. Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας είναι εδώ η Γενική Διευθύντρια, είμαστε στη διάθεσή σας, για να συνεργαστούμε έτσι ώστε από κοινού να κτίσουμε την κουλτούρα που πρέπει και να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από τέτοια φαινόμενα.

Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας –ό,τι χρειάζεστε είμαστε στη διάθεσή σας– θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα αγκαλιαστεί όχι μόνο από τον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας. Να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα σας πολεμήσουν, κάποιοι δεν θα θέλουν να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά εμείς ως Πολιτεία είμαστε δίπλα σας για να πετύχετε τους στόχους σας, καθιερώνοντας εντονότερα την αθλητική κουλτούρα στον τόπο μας.

Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, το πολύ σημαντικό έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε και την εγκαθίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας στον Αθλητισμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως σας ανέφερα και στην πρώτη μας συνάντηση λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα είμαστε εμπράκτως δίπλα σας με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία του έργου σας.

Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και να απευθυνθώ στις αθλήτριες και τους αθλητές που βραβεύονται απόψε και να τους συγχαρώ θερμά για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις τους. Νιώθουμε περήφανοι. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε από πλευράς Πολιτείας είναι να διασφαλίσουμε ότι σε αυτό τον δύσκολο, πολλές φορές μοναχικό δρόμο που καλείστε καθημερινά να ανταπεξέλθετε, θα επικρατούν καθαρές συνθήκες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ