Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση του Σωματείου Διγενής Ακρίτας Μόρφου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, για να τιμήσουμε την απαράμιλλη αντίσταση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους εναντίον του φασισμού, η οποία κατέκτησε δεσπόζουσα θέση στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, αφού αποτέλεσε ορόσημο στη γενικότερη προσπάθεια ανακοπής των δυνάμεων του Άξονα. H άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το ιταλικό τελεσίγραφο απέκτησε μια οικουμενική διάσταση, αφού έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια ενός λαού δεν μετριέται με την ισχύ των όπλων.

Στην ιταμή αξίωση του καθεστώτος του Μουσολίνι για άνευ όρων παράδοση, οι Έλληνες για ακόμη μια φορά απάντησαν με το ηρωικό «μονών λαβέ», όπως πρόσταζε το αρχέγονο κάλεσμα από τα βάθη των αιώνων. Έτσι, το έπος του ‘40 πολύ ορθά χαρακτηρίστηκε ως μια πανανθρώπινη επικυριαρχία έναντι του φόβου που προκαλούσε η προέλαση του φασισμού. Ήταν το πιο καθοριστικό γεγονός που έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, μπροστά στον τρόμο που προκαλούσε ο σκοταδισμός και ο φασισμός.

Δικαιολογημένα, αισθήματα υπερηφάνειας μάς κατακλύζουν όλους κάθε φορά που ανατρέχουμε σε αυτούς τους ανεπανάληπτους σταθμούς της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Ιστορίας -ο αγώνας των Ελλήνων ήταν μέρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας Ιστορίας- για να διαπιστώσουμε ότι το αίμα των προγόνων μας πότισε τον καρπό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και όλων των άλλων οικουμενικών αξιών.

Απέναντι στη φρίκη του απολυταρχισμού, οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών συμπατριωτών μας, πρόταξαν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη και στεκόμαστε με δέος μπροστά στα προφητικά λόγια του ποιητή, που είναι επίκαιρος μέχρι τις μέρες μας: Δυστυχώς, σχεδόν 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη γινόμαστε μάρτυρες της αλαζονείας των εθνών αλλά και των εμπόρων, «που εισπράττουν το κέρδος των δικών τους πτωμάτων».

Κάθε αναδρομή στην κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, δεν μπορεί παρά να μας παραπέμπει στο έγκλημα που συντελείται από την Τουρκία σε βάρος της πατρίδας μας από το 1974. Τα 50 χρόνια, ο μισός αιώνας, που παρήλθε από το μαύρο εκείνο Καλοκαίρι του 1974, δεν παραγράφει το έγκλημα αλλά και ούτε μπορεί να μας οδηγήσει να δεχθούμε τα τετελεσμένα που προκαλεί η ισχύς των όπλων. Κάθε άλλο. Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Και αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα όχι με λόγια, αλλά μέσα από τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε καθημερινά. Για αυτό εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Όλες μας οι ενέργειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι, παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια -δεν επιχειρώ σε καμιά περίπτωση να ωραιοποιήσω μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων- και παρά τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της άλλης πλευράς, μπορούμε, και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, να αισιοδοξούμε ότι το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο.

Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχθώ στην Κύπρο τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. António Costa, ο οποίος θα αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου, και μέσα στο πλαίσιο όλων των επισκέψεων που έχουμε στην Κύπρο, έχουμε αποφασίσει να παίρνουμε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όλους τους αξιωματούχους που έρχονται στη χώρα μας εκεί, στην πράσινη γραμμή, για να δουν -διότι είναι πολύ διαφορετικό να ακούς, να διαβάζεις- εκεί την κατοχή, ένα μέρος των συνεπειών αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που βιώνουμε τα τελευταία 50 χρόνια.

Για αυτό κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην αφήσουμε αυτό το τείχος να γίνει αδιαπέραστο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και εργαζόμαστε μεθοδικά, με ξεκάθαρο προσανατολισμό, με διεκδικητικό ρεαλισμό, με στέρεα επιχειρήματα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πού θέλουμε να φτάσουμε. Μαζί με τους εταίρους και τους στρατηγικούς μας συνεργάτες -είχα συνάντηση με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που βρίσκεται στη χώρα μας για την πρώτη συνάντηση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, ένας στρατηγικός διάλογος που συμφωνήθηκε πριν λίγο διάστημα στην Ουάσιγκτον όπου υπεγράφη ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου – ΗΠΑ, ένα στρατηγικό διάλογο που οι ΗΠΑ διατηρούν με ελάχιστες χώρες, πλείστες των οποίων είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ- σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θέλω να επαναλάβω ότι παραμένει το σταθερό και ανιδιοτελές μας στήριγμα, εργαζόμαστε για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη το διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, διότι η πατρίδα μας είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Πάνω σε αυτή τη βάση ακριβώς είναι θεμελιωμένη η στρατηγική που ακολουθούμε και αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσω με απαρέγκλιτη προσήλωση, έχοντας τη βαθύτατη πεποίθηση ότι οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτελέσματα.

Σε αυτό τον αγώνα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς. Επενδύω στην ενότητα, επιδιώκω τη συλλογικότητα και αντλώ δύναμη από τα αστείρευτα αποθέματα αγωνιστικότητας του λαού μας. Ενός λαού περήφανου, ο οποίος παρά τα προβλήματα και τις κακουχίες, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τα τετελεσμένα της κατοχής ποτέ δεν συμβιβάστηκε, ούτε έχει ξεχάσει, ούτε μπορεί να δεχθεί τα τετελεσμένα της κατοχής, αλλά την ίδια στιγμή, και για μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν παραδόθηκε μοιρολατρικά.

Θέλω να αξιοποιήσω την αποψινή ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ γιατί είναι η δική σας δράση πρωτίστως που διατηρεί αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για απελευθέρωση, για επανένωση αυτού του τόπου, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι τον Πύργο, από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό, και από τη Μόρφου μέχρι το Βαρώσι.

Και ακριβώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία μου στην αποψινή εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και εκτίμησης της Πολιτείας για την προσφορά και τη δράση όλων των οργανωμένων συνόλων, όπως ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου, ένα από τα πλέον ιστορικά Σωματεία της χώρας μας, με παρουσία και δράση 93 χρόνων.

Ο Διγενής, όπως και πολλά άλλα προσφυγικά Σωματεία, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας σύλλογος. Είναι ένας χώρος συναπαντήματος για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρέθηκαν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι σημείο αναφοράς για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων μας, είναι η δοκός της παράδοσης μας που ενώνει το χθες με το σήμερα, είναι οι ρίζες των προγόνων μας με τις οποίες θεμελιώνουμε ένα αύριο με αναλλοίωτες αρχές και αξίες, όπως η φιλοπατρία, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η εργατικότητα. Είναι ο φορέας του σθένους και της βαθύτατης πίστης του λαού μας για λευτεριά, μαζί με τη θέληση για ευημερία και προκοπή. Για όλα αυτά, φίλε Πρόεδρε και μέλη του Διγενή, σας συγχαίρω εκ μέρους της πολιτείας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα σας.

Ξέρω ότι ο χώρος για αυτό το οίκημα έχει κτιστεί με δωρεά της Κυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, ξέρω ότι περάσατε δύσκολες στιγμές επί προηγούμενης διακυβέρνησης, και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη έχουν διευθετηθεί οι οικονομικές οφειλές προς την τράπεζα. Απόψε είμαι εδώ με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για να σας στηρίξουμε όπως χρειάζεται. Ως μια πρώτη εισφορά εκ μέρους του ΚΟΑ θέλω να ανακοινώσω απόψε το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα αξιοποιήσετε εσείς όπως κρίνεται αναγκαίο αλλά ιδιαίτερα να επενδύσουμε στη νέα γενιά των Μορφιτών. Όλοι αυτοί που δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν στη Μόρφου, αλλά σήμερα είναι περήφανοι και όταν τους ρωτούν για τον τόπο καταγωγής τους απαντούν Μόρφου. Άρα, σε αυτά τα παιδιά πρέπει να επενδύσουμε.

Για μας, ο προσφυγικός κόσμος παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας και εργαζόμαστε μεθοδικά. Ξέρω πάρα πολύ καλά τις προκλήσεις, τα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν και τις στρεβλώσεις.

Σε αυτούς τους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουμε προχωρήσει με τολμηρές αποφάσεις και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις που θα αφορούν αποκλειστικά τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να προσφέρουμε υπό συνθήκες κατοχής, στους εκτοπισθέντες μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Δεν είναι ούτε η μέρα ούτε ο χώρος για να μιλήσω για την προσφυγική μας πολιτική.

Πολύ επιγραμματικά να αναφέρω ότι αγγίξαμε δύσκολα θέματα, όπως των προσφυγικών συνοικισμών:

  • Ξανακτίζοντας και ανακαινίζοντας τους προσφυγικούς συνοικισμούς, τις προσωρινές σας κατοικίες, επικαιροποιούμε ειδικά στεγαστικά και σπουδαστικά σχέδια.
  • Για πρώτη φορά αγγίζουμε το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, τον εκσυγχρονισμό διαχείρισης τους.
  • Αλλάζουμε όλα τα κριτήρια των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, ώστε να καλύπτουν πολύ περισσότερους δικαιούχους και άλλες πολλές δράσεις.

Τα όσα προανέφερα, όπως και πολλά άλλα που προωθούμε μέσα στο πλαίσιο της προσφυγικής μας πολιτικής, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας, της εκάστοτε Κυβέρνησης του τόπου, έναντι των ανθρώπων που έχασαν σε λίγες ώρες τα υπάρχοντά τους και υποχρεώθηκαν να ανασυνταχθούν από τα ερείπια της καταστροφής.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πολιτεία δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ τους εκτοπισθέντες μας, αλλά θα είμαστε δίπλα τους, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι, μέχρι να έρθει η ευλογημένη μέρα που θα βαδίσουμε ξανά ελεύθεροι και αφέντες στα χώματα των πατεράδων μας, των μανάδων μας, των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας.

Αυτό είναι το όνειρό μας, αυτός είναι ο μοναδικός μας στόχος και επιδίωξη και θα τον διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Μπορεί η πατρίδα μας να είναι μικρή, υπό κατοχή, πληθυσμιακά να μην είμαστε τόσο μεγάλη χώρα. Είμαι περήφανος, είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας, η οποία είναι σημαντική γιατί διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα, το οποίο αξιοποιούμε συστηματικά για να πετύχουμε και τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Και σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, σας διαβεβαιώ, δεν είμαστε μόνοι. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, στον οποίο στηρίζονται χώρες με ειδικό πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα. Και αυτό γιατί καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τα πολιτικά μας ερείσματα και να θεωρούμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας.

Αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, την πιο μεγάλη επιτυχία αυτού του τόπου, διευρύνουμε τον διπλωματικό μας ορίζοντα και τους παράγοντες ισχύος της χώρας μας, αυξάνουμε τα ερείσματά μας μέσα από ουσιαστικές συνέργειες που μας επιτρέπουν, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να διεκδικούμε ρεαλιστικούς στόχους. Πρώτιστος στόχος δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση, από τον τερματισμό της κατοχής, από την επανένωση της πατρίδας μας.

Η Μόρφου, όπως και οι υπόλοιπες κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας είναι το ακλόνητο σημείο αναφοράς που μας ενώνει στον καθημερινό μας αγώνα, για να έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Και θα έρθουν καλύτερες μέρες, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ