Η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν αλλάξει…θα κατακερματιστεί- η παράμετρος της Ενέργειας

της Άννα Κωνσταντινίδου

Και η ερώτηση που τίθεται, είναι τόσο απλή, αλλά συνάμα με αίσθημα οργής διατυπωμένη… Έπρεπε να νικήσει ο Τραμπ, ώστε η Κυβέρνηση των Δημοκρατικών (ο πρόεδρος και οι γραφειοκράτες) επιτέλους να αφήσει τον ποντιοπιλατισμό της απέναντι στον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στο Κατάρ, η Χαμάς να εγκαταλείψει το διπλωματικό γραφείο της που έχει εγκατεστημένο στο αραβικό Κράτος και τα στελέχη τής τρομοκρατικής οργάνωσης να εγκαταλείψουν το καταριανό έδαφος. Φυσικά, δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση, ώστε να καταλάβουμε ότι σε σύντομο διάστημα μία ανάλογη διαταγή (πολύ συγκεκριμένη η λέξη που χρησιμοποιώ) θα δοθεί στον “έτερο Καππαδόκη” που υποθάλπει την εν λόγω οργάνωση, την Τουρκία.

Και πολύ σύντομα, επίσης, αυτό που γράφαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι οι ΗΠΑ (και εννοώ την Κυβέρνηση Μπάιντεν) εάν ήθελε πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος και εάν επιδίωκε την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει, ήταν η επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα σε ανώτατα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης των επικεφαλής στελεχών τους αφού εκ των πραγμάτων οι δύο αυτές τρομοκρατικές ομάδες είναι ως έτσι αναγνωρισμένες από την πλειοψηφία των μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Τον Αύγουστο είχα γράψει σχετικό άρθρο, το οποίο παραθέτω ξανά:

Ο ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ -Χαμάς

Η Αμερική…ξύπνησε! Και το έδειξε αποφασιστικά με την ψήφο των Αμερικανών πολιτών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε νιρβάνα, μία νιρβάνα που ωστόσο στοιχίζει στην αξιοπρέπειά της. Το πογκρομ εναντίον Ισραηλινών φιλάθλων στο Άμστερνταμ από ισλαμιστικές ομάδες, αλλά κυρίως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να πάρει θέση για το αποτρόπαιο γεγονός με καθυστέρηση ενός σχεδόν 24ωρου αποδεικνύει δύο τινά, α. μετά και τις εκλογές στις ΗΠΑ, εάν δεν επαναπροσδιορίσει θεμελιωδώς τις πολιτικές της το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πολύ απλά θα κατακερματιστεί ο Θεσμός, β. πόσο έτοιμες είναι οι χώρες του ενωσιακού οικοδομήματος να βρεθούν με δύο ευρωπαϊκούς άξονες;

Όποτε, η Ευρώπη βρέθηκε διαχωρισμένη σε δύο “στρατόπεδα”, είχε Παγκόσμιο Πόλεμο!!!!! Να μην το ξεχνάμε και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ εάν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Ήδη το επιτελείο Τραμπ εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ “προτίθενται” να βγουν από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη δραστηριότητα στις γεωτρήσεις… Και ενώ υπάρχει το συγκεκριμένο δεδομένο στο διπλωματικό τραπέζι, η επικεφαλής της Κομισιόν, ζώντας αποκομμένη από την πραγματικότητα, πρότεινε σε συνέντευξη τύπου, για να αποτραπεί η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η ΕΕ να προμηθεύεται εξ ολοκλήρου το φυσικό αέριο από το αμερικανικό Κράτος και καθόλου από το ρωσικό. Που πρέπει να τονιστεί (για να γίνει εκτός των άλλων αντιληπτό πως κινείται το Διεθνές Σύστημα) ακόμα και μετά την επιβολή εμπάργκο των ρωσικών προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ συνεχίζει να προμηθεύεται καύσιμα από τη Ρωσία.

Εν ολίγοις τι μας λέει η επικεφαλής του θεσμικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος; Ότι η Ένωση επιβίωνε, επιβιώνει και θα επιβιώνει ως φερέφωνο των δύο πόλων του Διεθνούς Συστήματος, ΗΠΑ και Ρωσίας!!!!!!!!!!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργειακά φιλέτα, που δύο εξ αυτών ανήκουν στον Ελληνισμό και εννοούμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Φυσικά, και τα αποθέματα σε μη ανανεώσιμα ενεργειακά καύσιμα δεν είναι σε θέση να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι ανανεώσιμες (αιολικά πάρκα, ηλιακά πάρκα κτλ) και μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γαιάνθρακες) πηγές ενέργειας κάτω από ενιαίο πολιτικό και νομικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες, μπορεί εν πολλοίς να κάνει αυτόνομο ενεργειακά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και φυσικά, το παραπάνω κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απομονωθεί από ΗΠΑ, αλλά και ανατολική περιφέρεια, αλλά αντίθετα καθώς είναι ο κόμβος των δύο περιφερειών θα έχει τη δυνατότητα με διμερείς συμφωνίες να κρατάει αυτή το καρπούζι και το μαχαίρι των αποφάσεων. Θα πρέπει δε, να σημειώσουμε ότι όσο και αυτάρκεις σε ενεργειακά καύσιμα και να είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία κτλ, πάντα στα πλαίσια της συμπλεκτικής σχέσης που δημιουργεί η πολυπολικότητα του Διεθνούς Συστήματος, είναι αναγκασμενα όλα τα κράτη να διαμορφώνουν διμερείς και πολυμερεις Συμφωνίες. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, μία από τις επίσης πρώτες ενέργειες που εξαγγέλθηκαν από το επιτελείο του Τραμπ ήταν η επαναφορά του project του EastMed. Δηλαδή, δεν χρειάζεται πανεπιστημοσύνη για να γίνει αντιληπτό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όλες αυτές τις δεκαετίες λειτουργώντας φοβικά, πυροβολάει τα ίδια τα πόδια της, καθώς από ανασφάλεια δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι ο κόμβος των πάντων!!!…

Τη δεδομένη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκλεγεί πρόσωπα που πρέπει η Κομισιόν να αξιοποιήσει πάραυτα για τη δημιουργία ενός νέου τεχνικού μοντέλου και θεσμικού πλαισίου ενεργειακής βιωσιμότητας. Εμείς ως Ελλάδα στείλαμε έναν κορυφαίο γνώστη των ενεργειακών πραγμάτων, που εν πολλοίς οι τωρινοί σχεδιασμοί του ελληνικού κράτους στα ζητήματα ενέργειας στηρίχθηκαν στις πολιτικές του συγκεκριμένου (πλέον) ευρωβουλευτή , τέως Υπουργού Ενέργειας την περίοδο 2011-2015 του κ. Γιάννη Μανιάτη.

Και φυσικά, τη δεδομένη στιγμή εκτός από τα κοινωνικά ζητήματα που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την Μετανάστευση, τον ρατσισμό που τον είδαμε να εκφράζεται στην επαχθέστερη διάστασή του με τη μορφή του αντισημιτισμού (ζώντας σε περιόδους που η ανθρώπινη υπόσταση θέλει να διαγράψει από το θυμικό της για το επίπεδο απανθρωπιάς στο οποίο έφτασε), κρίσιμο σημείο είναι η Ενεργειακή Ασφάλειά της που όσο παράξενο και να φαίνεται, συμπλέκεται και περιπλέκεται, με τα ζητήματα Άμυνας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ