Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ προσκεκλημένου του Αμερικανού Προέδρου Τ. Μπάϊντεν, αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Ελληνισμό και πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία υπό το φόντο των εξελίξεων στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται στη δύση της θητείας του Τ. Μπάϊντεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και ταυτόχρονα προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς δείχνει ότι η Κύπρος καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή.
Το ταξίδι του κ. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ και η θερμή συνομιλία του με τον απερχόμενο πλανητάρχη, πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά για την επίλυση του Κυπριακούκαθώς η λύση στην βάση των δύο κρατών που θέτει τελευταία η Άγκυρα, αποτελεί αμετακίνητη κόκκινη γραμμή για τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος φαίνεται ότι στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.
Τα σημάδια της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν πολλά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: οι κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο StatePartnership Program του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο στρατηγικός διάλογος με όλες τις παραμέτρους και ειδικότερα ο Οδικός Χάρτης Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, η άρση του εμπάργκο όπλων, ο ρόλος της Κύπρου στην αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού ζητήματος στη Γάζα κλπ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλλαν πολλές φορές σαφώς ενοχλημένα τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και ειδικότερα την φράση: «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να συνεργαστούν και να επιτύχουν οι χώρες μας».
Όμως η χρονική συγκυρία της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μπάϊντεν και η πολύ θετική εικόνα που βγήκε προς τα έξω, έχει σχέση με τον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα στις επερχόμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, η άμεση εμπλοκή του Ιράν στις συγκρούσεις, η ανοιχτή στήριξη της Τουρκίας στην Χαμάς σε συνδυασμό με τονπρωταγωνιστικό πολιτικό – στρατιωτικό ρόλο που επιδίωξε να αναλάβει η Άγκυρα με στόχο το Ισραήλ, το σχέδιο του Τελ Αβίβ για εκκαθάριση όλων των περιφερειακών απειλών και τέλος, η δήλωση Νετανιάχου για αλλαγή του χάρτη της περιοχής, συνθέτουν ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό καθιστώντας την Κύπρο έναν πολύ σημαντικό παράγοντα ασφαλείας στην περιφέρεια.
Οι εξελίξεις εμπλέκουν άμεσα την ανατολική Μεσόγειο, τον Λίβανο, την Συρία, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και όλους τους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής. Η Κύπρος λόγω γεωγραφίας αλλά και κυρίως λόγω πολιτικής στάσης, καλείται να διαδραματίσει να έναν πολύ σημαντικό ρόλοασφάλειας.
Θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής αντίδρασης, αφού η Άγκυρα διαβλέπει ότι όχι μόνο δεν δύναται να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, αλλά αντίθετα θα είναι στο μάτι του κυκλώνα του νέου σχεδιασμού.
Η διαφορά όμως είναι, ότι πλέον η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας ενώ η Τουρκία θα ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς της τυχοδιωκτικής πολιτικής Ερντογάν.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του ΠαντείουΠανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.