Το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας των ΗΠΑ… και η Ταϊβάν

Της Άννας Κωνσταντινίδου


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ενέργειας, το οποίο δεν θα είναι μόνο υπεύθυνο για την εσωτερική ενεργειακή πολιτική του αμερικανικού Κράτους, αλλά θα αφορά και την Ενεργειακή Διπλωματία των ΗΠΑ.

Οφείλουμε να σημειώσουμε αυτό, όλοι οι Πόλεμοι, εάν το καλοσκεφτούμε, έγιναν για την ενέργεια ή με επίκεντρο την ενέργεια, έχοντας ωστόσο ως προκάλυμμα τα μειονοτικά ζητήματα. Γιατί η Εθνολογία και η Γεωγραφία έχουν τέτοια μεταξύ τους σύμπλεξη που οι περιοχές πλούσιες σε ενεργειακά αποθέματα ή χώρες από όπου περνάνε οι αγωγοί/ή είναι δρόμοι ενεργειακοί με οποιοδήποτε τρόπο (… και αυτές οι περιοχές θα πρέπει να ξέρουμε ότι για την ενεργειακή διπλωματία είναι ακόμα πιο σημαντικές από ό,τι τα πλούσια σε ενεργειακό ορυκτό πλούτο κράτη) ανέκαθεν είχαν ζητήματα μειονοτικά (θρησκευτικών ή εθνικών μειονοτήτων).

Και μετά την Ουκρανία, ποια θα είναι η περιοχή ανταγωνισμού και γιατί; Τα Βαλκάνια, ενδεχομένως; Τα Βαλκάνια ήταν, είναι και θα είναι μία περιοχή αστάθειας πολλώ δε μάλλον που η Τουρκία ήδη μέσω των δύο Πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία “έβαλε πόδι” (Αλβανία, Σκόπια, Κόσσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη και φυσικά τη Βουλγαρία). Και εννοείται ότι το μέτωπο αυτό ειδικά για εμάς την Ελλάδα, θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από ό,τι ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, καθώς είναι μία περιοχή που υποβόσκει η εχθρότητα. Αντίθετα , ο ανταγωνισμός με το τουρκικό κράτος είναι κάτι εμφανές. Επίσης, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι το εθνικό αμυντικό δόγμα μας μετά το 1974 θεωρεί αντίπαλο μόνο το τουρκικό κράτος και σε καμία περίπτωση τα βαλκανικά κράτη, αν και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι λόγω του Ψυχρού Πολέμου μέχρι το 1974 τα Βαλκάνια ήταν ο κύριος αντίπαλος της Ελλάδας.

Τι κάνει τώρα ο Τραμπ ή τι στοχεύει να κάνει; Ή το (πιο σωστό ) ερώτημα που τίθεται, είναι πού θα μεταφέρει την αντιπαλότητα του Διεθνούς Συστήματος; Και η απάντηση είναι στην Ταϊβάν. Η Ταϊβάν, ως γνωστόν, θεωρείται από το κινεζικό κράτος αποσκιρτήσασα περιοχή του.

Και γιατί θα μεταφερθεί εκεί η αντιπαλότητα και τι σχέση έχει η Ταϊβάν με το ενεργειακό κομμάτι; Αφενός η Ταϊβάν για τις ΗΠΑ θα είναι η περιοχή αυτή μέσω της οποίας “θα χτυπήσουν” τα συμφέροντα της Κίνας σε συνδυασμό με την “επένδυση” στις σχέσεις που υφίσταται από μέρους του αμερικανικού κράτους με την Ινδία (και τον νέο δρόμο που ξεκινά από το ινδικό Κράτος) αφετέρου η Ταϊβάν είναι μία πολιτική οντότητα καινοτομίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ συγχρόνως είναι το διεθνές κέντρο τεχνολογίας.

Και για να κάνουμε λίγο τους συνηγόρους του διαβόλου, εκτός από το εμφανές γεγονός ότι ο Τραμπ τώρα ανακοινώνει την Κυβέρνησή του, η συγκεκριμένη εξαγγελία για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας χτυπά (εκτός των άλλων) τον κώδωνα στην ΕΕ, μια και πριν πέντε μέρες η ΕΕ και η Ταϊβάν κατέληξαν σε μία συνεννόηση (θα δούμε εάν και κατά πόσο πλέον θα κρατήσει όλο αυτό) σχετικά με τη διαμάχη που είχαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών συστημάτων του νησιού, όπου μπήκαν επί τάπητος όροι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που είχε η ΕΕ σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών από την Ταϊβάν, στον τομέα αυτό. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι, ότι η Ταϊβάν είναι η χώρα αυτή που υφίσταται η καινοτομία παραγωγής ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας. Η πολιτική οντότητα έχει μία ακτογραμμή την οποία χρησιμοποιεί, ώστε ενεργειακές εταιρείες ήδη πειραματίζονται για την δημιουργία ενέργειας μέσω των κυμάτων. Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρω την Eco Power Wave μία εταιρεία με έδρα τη Σουηδία που υλοποιεί ανάλογα projects σε Ισραήλ, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ έχει υπογράψει με την Ταϊβάν για την αξιοποίηση της ταϊβανέζικης ακτογραμμής. Ο Τραμπ τι διατυμπανίζει εκτός των άλλων εν προκειμένω; Ότι η Ταϊβάν τίθεται υπό την σκέπη των ΗΠΑ (… και ο νοών νοείτω).

Συγχρόνως, ως γνωστόν, ας μην ξεχνάμε ότι η Ταϊβάν είναι ο κολοσσός κατασκευής τεχνολογίας τσιπ. Μία συνθήκη που η Κίνα θα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, εάν οι ΗΠΑ υποκινήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε Ταϊπέι και Πεκίνο, καθώς οι ημιαγωγοί που έχουν κινεζική προέλευση στην πραγματικότητα κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Όμως, ο Τραμπ είναι πάρα πολύ ξεκάθαρος ως προς τα θέλω του. Και φυσικά, κινείται στο αλάνθαστο μοντέλο, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, μέσω της εκβιαστικής τακτικής που ως φαίνεται θέλει να εφαρμόσει απέναντι σε Κίνα αλλά και σε ΕΕ. Και όπως αρχικά ανέφερα, ο συγκεκριμένος χώρος που είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα μεταφερθούν οι ανταγωνισμοί των “τιτάνων” του Διεθνούς Συστήματος είναι η συγκεκριμένη περιοχή γιατί πολύ απλά υπάρχει επιπλέον η ακριβή συνιστώσα που ακούει στο όνομα Ινδία. Από το 2008, Ινδία και Ταϊβάν έχουν υπογράψει συμφωνίες στους τομείς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας πληροφοριών, εμπορίου και ηλεκτρονικών. Ενώ το ινδικό κράτος έχει βγει μπροστά σε μία σειρά projects που αφορούν την ασιατική περιοχή…

…” Και όποιος αντέξει στη σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα “….


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ