Κυρ. Βελόπουλος: Καλή η συναίνεση για τις πυρκαγιές αλλά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

«Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ήταν συναινετικός, αλλά θέλω να τον ακούσω και στην δευτερολογία του», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση για τις πυρκαγιές καθυστέρησε και πως θα έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο.

«Καλή η συναίνεση» για τις πυρκαγιές, «αλλά δεν είδα να λέτε κάτι για ανάληψη ευθύνης. Κάποιος δεν έκανε λάθη; Όλα ήταν καλώς καμωμένα;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «είναι εύκολο να αποδίδεις την ευθύνη σε άλλους, αλλά είναι δύσκολο να αναλάβεις επιτέλους την ευθύνη των λαθών σου». Συμπλήρωσε ότι «μέσα σε έξι χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής» και τόνισε ότι για αυτό φταίνε «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι στις φωτιές στην Αττική «έγιναν πέντε μοιραία λάθη». «Κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή ο σχεδιασμός του συντονιστικού κέντρου, κάηκαν πυροσβεστικά, τραυματίστηκαν πυροσβέστες, κάηκαν άνθρωποι, καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα… με αποτέλεσμα το μέτωπο στον Βαρνάβα να περάσει στο Χαλάνδρι, 30 χιλιόμετρα μακριά… Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι φταίνε κύριε πρωθυπουργέ… Δεν φταίει ο πρωθυπουργός μόνο. Δεν είδα όμως να αποκεφαλίζει κανέναν. Υπήρξε λάθος στον συντονισμό των ελικοπτέρων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.

«Κάποιος φταίει κύριε πρωθυπουργέ. Αν επειδή οι ισορροπίες μέσα στη ΝΔ, είναι “φωτιά”, αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες στιγμές ένα πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος, δεν μπορεί να πάρει κεφάλια, αλλά εδώ φαίνεται ο ισχυρός πρωθυπουργός, που μπορεί να επιβάλλει το νόμο τη τάξη και κυρίως τη δικαιοσύνη. Να “παίρνει κεφάλια” όταν υπάρχει ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Επισήμανε ότι «από τα 12 αεροσκάφη Super Puma που έχουμε πετάνε μόνο τα δύο».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», είπε ότι «η φακή είναι ένα πολύ υγιεινό και εύγεστο όσπριο… αλλά όταν έχει συνηθίσει να τρως με χρυσά κουτάλια, με σούσι, με χαβιάρια και με πλούσια γεύματα, δεν σου αρέσει η φακή. Εμείς προτιμάμε τη φακή, τη φασολάδα την ελληνική και τον πατριωτισμό τον πραγματικό. Τι να κάνουμε τώρα; Έχουμε διαφορετική σύνθεση, υπόσταση και αντίληψη. Εγώ δεν υποτιμώ τον πατριωτισμό κανενός».

Πρόσθεσε ότι ο πατριωτισμός «αποδεικνύεται στις πράξεις και όχι στα λόγια» και διάβασε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργού, μια δήλωση: «Η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας είναι σχετική έννοια. Συμφωνία αυτού του τύπου προσφυγή στην Χάγη με την Τουρκία μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μας, μιας διαπραγμάτευσης». «Αυτά δεν τα θεωρώ πατριωτικά εγώ. Αν τα θεωρείται εσείς όλα αυτά πατριωτικά, έχουμε μια άλλη αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εδώ μιλάμε για πατριώτες στο πανέρι. Αυτό δεν είναι πατριωτική δήλωση… Εμείς δεν είμαστε σαν τον πρωθυπουργό να υβρίζουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εμείς μιλάμε με επιχειρήματα. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Λύσης, δεν μπαίνουμε στη λάσπη και τον βούρκο. Συζητάμε πολιτικά και θεσμικά», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πέταξε» τους εποχικούς πυροσβέστες «σαν λεμονόκουπες» και ότι «το μόνο που λειτουργεί είναι το 112».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ